Αρχική Ειδήσεις Θαλάσσιες ανεμώνες “τραυμάτισαν” παιδί στο στο Ναύπλιο-Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν 

Θαλάσσιες ανεμώνες “τραυμάτισαν” παιδί στο στο Ναύπλιο-Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν 

0
anemones
Διαφήμιση

 

Αρκετά επικίνδυνες μπορούν να καταστούν οι -αθώες στο μάτι- θαλάσσιες ανεμώνες που κατάφεραν να προκαλέσουν έντονα δερματικά προβλήματα σε ένα μικρό παιδί που κολυμπούσε στην παραλία Καραθώνα στο Ναύπλιο.

Το παιδί βρισκόταν με την οικογένειά του στην θάλασσα και όταν μπήκε στα ρηχά, τον τσίμπησε μία θαλάσσια ανεμώνη, με αποτέλεσμα να έχει έντονους πόνους και να χρειαστεί να μείνει στο νοσοκομείο για κάποιες μέρες.

Η θαλάσσια βιολόγος του ΕΛΚΕΘΕ, Εμμανουέλα Βουτσινά και η ειδική Δερματολόγος, Πέννυ Δαλαμπούρα μίλησαν στο MEGA για το φαινόμενο με τις θαλάσσιες ανεμώνες και τι προκαλούν.

Η θαλάσσια ανεμώνη μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη γιατί με τα παράξενα χρώματά της ξεγελάει μικρούς και μεγάλους, οι οποίοι έχουν την τάση να την πλησιάζουν όταν την πετυχαίνουν στα ρηχά.

Οι θαλάσσιες ανεμώνες είναι κολλημένες στα βράχια και δεν μετακινούνται ενώ αν κάποιος τις πλησιάσει μπορεί να υποστεί και έγκαυμα από το οξύ που εκκρίνουν κατά την επαφή.

Η κ. Βουτσινά μιλώντας για τις θαλάσσιες ανεμώνες τόνισε ότι: «είναι μακρινοί συγγενείς των μεδουσών. Πρόκειται για ζώα που μοιάζουν με φυτά και τα οποία μοιάζουν με μέδουσες αναποδογυρισμένες κατά κάποιον τρόπο. Είναι προσκολλημένες στον βυθό. Η ζωή τους είναι πάνω στα βράχια μόνιμα. Μετακινούνται με πολύ αργές κινήσεις «και ρυθμούς».

«Όταν πάμε για κολύμβηση, ουσιαστικά μπαίνουμε εμείς σε ένα περιβάλλον που δεν μας ανήκει. Οπότε θα πρέπει να εξοικειωθούμε με την φύση. Αυτό που βλέπω από τις εικόνες, οι δυσάρεστες αυτές συναντήσεις με τα παιδιά έγιναν σε ρηχά νερά», συμπλήρωσε.

Θαλάσσιες ανεμώνες: Οδηγίες προς τους λουόμενος-Τι πρέπει να προσέχουν 

Για το τι πρέπει να προσέχουμε η κ. Βουτσινά τόνισε: «Σε οργανωμένες παράλιες καλό θα ήταν να υπάρχουν οι ναυαγοσώστες, τα υλικά για την παροχή πρώτων βοηθειών. Δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε, είναι το σπίτι τους. θα μπορούσε να μπει μια σήμανση αλλά, για τέτοιο ερεθισμό, φαίνεται πως τα παιδιά κάθονταν για ώρα με το βάρος τους πάνω στο ζωάκι. Σίγουρα μπορούν να δοθούν οδηγίες, αλλά καλό θα είναι να είμαστε λίγο περίεργοι και προσεκτικοί και να μπαίνουμε με μάσκα. Ό, τι δεν γνωρίζουμε να προσέχουμε. Οι ανεμώνες που ζουν σε αυτή την περιοχή αν τις αγγίξουμε με την παλάμη δεν θα προκαλέσουν ερεθισμό».

Διαφήμιση