Αρχική Ειδήσεις Το “ντόμινο” εξελίξεων σε Ελλάδα και Ευρώπη από τη χρεοκοπία του FTI-...

Το “ντόμινο” εξελίξεων σε Ελλάδα και Ευρώπη από τη χρεοκοπία του FTI- 7.500 επισκέπτες βρίσκονται ήδη στην χώρα μας

Η χρεοκοπία του γερμανικού κολοσσού FTI φαίνεται να επηρεάζει και τα ελληνικά ξενοδοχεία, σε 300 εκ των οποίων ο ταξιδιωτικός οργανισμός οφείλει συνολικά περί τα 1,8 εκατ. ευρώ, από την προηγούμενη χρονιά. Ο μηχανισμός του υπουργείου Τουρισμού βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση, καθώς βασικό μέλημα είναι η ασφαλής επιστροφή των ξένων ταξιδιωτών που βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν έλθει με τον γερμανικό Tour Operator.

0
tourists rodos m
Διαφήμιση

Μάλιστα, πληροφορίες από το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ επισημαίνουν σχετικά ότι τα πακέτα διακοπών των επισκεπτών από τη Γερμανία στη χώρα μας από την FTI έχουν ήδη εξοφληθεί είτε προπληρωθεί, άρα έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος μη πληρωμής των ξενοδόχων και άλλων εμπλεκόμενων επιχειρήσεων.

Ο ΕΟΤ και τα αρμόδια τμήματα του υπουργείου, υπογραμμίζουν, αντέδρασαν με αμεσότητα, και σε αυτή τη φάση συλλέγουν στοιχεία για να προβούν σε συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες ανακοινώσεις. Ήδη, έχουν γίνει σχετικές επαφές από το γραφείο ΕΟΤ Γερμανίας, ενώ στελέχη του ΕΟΤ είναι σε επικοινωνία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και τον αντιπρόσωπο της FTI στην Ελλάδα.

Σε περίπτωση που διαπιστωθούν μεμονωμένα προβλήματα και περιστατικά δυσλειτουργίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι υπηρεσίες του υπουργείου και του Οργανισμού Τουρισμού βρίσκονται σε ετοιμότητα και συντονισμό, ώστε να συμβάλλουν άμεσα στην ουσιαστική αντιμετώπισή τους.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία FTI είναι ασφαλισμένη κατά της αφερεγγυότητας μέσω του Γερμανικού Ταμείου Ταξιδιωτικής Ασφάλισης (DRFS). Σύμφωνα και με την ενημέρωση από τον Σύνδεσμο Γερμανικών Τουριστικών Πρακτόρων DRV, αλλά και την επίσημη ανακοίνωση του FTI, αυτό συνεπάγεται ότι οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν -ολόκληρη η τιμή του ταξιδιού εάν έχει ήδη πληρωθεί, καθώς και οι προκαταβολές- προστατεύονται σε περίπτωση αφερεγγυότητας. Αυτό ισχύει για πελάτες που έχουν κάνει κράτηση πακέτου διακοπών.

Το DRSF είναι πλέον υπεύθυνο για την επεξεργασία σε περίπτωση αφερεγγυότητας, σε στενή συνεργασία με τον επηρεαζόμενο διοργανωτή. Αυτό σημαίνει ότι το DRSF είναι υπεύθυνο, αφενός, για την επιστροφή της τιμής ταξιδιού που καταβλήθηκε στους επηρεαζόμενους πελάτες και, αφετέρου, για κάθε απαραίτητο επαναπατρισμό των επισκεπτών.

Ο κύριος όγκος των πελατών του FTI κατευθυνόταν στο 70% σε Κρήτη και Ρόδο, 20% σε Κέρκυρα και Κω και το υπόλοιπο 10% περίπου κάλυπτε την υπόλοιπη χώρα, καταλήγουν οι πηγές του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ.

Η ανακοίνωση του FTI Group

Νωρίτερα σήμερα, η FTI γνωστοποίησε ότι «υποβάλει αίτηση αφερεγγυότητας τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024. Άλλες εταιρείες του Ομίλου θα καταθέσουν επίσης αίτηση αφερεγγυότητας τις επόμενες ημέρες. Έχει δημιουργηθεί μια τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για άμεση επαφή και ένας ιστότοπος με συχνές ερωτήσεις για όλους τους πελάτες της ομάδας ταξιδιωτικών πρακτόρων».

Από αύριο όσα ταξίδια δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, ακυρώνονται ή θα πραγματοποιηθεί μόνο ένα μέρος από αυτά.

 

Σημειώνεται ότι η γερμανική FTI, ο τρίτος μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας της Ευρώπης, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, προκαλώντας ανησυχία στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου.

