Αρχική Special Topics - 2 Οι 50 ηγέτιδες εταιρείες που αποτελούν πρότυπα Βιώσιμης Ανάπτυξης στην χώρα μας...

Οι 50 ηγέτιδες εταιρείες που αποτελούν πρότυπα Βιώσιμης Ανάπτυξης στην χώρα μας  

Για 7η συνεχή χρονιά από το QualityNet Foundation ανακοινώθηκε ο Δείκτης Βιώσιμης Ανάπτυξης «The ESG Index in Greece», σύμφωνα με τον οποίο καθορίζονται  οι «The 50 Most Sustainable Companies in Greece 2024». Η ένταξη επιχειρήσεων στη λίστα των «The Most Sustainable Companies in Greece» αποτελεί την ανώτατη διάκριση Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα.

0
company
Διαφήμιση

Η λίστα των «The 50 Most Sustainable Companies in Greece 2024», διαμορφώνεται  με βάση την αξιολόγηση των επιδόσεων ενός οργανισμού ως προς τα ESG κριτήρια (Περιβάλλον-Κοινωνία-Διακυβέρνηση), καλύπτοντας την ολιστική προσέγγιση που έχει μια εταιρεία ως προς την αντιμετώπιση των θεμάτων της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της υπεύθυνης λειτουργίας της.

Οι  50 ηγέτιδες εταιρείες, που ανακοινώθηκαν φέτος αποτελούν πρότυπα Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα, προέρχονται  από 13 διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, διαμορφώνοντας την Επιχειρηματική Χάρτα της Βιώσιμης Ανάπτυξης στη χώρα μας και είναι οι εξής:

Βιομηχανία: ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, ALUMIL, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, ELVALHALCOR, IMERYS, ΜΑΙΛΛΗΣ, ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ, POLYECO, ΤΙΤΑΝ, V GROUP

 Ενέργεια: ΔΕΗ, HELLENiQ ENERGY, MOTOR OIL GROUP, MYTILINEOS Energy & Metals

 Εταιρείες Τροφίμων:  ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, NESTLE ΕΛΛΑΣ, ΟΛΥΜΠΟΣ – ΡΟΔΟΠΗ

 Φαρμακευτικές/Υγείας:  BAYER ΕΛΛΑΣ, CHIESI, GENESIS PHARMA, ΜΗΤΕΡΑ μέλος του ΟΜΙΛΟΥ HHG, MSD, ΟΦΕΤ – UNIPHARMA, ΥΓΕΙΑ μέλος του ΟΜΙΛΟΥ HHG

 Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα: ALPHA BANK, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, EUROBANK, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 ΑσφαλιστικέςALLIANZ, INTERAMERICAN

 Ξενοδοχεία: ΜΕΤΑΧΑS HOSPITALITY GROUP, MITSIS GROUP, SANI/IKOS GROUP

 Τεχνολογία: ΟΜΙΛΟΣ QUEST, OTE COSMOTE, QUALCO GROUP, VODAFONE

 ΔίκτυαΥποδομές: ATHENS INTERNATIONAL AIRPORT (ΑΙΑ), ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΗΣ (ΕΥΔΑΠ), ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (ΟΛΠ)

 Τεχνικές/Κατασκευαστικές: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, INTRAKATLAMDA DEVELOPMENT

 Retail/Λιανικό ΕμπόριοLIDL ΕΛΛΑΣ, ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS, ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS ΑΕΒΕ

Φορείς Αξιοποίησης Περιουσίας: ΤΑΜΕΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (ΤΑΙΠΕΔ)

Άλλες Υπηρεσίες: ΟΠΑΠ

Με δήλωση της η κυρία Χρυσούλα Εξάρχου Πρόεδρος του QualityNet Foundation  δηλώνει  «Θέλουμε να συγχαρούμε τους Οργανισμούς για την ένταξή τους σε αυτή την ηγετική ομάδα.  Στο  QualityNet είμαστε ιδιαίτερα  ικανοποιημένοι γιατί πλέον η ποιότητα και το εύρος των πληροφοριών, όσον αφορά τα ESG δεδομένα, που δημοσιεύουν οι Οργανισμοί που ανήκουν σε αυτή την επίλεκτη ομάδα, είναι πολύ υψηλά.  Είναι  αξιοσημείωτο ότι υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις στη λίστα αυτή που ξεπερνούν τα  15-20 χρόνια συνεχών δημοσιεύσεων με αδιάληπτη συνέπεια των επιχειρηματικών τους δεδομένων. Μιλάμε επομένως για ώριμους Οργανισμούς που έχουν δεσμευθεί στην παρακολούθηση και διαφάνεια των   επιχειρηματικών τους επιδράσεων μέσω των ESG πληροφοριών. Φέτος, μια  μερίδα επιχειρήσεων, που διαπιστώνουμε  πως συνεχώς μεγαλώνει, έχει εξωτερική διασφάλιση των ESG πληροφοριών τους.» και συνεχίζει  «Οι Οργανισμοί που εντάσσονται στο «The ESG Index in Greece» έχουν δεσμευθεί για την κλιματική ουδετερότητα και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, δουλεύουν για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ μέσω μιας σειράς επενδύσεων αναπτύσσουν δράσεις προσαρμογής για την κλιματική αλλαγή. Συγχρόνως, βλέπουμε στοχευμένα προγράμματα δράσεων που υποστηρίζουν κοινωνικές και περιβαλλοντικές  ανάγκες με μετρήσιμο impact.  Στόχος μας είναι, η λίστα των «The  Most Sustainable Companies in Greece» να παρουσιάζεται σε διεθνή φόρα, αναδεικνύοντας  το νέο σύγχρονο, επιχειρηματικό πρόσωπο της Ελλάδος στο εξωτερικό, όσον αφορά τα θέματα της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Οι επιχειρήσεις αυτές  αποτελούν  Πρεσβευτές του νέου οικονομικού μοντέλου που προωθεί η ελληνική πολιτεία».

