Αρχική Special Topics Γαλλία: Πρόωρες εκλογές στις 30 Ιουνίου ανακοίνωσε ο Μακρόν μετά τη σαρωτική...

Γαλλία: Πρόωρες εκλογές στις 30 Ιουνίου ανακοίνωσε ο Μακρόν μετά τη σαρωτική νίκη Λεπέν (Βίντεο)

@
Διαφήμιση

Πρόωρες εκλογές στη Γαλλία ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν για τις 30 Ιουνίου και β΄ γύρο στις 7 Ιουλίου, μετά την νίκη της άκρας δεξιάς με επικεφαλής τη Μαρί Λεπέν που κατέγραψε ποσοστό 32% στις Ευρωεκλογές 2024, σύμφωνα με τα Exit poll αφήνοντας το κόμμα του Γάλλου Προέδρου στο 15%!

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την διάλυση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης δηλώνοντας: «Δεν θα μπορέσω, λοιπόν, στο τέλος αυτής της ημέρας να ενεργήσω σαν να μην είχε συμβεί τίποτα! Σε αυτήν την κατάσταση προστέθηκε ένας πυρετός που έχει καταλάβει τη δημόσια και κοινοβουλευτική συζήτηση στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, από τα Ηλύσια.

French President Macron votes during the European Parliament elections, in Le Touquet Paris Plage
(Hannah McKay/Pool via AP)

«Θα υπογράψω σε λίγα λεπτά το διάταγμα για τη σύγκληση των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου για τον πρώτο γύρο και στις 7 Ιουλίου για τον δεύτερο», πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν. Έκανε λόγο για μια «σοβαρή, βαριά απόφαση, αλλά πρώτα από όλα είναι μια πράξη εμπιστοσύνης».

Επιπλέον, ο Μακρόν υπογράμμισε ότι η άνοδος των ακροδεξιών λαϊκιστών συνιστά κίνδυνο για τη Γαλλία όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ σε ό,τι αφορά τη Γαλλία τόνισε πως για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα σκόπιμο είναι να λάβει τον λόγο ο γαλλικός λαός.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις Μακρόν η Μαρί Λεπέν στην ομιλία της δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της για τις ραγδαίες εξελίξεις που προκάλεσε η σαρωτική επικράτησή της στις Ευρωεκλογές 2024: «Αυτές οι ιστορικές εκλογές δείχνουν ότι όταν ο λαός ψηφίζει, ο λαός κερδίζει», δήλωσε χαρακτηριστικά!

Η Μαρίν Λεπέν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, που έφεραν το RN στην πρώτη θέση με μεγάλη διαφορά επανέλαβε πολλές φορές: «Είμαστε έτοιμοι να ασκήσουμε εξουσία», καλώντας τον γαλλικό λαό να στηρίξει τους υποψηφίους του κόμματός της  στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X twitter με φωτογραφία στην οποία απεικομίζεται μαζί με το επιτελείο της ενώ παρακολουθεί τα αποτελέσματα που την ανέδειξαν νικήτρια των Ευρωεκλογών στη Γαλλία, διαμήνυσε: Όταν ο λαός ψηφίζει, ο λαός κερδίζει!

Ενόψει των βουλευτικών εκλογών που προκάλεσε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο εθνικός γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF), Φαμπιέν Ρουσέλ, κάλεσε τα αριστερά κόμματα να εργαστούν για ένα «σύμφωνο για τη Γαλλία».

«Απευθύνω έκκληση στους φίλους μου, ας συγκεντρωθούμε γρήγορα, ας εργαστούμε από κοινού για ένα σύμφωνο για τη Γαλλία, θέτοντας στο τραπέζι τις κοινωνικές πολιτικές, τους μισθούς, την αγοραστική δύναμη, τη διανομή του πλούτου», δήλωσε ο επικεφαλής ενός από τους σχηματισμούς της αριστερής συμμαχίας Nupes, που δημιουργήθηκε μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2022 και εξερράγη το φθινόπωρο.

Η Marie Toussaint (EELV) προανήγγειλε επίσης συζητήσεις «σίγουρα τις επόμενες ώρες» με τις άλλες αριστερές δυνάμεις.

Διαφήμιση