Αρχική Special Topics Δασικές πυρκαγιές: Η παγκόσμια “μάστιγα” που υπερδιπλασιάστηκε τα τελευταία 20 χρόνια

Δασικές πυρκαγιές: Η παγκόσμια “μάστιγα” που υπερδιπλασιάστηκε τα τελευταία 20 χρόνια

0
Ισπανία: οι χειρότερες πυρκαγιές των τελευταίων 20 ετών
Διαφήμιση
 

Η αυξημένη ξηρασία ως απόρροια των κλιματικών αλλαγών που βιώνει ο πλανήτης μας φαίνεται να ευθύνεται για τις δασικές πυρκαγιές, που τα τελευταία 20 χρόνια έχουν υπερδιπλασιαστεί! 

Για την καταγραφή της συχνότητας που πλέον έχουν οι δασικές πυρκαγιές οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα από το 2003 ως το 2023, παρατηρώντας ότι από το 2017 και ύστερα οι χρονιές για τις φωτιές σε παγκόσμια κλίμακα χαρακτηρίζονται ακραίες.

Η συχνότητα και το μέγεθος των ακραίων δασικών πυρκαγιών φαίνεται να έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια, με τα έξι πιο ακραία έτη να συμβαίνουν από το 2017 και μετά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature Ecology & Evolution».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα από το 2003 ως το 2023 για να υπολογίσουν την αθροιστική ένταση ενός συμβάντος πυρκαγιάς, αντί για μία μόνο χρονική στιγμή και τοποθεσία. Διαπίστωσαν ότι οι ενεργειακά ακραίες πυρκαγιές έχουν υπερδιπλασιαστεί σε συχνότητα και μέγεθος τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ οι έξι πιο ακραίες χρονιές ήταν από το 2017 και μετά.

dasikies pyrkagies

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτή η αύξηση των δασικών πυρκαγιών μπορεί να σχετίζεται με την αυξημένη ξηρασία στα δάση τα τελευταία χρόνια, λόγω των κλιματικών αλλαγών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση