Αρχική Special Topics Τέλος στον “γολγοθά” του Τζούλιαν Ασάνζ-Ελεύθερος υπό προϋποθέσεις!

Τέλος στον “γολγοθά” του Τζούλιαν Ασάνζ-Ελεύθερος υπό προϋποθέσεις!

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος» και αναχώρησε τη Δευτέρα από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη φυλακή υψίστης ασφαλείας κοντά στο Λονδίνο, όπου ήταν έγκλειστος επί πέντε χρόνια, ανέφερε το WikiLeaks μετά την αποκάλυψη για συμφωνία περί ομολογίας ενοχής του 52χρονου.

0
AUSTRALIA US COURT ASSANGE
(Photo by William WEST / AFP)
Διαφήμιση
Σύμφωνα με το WikiLeaks, ο 52χρονος Αυστραλός, Τζούλιαν Ασάνζ αναχώρησε από τη φυλακή του Μπέλμαρς το πρωί της Δευτέρας και το απόγευμα αφέθηκε ελεύθερος στο αεροδρόμιο Στάνστεντ, όπου επιβιβάστηκε σε αεροσκάφος και εγκατέλειψε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ κατέληξε σε συμφωνία με την αμερικανική δικαιοσύνη, η οποία προβλέπει ομολογία ενοχής για την παράνομη απόκτηση και αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων σχετικά με τις στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκισή του από τη Βρετανία και τον τερματισμό της πολυετούς διαμάχης του με την Ουάσινγκτον.

 

 

Το τελευταίο κεφάλαιο της «Οδύσσειας» του Τζούλιαν Ασάνζ αναμένεται αύριο Τετάρτη σε δικαστήριο της Σαϊπάν στον Ειρηνικό Ωκεανό – ένα από τα τρία νησιά της Κοινοπολιτείας των Βορείων Μαριάνων Νήσων που είναι σε πολιτική ένωση με τις ΗΠΑ. Η ποινή που θα του επιβληθεί θα συμψηφιστεί με το διάστημα της κράτησής του στη Βρετανία και ο Τζούλιαν Ασάνζ θα αφεθεί ελεύθερος να επιστρέψει στην πατρίδα του, την Αυστραλία.

«Ο Τζούλιαν είναι ελεύθερος!!!» δήλωσε εκστασιασμένη η σύζυγός του Στέλλα Ασάνζ, σύμφωνα με το AFP, υπογραμμίζοντας ότι «τα λόγια δεν αρκούν για να εκφράσουμε την απέραντη ευγνωμοσύνη μας» σε όσους έχουν κινητοποιηθεί «εδώ και χρόνια» για να επιτευχθεί η απελευθέρωσή του.

Το WikiLeaks δημοσιοποίησε ένα βίντεο που δείχνει τον Τζούλιαν Ασάνζ να περπατά ελεύθερος στην πίστα του αεροδρομίου, προτού επιβιβαστεί σε αεροσκάφος.

Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) το WikiLeaks χαιρετίζει την έκβαση που ήταν αποτέλεσμα «μιας παγκόσμιας εκστρατείας» η οποία έφθασε μέχρι τα Ηνωμένα Έθνη. «Καθώς επιστρέφει στην Αυστραλία, ευχαριστούμε όλους όσοι μας στήριξαν, αγωνίστηκαν για εμάς και παρέμειναν πλήρως αφοσιωμένοι στον αγώνα για την ελευθερία του», αναφέρει και συμπληρώνει: «Η ελευθερία του Τζούλιαν είναι η ελευθερία μας».

«Ύστερα από περισσότερα από πέντε χρόνια σε ένα κελί 2×3μ., απομονωμένος επί 23 ώρες καθημερινά, θα ξαναβρεθεί σύντομα με τη σύζυγό του Στέλλα και τα δύο παιδιά τους, τα οποία έχουν γνωρίσει τον πατέρα τους μόνο πίσω από τα κάγκελα», υπογράμμισε το WikiLeaks.