 Ενώ η κυρία Χαρούλα ΑπαλαγάκηΓενική Γραμματέας της  Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών υπογραμμίζει ότι «΄Ηταν δύσκολο να φανταστεί κάποιος, πριν από 10 περίπου χρόνια όταν η Ελληνική ΄Ενωση Τραπεζών πίστεψε στην πρωτοβουλία του Qualitynet Foundation και συμμετείχε στη σύνταξη του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας,  ότι σήμερα η βιωσιμότητα και τα κριτήρια ESG, θα είχαν το απόλυτο προβάδισμα σε όλη την Ευρώπη. Η πρωτοβουλία αυτή αποδείχθηκε καινοτόμα και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την ανταπόκριση των επιχειρήσεων, που πίστεψαν σε αυτήν και υιοθέτησαν τα κριτήρια ESG, ως βέλτιστη πρακτική. Με ιδιαίτερη, χαρά διαπιστώνουμε ότι όλες οι ελληνικές συστημικές Τράπεζες, για μία ακόμη χρονιά είναι πρωτοπόρες. Εξίσου, ωστόσο, σημαντικό είναι ότι στις  διακριθείσες εταιρείες περιλαμβάνονται  επιχειρήσεις- εκπρόσωποι κομβικών δραστηριοτήτων, όπως είναι η ενέργεια, η υγεία, ο κατασκευαστικός κλάδος, ο τουρισμός. Ολες αυτές οι επιχειρήσεις, που κατά κύριο λόγο συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ, στην επενδυτική και εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας, στον εκσυγχρονισμό της, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της, αλλά πάνω από  όλα στη δημιουργία θέσεων εργασίας και επιχειρηματικών ευκαιριών, αντιπροσωπεύουν το νέο μοντέλο δράσης, αντιπροσωπεύουν τη σύγχρονη Ελλάδα.»

«Η ανάδειξη των κορυφαίων εταιρειών σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι ένα σημαντικό ετήσιο ορόσημο για το ελληνικό επιχειρείν. Επιβεβαιώνει ότι οι έννοιες της αειφορίας και της υπευθυνότητας, αποκτούν όλο και πιο πλατιές και βαθιές ρίζες στο επιχειρηματικό οικοσύστημα της χώρας μας. Οι διακριθείσες εταιρείες εκφράζουν, αλλά και προωθούν το σύγχρονο μοντέλο επιχειρηματικότητας, που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα. Γιατί έχουν τη δύναμη να λειτουργούν ως φορείς διάδοσης των αρχών της Βιώσιμης Ανάπτυξης στο σύνολο των προμηθευτών τους. Μπορούν να  συμβάλουν καθοριστικά στη μεγάλη πρόκληση της εκπαίδευσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να καλύψουν κριτήρια βιωσιμότητας». δηλώνει η κυρία Σοφία ΚουνενάκηΕφραίμογλου, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, και συνεχίζει ότι «Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, συμμετέχοντας ενεργά σε αυτή την προσπάθεια, στηρίζει από την αρχή τη δημιουργία του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας, ως κύριο εργαλείο εκπαίδευσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων”.

«Η βιωσιμότητα αποτελεί καίρια προϋπόθεση ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας, ενώ  εξελίσσεται σε σημαντικό κεκτημένο για όλο και περισσότερες επιχειρήσεις. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, αφορά όλους τους κλάδους της οικονομίας και φέρνει επιχειρήσεις και κοινωνία όλο και πιο κοντά. Κυρίως όμως, η βιωσιμότητα, οι αρχές  και οι  κανόνες της, όπως εκφράζονται και στον Κώδικα Βιωσιμότητας, είναι ο οδηγός για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων περιβαλλοντικών κρίσεων και για την προσαρμογή μας στην κλιματική αλλαγή. Οι επιχειρήσεις που αποτελούν την «κορυφαία 50άδα βιωσιμότητας», σύμφωνα με το Δείκτη Βιώσιμης Ανάπτυξης – ESG του QualityNet, από το 2018 συμβάλλουν σημαντικά στη σταδιακή αλλαγή του παραγωγικού μας υποδείγματος, αποτελούν καλά παραδείγματα για την ελληνική επιχειρηματικότητα και δείχνουν το δρόμο και για τις υπόλοιπες.» δήλωσε ο κ. Ευθύμιος Βιδάλης, Πρόεδρος  Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Bιομηχανιών (ΣΕΒ)

 Η δημιουργία του «The ESG Index in Greece» τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αναπτύσσεται με τη συνεργασία  του German Council for Sustainable Development, του Συνδέσμου επιχειρήσεων και βιομηχανιών (ΣΕΒ), του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών (ATHEXGroup).

Διαφήμιση