Αρχική Special Topics Εξαφάνιση Jet Commander: 53 χρόνια μετά βρέθηκαν συντρίμμια στη λίμνη Champlain-Μαρτυρίες

Εξαφάνιση Jet Commander: 53 χρόνια μετά βρέθηκαν συντρίμμια στη λίμνη Champlain-Μαρτυρίες

0
@
@
Διαφήμιση

Πενήντα τρία χρόνια μετά την εξαφάνιση του ιδιωτικού αεροσκάφους Jet Commander που μετέφερε πέντε άνδρες μια χιονισμένη νύχτα στο Βερμόντ, οι ειδικοί πιστεύουν ότι βρήκαν τα συντρίμμια του χαμένου αεροσκάφους στη λίμνη Champlain στη Βόρεια Αμερική! Συγκλονίζει η μαρτυρία του γιού που γέρασε αναζητώντας τον πατέρα του, έναν από τους 5 επιβαίνοντες! Μια συγκλονιστική ιστορία που μπορεί να γίνει μια δραματική ταινία από εκείνες που κόβουν τη ανάσα!

Σύνταξη: ecozen.gr

Το εταιρικό αεροσκάφος Jet Commander εξαφανίστηκε λίγο μετά την αναχώρηση από το αεροδρόμιο του Μπέρλινγκτον με προορισμό το Πρόβιντενς του Ρόουντ Άιλαντ στις 27 Ιανουαρίου 1971. Στους επιβαίνοντες περιλαμβάνονταν δύο μέλη του πληρώματος και τρεις υπάλληλοι της εταιρείας ανάπτυξης Cousins Properties από τη Τζόρτζια, οι οποίοι εργάζονταν σε ένα αναπτυξιακό έργο στο Μπέρλινγκτον.

Οι αρχικές έρευνες για το 10θέσιο Jet Commander δεν εντόπισαν συντρίμμια και η λίμνη Champlain πάγωσε τέσσερις ημέρες μετά την απώλεια του αεροπλάνου.

aeroplano mistiro jpg

Έγιναν τουλάχιστον 17 άλλες έρευνες, μέχρι που ο υποβρύχιος ερευνητής Garry Kozak και μια ομάδα που χρησιμοποίησε ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα τον περασμένο μήνα βρήκαν συντρίμμια ενός τζετ με το ίδιο προσαρμοσμένο χρώμα στη λίμνη, κοντά στο σημείο όπου ο πύργος ραδιοελέγχου είχε εντοπίσει για τελευταία φορά το αεροπλάνο πριν εξαφανιστεί. Ελήφθησαν εικόνες σόναρ από το ναυάγιο που βρέθηκε σε βάθος 200 μέτρων κοντά στο νησί Juniper. “Με όλα αυτά τα στοιχεία, είμαστε κατά 99% απολύτως σίγουροι”, δήλωσε ο υποβρύχιος ερευνητής Garry Kozak. Η ανακάλυψη των συντριμμιών στη λίμνη Champlain, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και το Βερμόντ, δίνει στις οικογένειες των θυμάτων “κάποιο κλείσιμο και απαντά σε πολλά από τα ερωτήματα που είχαν”, είπε.

Ο Kozak δήλωσε στον συνεργάτη του CBS, WCAX-TV, ότι η έρευνα μπορεί να πήρε τόσο πολύ χρόνο επειδή τα αεροσκάφη διαλύονται σε πολλά κομμάτια που δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν.

