Αρχική Special Topics Η αφρικανική σκόνη ανέκοψε τη “λάβα” του καύσωνα

Η αφρικανική σκόνη ανέκοψε τη “λάβα” του καύσωνα

Η αφρικανική σκόνη-αν και δυσάρεστη-έκανε το θαύμα της, ανακόπτοντας την επέλαση του καύσωνα και φέρνοντας συννεφιά και πιο ήπιες θερμοκρασίες υπό τις δύσκολες αυτές καιρικές συνθήκες!

 

0
ΑΡΓΟΣ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΖΕΣΤΗΣ . (EUROKINISSI ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)
(EUROKINISSI-ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)
Διαφήμιση

Υπό άλλες συνθήκες η αφρικανική σκόνη θα ήταν ένα ακόμη πρόβλημα, ωστόσο αυτή τη φορά φάνηκε χρήσιμη περιορίζοντας το θερμόμετρο που άγγιξε τους 40 βαθμούς αλλά όχι τους 43 βαθμούς Κελσίου που αρχικά αναμενόταν, κάνοντας έτσι ηπιότερο τον καύσωνα!

Τα καλά νέα επικοινώνησε με νέα του ανάρτηση το μεσημέρι της Τετάρτης (12/6), ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς, κάνοντας λόγο για «πρόσκαιρο φρένο» στην ανοδική πορεία του υδραργύρου και στον καύσωνα από την αφρικανική σκόνη: «Παρότι στα Σπάτα φτάσαμε τους 40 βαθμούς, εν τούτοις η συννεφιά αλλά και εν μέρει η σκόνη, έβαλαν ένα πρόσκαιρο φρένο στην ανοδική πορεία του υδραργύρου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κολυδάς και παραθέτει έναν πίνακα και έναν χάρτη με τις θερμοκρασίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, που αποδεικνύουν του λόγου το ακριβές.

 

 

Το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ για τον καύσωνα

Όπως αναφέρεται στο επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ, το κύμα καύσωνα που ξεκίνησε σήμερα, Τετέρτη12 Ιουνίου  θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια, σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.

Την Πέμπτη (13-6-2024) οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και ως προς τις μέγιστες, αλλά και ως προς τις ελάχιστες τιμές. Μικρή πτώση θα παρουσιάσει η θερμοκρασία μόνο στα βορειοδυτικά.

Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 38 με 39 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 39 με 41 βαθμούς με τις ελάχιστες τιμές της περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 41 με 43 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου, τις Σποράδες και τις Κυκλάδες τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου τους 38 με 40 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 42 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Ακρόπολη καύσωνας!!!!!!!!!!!

Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 41 με 42 βαθμούς και πιθανόν τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες.

Την Παρασκευή (14-6-2024) η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, ενώ αναμένεται μεταβολή του καιρού στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα με καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 38 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 39 και πιθανόν 40 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται πως το Σάββατο η θερμοκρασία θα επανέλθει πρόσκαιρα σε κανονικά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι.

Διαφήμιση