Αρχική Special Topics Το αρχαιότερο τεστ εγκυμοσύνης βρέθηκε στην Αίγυπτο!

Το αρχαιότερο τεστ εγκυμοσύνης βρέθηκε στην Αίγυπτο!

Κι όμως! Το τεστ εγκυμοσύνης δεν αποτελεί μία σύγχρονη εφεύρεση, καθώς τα ευρήματα δείχνουν ότι στην αρχαία Αίγυπτο είχαν βρει τον τρόπο να μαθαίνουν έγκαιρα τα ευχάριστα νέα!  

0
test egkymosinis
Διαφήμιση

Μάλιστα, ο τρόπος με τον οποίο στην αρχαία Αίγυπτο μπορούσαν να διαγνώσουν μία πιθανή εγκυμοσύνη-αν και πιο πρωτόγονος-παραπέμπει ευθέως στα σύγχρονα τεστ εγκυμοσύνης, αποδεικνύοντας πόσο απαραίτητες είναι η διατήρηση της σύνδεσης μας με το παρελθόν και τις ρίζες μας!

Μάλιστα, ερευνητές αναπαρήγαγαν το τεστ εγκυμοσύνης που στην αρχαία Αίγυπτο χρησιμοποιούσαν το 1963 και διαπίστωσαν ότι αυτό διέγνωσε με επιτυχία την εγκυμοσύνη σε περίπου 70% των γυναικών.

Αν σκεφτούμε όλες τις προόδους που έγιναν στην αναπαραγωγική υγεία των γυναικών κατά τη διάρκεια της ιστορίας, τα τεστ εγκυμοσύνης παρέμειναν -συγκριτικά με τα τεχνολογικά βήματα προς τα μπροστά- μάλλον πρωτόγονα. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι κακό, καθώς μας συνδέουν με το παρελθόν.

Οι λεπτομέρειες της μεθόδου βρέθηκαν σε έναν πάπυρο που χρονολογείται γύρω στο 1350 π.Χ., με τις υποψήφιες μέλλουσες μητέρες να πρέπει να ουρήσουν σε σακούλες που περιείχαν σιτάρι και κριθάρι. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, αν οι σπόροι παρουσίαζαν βλάστηση, έστω και με καθυστέρηση, αυτό υποδήλωνε εγκυμοσύνη.

Ερευνητές αναπαρήγαγαν το τεστ το 1963 και διαπίστωσαν ότι αυτό διέγνωσε με επιτυχία την εγκυμοσύνη σε περίπου 70% των γυναικών.

archaia aigyptos

Ενώ οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι το τεστ λειτουργούσε λόγω της ζωογόνου δύναμης της τεκνοποίησης, είναι πιο πιθανό ότι τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων στα ούρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθούσαν στην ανάπτυξη των σπόρων.

Η μέθοδος των σπόρων, μάλιστα, άντεξε για εντυπωσιακά μεγάλο χρονικό διάστημα. Παραλλαγές του τεστ βρέθηκαν στην ελληνική και ρωμαϊκή ιατρική, σε πρακτικές της Μέσης Ανατολής κατά τον Μεσαίωνα και μόλις το 1699 σε ένα βιβλίο γερμανικής λαογραφίας.

Το αρχαίο τεστ εγκυμοσύνης παρατηρούσε επίσης ποιος τύπος σπόρου αναπτύχθηκε πρώτος. «Αν φυτρώσει το κριθάρι, θα αποκτήσει αγόρι», ανέφερε το κείμενο του παπύρου, σύμφωνα με μια μετάφραση. «Αν φυτρώσει το emmer (σιτάρι), θα αποκτήσει κορίτσι».

 

Διαφήμιση