Οι πληγές των συγγενών που δεν έκλεισαν ποτέ

Ενώ οι συγγενείς είναι ευγνώμονες και ανακουφισμένοι που βρέθηκε το αεροπλάνο, η ανακάλυψη ανοίγει επίσης περισσότερα ερωτήματα και παλιές πληγές. “Το ότι βρέθηκε τώρα… είναι ένα γαλήνιο συναίσθημα, αλλά ταυτόχρονα είναι και ένα πολύ λυπηρό συναίσθημα”, δήλωσε η Μπάρμπαρα Νικήτα, ανιψιά του πιλότου Τζορτζ Νικήτα, σε συνέντευξή της στο Associated Press. “Ξέρουμε τι συνέβη. Έχουμε δει μερικές φωτογραφίες. Παλεύουμε νομίζω με αυτό τώρα”. Ο πατέρας του Φρανκ Γουάιλντερ, επίσης Φρανκ Γουάιλντερ, ήταν επιβάτης στο αεροπλάνο.

Το να περνάς 53 χρόνια χωρίς να ξέρεις αν το αεροπλάνο ήταν στη λίμνη ή ίσως σε μια βουνοπλαγιά κάπου εκεί γύρω ήταν οδυνηρό”, δήλωσε ο Γουάιλντερ, ο οποίος ζει έξω από τη Φιλαδέλφεια. “Και πάλι, αισθάνομαι ανακουφισμένος που ξέρω τώρα πού βρίσκεται το αεροπλάνο, αλλά δυστυχώς αυτό ανοίγει και άλλα ερωτήματα και πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτά τώρα”.

Η συγκλονιστική ιστορία της εξαφάνισης  του αεροσκάφους το 1971

Όταν έλιωσαν οι πάγοι την άνοιξη του 1971, βρέθηκαν συντρίμμια από το αεροπλάνο στο Shelburne Point, σύμφωνα με τον Kozak. Μια υποβρύχια έρευνα τον Μάιο του 1971 δεν μπόρεσε να βρει τα συντρίμμια. Έγιναν τουλάχιστον 17 άλλες έρευνες, μεταξύ των οποίων και το 2014, σύμφωνα με τον Kozak. Εκείνη την εποχή, οι αρχές παρακινήθηκαν από την περιέργεια μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους της Malaysia Airlines εκείνη τη χρονιά με την ελπίδα ότι η νέα τεχνολογία θα έβρισκε το ναυάγιο, αλλά δεν το έκανε.

Ελληνικής καταγωγής ένα από τα θύματα;

Η Μπάρμπαρα Νικήτα, -το επίθετο παραπέμπει σε ελληνική καταγωγή- που ζει στη νότια Καλιφόρνια και η ξαδέλφη της Κριστίνα Νικήτα Κόφι, που ζει στο Τενεσί και είναι κόρη του Τζορτζ Νικήτα, πρωτοστάτησαν στις πρόσφατες προσπάθειες αναζήτησης και ήρθαν σε επαφή με άλλους συγγενείς των θυμάτων.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών διεξάγει έρευνα για να εξακριβώσει αν πρόκειται για το αεροπλάνο, δήλωσε ο Charles Williams, ο πατέρας του οποίου, Robert Ransom Williams III, υπάλληλος της Cousin’s Properties, ήταν στο αεροπλάνο. Το NTSB δεν πραγματοποιεί επιχειρήσεις διάσωσης, οι οποίες θα ήταν δαπανηρές, δήλωσε ο Williams. “Το αν υπάρχει απτό απομεινάρι, και δεν μου αρέσει να το λέω έτσι, και αξίζει να ενοχλεί αυτό είναι μια απόφαση που θα πρέπει να καταλάβουμε αργότερα, και μέρος αυτού που ξεπακετάρουμε τώρα”, είπε. “Είναι δύσκολο όταν αρχίζεις να το σκέφτεσαι αυτό”.

Οι συγγενείς των θυμάτων σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μνημόσυνο τώρα που γνωρίζουν πού βρίσκεται το αεροπλάνο.

Η ανακοίνωση της ανεύρεσης έρχεται περίπου 10 μήνες μετά την ανεύρεση των συντριμμιών από το αεροπλάνο ενός αεροπόρου του Tuskegee, που συνετρίβη κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής αποστολής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τη λίμνη Huron.

Διαφήμιση