Αρχική Special Topics Chang’e-6: Επέστρεψε με δείγματα από την μακρινή πλευρά της Σελήνης ο ανιχνευτής...

Chang’e-6: Επέστρεψε με δείγματα από την μακρινή πλευρά της Σελήνης ο ανιχνευτής της Κίνας-Βίντεο

Στην έρημο της Εσωτερικής Μογγολίας μετά από μια σχεδόν δίμηνη αποστολή προσγειώθηκε σήμερα, Τρίτη 25 Ιουνίου ο σεληνιακός ανιχνευτής της Κίνας Chang’e-6 με τα πρώτα δείγματα από την ανεξερεύνητη μακρινή πλευρά της Σελήνης.

0
Change 6
Διαφήμιση

Μάλιστα, όπως αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, το Chang’e-6 προσγειώθηκε στην έρημο της Εσωτερικής Μογγολίας σήμερα Τρίτη, μετά από μια σχεδόν δίμηνη αποστολή που ήταν γεμάτη κινδύνους, αναφέρουν 

Οι επιστήμονες περίμεναν με ανυπομονησία το Chang’e 6 καθώς τα δείγματα θα μπορούσαν να απαντήσουν σε βασικά ερωτήματα σχετικά με το πώς σχηματίζονται οι πλανήτες.

Η Κίνα είναι η μόνη χώρα που έχει προσεδαφιστεί στην μακρινή πλευρά της Σελήνης, αφού το είχε κάνει στο παρελθόν το 2019.

Είναι τεχνικά δύσκολο να φτάσει κανείς στη μακρινή πλευρά του Φεγγαριού- η οποία βλέπει μακριά από τη Γη -λόγω της απόστασής της, αλλά και του δυσπρόσιτου εδάφους με γιγάντους κρατήρες και λίγες επίπεδες επιφάνειες.

Η αποστολή εκτοξεύτηκε στις 3 Μαΐου και έφτασε σε σεληνιακή τροχιά πέντε ημέρες αργότερα. Την 1η Ιουνίου, ο προσεδαφιστής προσγειώθηκε μέσα στον κρατήρα Apollo, ο οποίος βρίσκεται μέσα στη λεκάνη South Pole-Aitken (SPA), ένα χαρακτηριστικό σύγκρουσης πλάτους 2.500 χιλιομέτρων στην άλλη πλευρά της Σελήνης.

Ο ανιχνευτής χρησιμοποίησε ένα τρυπάνι και έναν ρομποτικό βραχίονα για να μαζέψει χώμα και βράχους, τράβηξε μερικές φωτογραφίες της επιφάνειας και τοποθέτησε μια κινεζική σημαία. Για την ακρίβεια συνέλεξε περίπου 2 κιλά σεληνιακού υλικού χρησιμοποιώντας μια σέσουλα και ένα τρυπάνι. Το μακρύ ταξίδι των δειγμάτων ολοκληρώθηκε νωρίς την Τρίτη με την προσγείωση της κάψουλας.

Το Πεκίνο έχει διοχετεύσει τεράστιους πόρους στο διαστημικό του πρόγραμμα την τελευταία δεκαετία σε μια προσπάθεια να καλύψει τη διαφορά τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία.

Το Chang’e 6 δεν είναι η πρώτη επιτυχημένη αποστολή επιστροφής σεληνιακού δείγματος, καθώς η Σοβιετική Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα (με την αποστολή Chang’e 5 το 2020) έχουν φέρει υλικό από τον δορυφόρο της Γης.

 

Διαφήμιση