Αρχική Special Topics Μέκκα: Νεκροί και αγνοούμενοι λόγω του καύσωνα στο ετήσιο προσκύνημα

Μέκκα: Νεκροί και αγνοούμενοι λόγω του καύσωνα στο ετήσιο προσκύνημα

0
skynews Mekka jpg
Προσκυνητές στη Μέκκα, σε συνθήκες καύσωνα! ΦΩΤΟ AP
Διαφήμιση

 

Τουλάχιστον 14 Ιορδανοί προσκυνητές πέθαναν και τουλάχιστον 17 αγνοούνται κατά το μεγάλο ετήσιο προσκύνημα, του χατζ στη Μέκκα, λόγω της αφόρητης ζέστης με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 46 βαθμούς Κελσίου!

Σύνταξη: ecozen.gr

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιορδανικού υπουργείο Εξωτερικών που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Petra, οι προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους στη Σαουδική Αραβία στη διάρκεια του μεγάλου ετήσιου προσκυνήματος, του χατζ, στη Μέκκα, που πραγματοποιείται μέσα σε αφόρητη ζέστη!

Mekka zesti jpg
Ιατρικές ομάδες περιθάλπουν θύματα θερμοπληξίας που κατέρρευσαν. (Εικόνα Reuters)

Το ετήσιο προσκύνημα του χατζ, ένας από τους πέντε στύλους του Ισλάμ, άρχισε την Παρασκευή 14/6 στη Μέκκα, στη δυτική Σαουδική Αραβία, με τη συμμετοχή άνω του 1,8 εκατομμυρίου πιστών, οι περισσότεροι από τους οποίους ταξίδεψαν από το εξωτερικό. Φέτος εξελίσσεται μέσα στο καλοκαίρι, σε μια από τις πιο ζεστές περιφέρειες του κόσμου όπου το θερμόμετρο έφθασε το Σάββατο 15/6, τους 46 βαθμούς Κελσίου.

Οι σαουδαραβικές αρχές δεν έχουν ανακοινώσει τον αριθμό των κρουσμάτων υπερθερμίας μεταξύ των προσκυνητών, όμως πέρυσι είχαν καταγραφεί περισσότερες από 10.000 περιπτώσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το 10% των οποίων ήταν κρούσματα θερμοπληξίας, που είναι και τα σοβαρότερα.

Mekka ompreles
Το φετινό Χατζ έπεσε κατά τη διάρκεια του καυτού καλοκαιριού της Σαουδικής Αραβίας. Εικόνα: AP

Όπως μεταδίδουν τα Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, « το υπουργείο παρακολουθεί μαζί με τις αρμόδιες σαουδαραβικές αρχές τις διαδικασίες ταφής των προσκυνητών και της μεταφοράς των σορών αυτών των οποίων οι οικογένειες επιθυμούν τη μεταφορά τους στο βασίλειο», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται για να βρεθούν οι  αγνοούμενοι προσκυνητές.

Οι περισσότερες από τις τελετουργίες του Χατζ γίνονται σε εξωτερικούς χώρους με ελάχιστη ή καθόλου σκιά. Το φετινό πενθήμερο προσκύνημα έπεσε κατά τη διάρκεια του καυτού καλοκαιριού της Σαουδικής Αραβίας.

Οι τραυματισμοί, οι πυρκαγιές σε σκηνές, η ζέστη και άλλοι παράγοντες έχουν προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους κατά τη διάρκεια του  προσκυνήματος στη Μέκκα τα τελευταία 30 χρόνια. Όλοι οι Μουσουλμάνοι υποχρεούνται να κάνουν το Χατζ μια φορά στη ζωή τους, εφόσον είναι σωματικά και οικονομικά σε θέση να το κάνουν.

Πολλοί πλούσιοι Μουσουλμάνοι πραγματοποιούν το προσκύνημα περισσότερες από μία φορές. Οι περισσότερες από τις τελετουργίες του Χατζ γίνονται σε εξωτερικούς χώρους με ελάχιστη ή καθόλου σκιά.

Mekka foreia jpg
Εικόνα: AP

Το φετινό πενθήμερο προσκύνημα έπεσε κατά τη διάρκεια του καυτού καλοκαιριού της Σαουδικής Αραβίας. Επίσης, έγινε με φόντο τον καταστροφικό πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ο οποίος έχει ωθήσει τη Μέση Ανατολή στα πρόθυρα μιας περιφερειακής σύγκρουσης.

Οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν στη Μέκκα φέτος λόγω του κλεισίματος του περάσματος της Ράφα τον Μάιο, όταν το Ισραήλ επέκτεινε την επίγεια επίθεσή του στην πόλη στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Διαφήμιση