Julian Assange conclut un accord de plaider coupable avec la justice américaine
Αυτό το στιγμιότυπο οθόνης που προσφέρθηκε από τη σελίδα WikiLeaks X δείχνει τον ιδρυτή των Wikileaks Julian Assange να περπατάει για να επιβιβαστεί σε ένα αεροπλάνο από το αεροδρόμιο Stansted του Λονδίνου στις 24 Ιουνίου 2024. Ο Τζούλιαν Ασάνζ “είναι ελεύθερος” και απελευθερώθηκε από φυλακή υψηλής ασφαλείας του Λονδίνου όπου κρατούνταν επί πέντε χρόνια, ανακοίνωσε η οργάνωσή του Wikileaks στις 24 Ιουνίου, μετά την επίτευξη συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την απολογία του.
Ο 52χρονος Αυστραλός μεταφέρθηκε τη Δευτέρα, 24 Ιουνίου, από τη φυλακή Μπέλμαρς στο αεροδρόμιο Στάνστεντ του Λονδίνου, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Wikileaks, από όπου επιβιβάστηκε σε πτήση για μη κατονομαζόμενο προορισμό. (Photo by WikiLeaks / AFP) / Περιορίζεται για συντακτική χρήση – υποχρεωτική αναφορά “AFP PHOTO / HANDOUT / WikiLeaks ” – NO MARKETING – NO ADVERTISING CAMPAIGNS – DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Το χρονικό του γολγοθά του Τζούλιαν Ασάνζ

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο ιδρυτής του WikiLeaks, αποφυλακίστηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από συμφωνία με τις ΗΠΑ, δηλώνοντας ένοχος σε μια κατηγορία για συνωμοσία σχετικά με την αποκάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων. Μετά από 1.901 ημέρες στη φυλακή Belmarsh, στο ανατολικό Λονδίνο αναχώρησε για το Σαϊπάν, το μεγαλύτερο νησί των βόρειων Μαριανων Νήσων, όπου η απολογία και η καταδίκη του έχουν προγραμματιστεί. Η συμφωνία προβλέπει την άμεση επιστροφή του στην Αυστραλία μετά την καταδίκη.

Το 2010 εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον Ασάνζ στη Σουηδία για κατηγορίες βιασμού και σεξουαλικής παρενόχλησης. Ενώ βρισκόταν υπό έρευνα, κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο το 2012, όπου ζήτησε και έλαβε πολιτικό άσυλο. Παρέμεινε εκεί μέχρι το 2019, όταν συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία μετά την ανάκληση του ασύλου του από τον Ισημερινό.

Ο Ασάνζ καταδικάστηκε σε 50 εβδομάδες φυλάκισης για παραβίαση των όρων της εγγύησής του. Οι ΗΠΑ ζήτησαν την έκδοσή του με κατηγορίες για κατασκοπεία και συνωμοσία για παραβίαση κυβερνητικών υπολογιστών. Παρά τις νομικές μάχες και τη διεθνή υποστήριξη, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου ενέκρινε την έκδοσή του το 2022.

Το 2024, μετά από διαπραγματεύσεις, επετεύχθη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αποφυλάκισή του και την επιστροφή του στην Αυστραλία. Ο Ασάνζ θα δηλώσει ένοχος σε μια μόνο κατηγορία και θα καταδικαστεί σε χρόνο έκτισης.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ παντρεύτηκε την αρραβωνιαστικιά του, Στέλλα Μόρις, στις 23 Μαρτίου 2022, ενώ ήταν ακόμα φυλακισμένος στη φυλακή Belmarsh στο Λονδίνο. Η Στέλλα Μόρις, δικηγόρος και μητέρα των δύο παιδιών τους, είχε ενεργή συμμετοχή στην υπεράσπιση και την εκστρατεία για την απελευθέρωσή του.

Διαφήμιση