Τι σημαίνει αυτή η αίτηση πτώχευσης και πώς επηρεάζονται οι ταξιδιώτες;

Κατ’ αρχήν επηρεάζονται, ήδη από αύριο όσα ταξίδια δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, ακυρώνονται ή θα πραγματοποιηθεί μόνο ένα μέρος από αυτά. Στόχος αυτή τη στιγμή είναι να διασφαλιστεί ότι τα ταξίδια που έχουν ήδη ξεκινήσει θα ολοκληρωθούν όπως είχαν προγραμματιστεί, αυτό ανέφερε σήμερα η εταιρεία που υπέβαλε και την αίτηση πτώχευσης.

Οι αριθμοί κρατήσεων το τελευταίο διάστημα είχαν υποχωρήσει σημαντικά και η εταιρεία εμφάνισε και ένα κενό δεκάδων δισεκατομμυρίων που δεν ήταν διατεθειμένος να αναλάβει ο επενδυτής και η κυβέρνηση του Βερολίνου αρνήθηκε να παρέμβει και να δώσει βοήθεια. Είχε υποστηρίξει τον όμιλο αυτό με περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ στη διάρκεια της πανδημίας του χρόνου, αλλά η FTI έχει αποπληρώσει μόνο ένα μέρος από αυτά, μέχρι στιγμής.

Ο όμιλος έχει περίπου 11.000 υπαλλήλους με τζίρο 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι θα φροντίσει να διασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή των ταξιδιωτών.

Σχετικά με το αν θα υπάρξουν ακυρώσεις, θα πρέπει να το δουν και να έρθουν σε επαφή με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες όσοι έχουν κλείσει με τη συγκεκριμένη εταιρεία, γιατί δεν είναι γνωστό τι θα γίνει με τα ταξίδια που δεν έχουν πραγματοποιηθεί και λένε ότι από αύριο θα σταματήσουν να πραγματοποιούνται.

Εκεί παρεμβαίνει βέβαια η ασφάλεια ταξιδιών, η οποία υπάρχει ήδη από το 2018, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να έρθουν σε επαφή με τους με τα τουριστικά γραφεία.

Σε πλήρη εγρήγορση ο μηχανισμός του υπουργείου Τουρισμού 

Σε κάθε περίπτωση ο μηχανισμός του υπουργείου Τουρισμού βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση μετά και τις εξελίξεις που προέκυψαν σήμερα από την αίτηση πτώχευσης του διεθνή οργανωτή ταξιδιών από την Γερμανία, FTI, καθώς βασικό μέλημα είναι η ασφαλής επιστροφή των ξένων ταξιδιωτών που βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν έλθει με τον γερμανικό Tour Operator.

Ήδη το γραφείο του ΕΟΤ στην Γερμανία βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις, ενώ στην Αθήνα το υπουργείο Τουρισμού και η αρμόδια υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους εμπλεκόμενους.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι σε 7.500 υπολογίζονται οι ξένοι επισκέπτες που βρίσκονται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και έχουν έλθει στην χώρα μας, μέσω του διεθνή οργανωτή ταξιδίων από την Γερμανία FTI, που νωρίτερα σήμερα κατέθεσε αίτηση πτώχευσης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι 7.500 επισκέπτες που έχουν έλθει μέχρι και σήμερα στην Ελλάδα, θα επιστρέψουν στον τόπο διαμονής τους όταν τελειώσουν τις διακοπές που έχουν προγραμματίσει. Το βέβαιο είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα διαταραχθούν οι διακοπές τους από την αίτηση πτώχευσης του διεθνούς Tour Operator, κι αυτό είναι που τονίζεται από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Μάλιστα οι ξενοδόχοι της χώρας που τους φιλοξενούν στην Ελλάδα, με ίδια έξοδα θα φροντίσουν την μεταφορά τους στα ελληνικά αεροδρόμια. Την ίδια στιγμή, χωρίς οικονομική ζημία θα είναι η παρούσα εξέλιξη για τους ξενοδόχους που συνεργάζονται με τον FTI, αφού όπως έχει γίνει γνωστό, τα ξενοδοχεία αυτά έχουν προπληρωθεί για τις μέχρι τώρα αφίξεις των πελατών του FTI.

Aλλωστε ήταν υποψιασμένοι από την περσινή χρονιά οι Έλληνες επαγγελματίες του κλάδου, ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τον συγκεκριμένο οργανωτή ταξιδιών. Ωστόσο υπάρχουν περίπου 300 ξενοδοχεία στην Ελλάδα, στα οποία ο FTI οφείλει συνολικά περί τα 1,8 εκατ. ευρώ, από την προηγούμενη χρονιά.

Διαφήμιση