Η αυξημένη ξηρασία ως απόρροια των κλιματικών αλλαγών που βιώνει ο πλανήτης μας φαίνεται να ευθύνεται για τις δασικές πυρκαγιές, που τα τελευταία 20 χρόνια έχουν υπερδιπλασιαστεί!
Η συχνότητα και το μέγεθος των ακραίων δασικών πυρκαγιών φαίνεται να έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια, με τα έξι πιο ακραία έτη να συμβαίνουν από το 2017 και μετά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature Ecology & Evolution».
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα από το 2003 ως το 2023 για να υπολογίσουν την αθροιστική ένταση ενός συμβάντος πυρκαγιάς, αντί για μία μόνο χρονική στιγμή και τοποθεσία. Διαπίστωσαν ότι οι ενεργειακά ακραίες πυρκαγιές έχουν υπερδιπλασιαστεί σε συχνότητα και μέγεθος τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ οι έξι πιο ακραίες χρονιές ήταν από το 2017 και μετά.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτή η αύξηση των δασικών πυρκαγιών μπορεί να σχετίζεται με την αυξημένη ξηρασία στα δάση τα τελευταία χρόνια, λόγω των κλιματικών αλλαγών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