Αρχική Special Topics Στην “καρδιά” της Αθήνας μεταφέρεται το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ

Στην “καρδιά” της Αθήνας μεταφέρεται το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ

Στην “καρδιά” της Αθήνας, και συγκεκριμένα στο υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών στην οδό Πατησίων θα μεταφερθεί το νέο Μουσείο τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ, μέσα από το οποίο θα προβάλλεται όλη η τηλεπικοινωνιακή ιστορία της χώρας από τη γένεσή της! 

0
OTE Neo Mouseio2
Διαφήμιση

Αγγελική Γυπάκη 2023 01 30

Σύνταξη:  Αγγελική Γυπάκη 

Το νέο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών της χώρας, επιστρέφει εκεί από όπου ξεκίνησε η ιστορία του ΟΤΕ: Στην οδό Πατησίων 85, στην καρδιά της Αθήνας απέναντι απο το Αρχαιολογικό Μουσείο και κοντά στο Μουσείο Αυτοκινήτου.Ένα έργο που θα αναβαθμίσει μία ιστορική αστική περιοχή, που από την ακμή πέρασε στην παρακμή και οδεύει προς τη νέα εποχή αναβάθμισης.

mouseio ote

(από αριστερά στα δεξιά): ο Chief Officer Χρηματοοικονομικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ, Μπάμπης Μαζαράκης, ο founding partner του αρχιτεκτονικού γραφείου Kokkinou – Kourkoulas Architects and Associates, Ανδρέας Κούρκουλας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ και η Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ, Ντέπη Τζιμέα

Είναι ένα μεγαλόπνοο όραμα της σημερινής Διοίκησης του ΟΤΕ υπό τον CEO Μιχάλη Τζαμάζ, που μαζί με την κα Ντέπη Τζιμέα Δ/ντρια Εταιρικής Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου και τον κ Μπάμπη Μαζαράκη CFO, φιλοδοξούν να αφήσουν ένα ανεπανάληπτο μνημείο πολιτισμού στη νέα γενιά “η καρδιά του οποίου δεν θα χτυπάει μόνον στο παρελθόν αλλά και κύριως στο μέλλον εξοπλισμένο με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες”, όπως τόνισε ο κ Τζαμάζ.

Η μετεγκατάσταση για το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ -που βρίσκεται σήμερα στη Νέα Κηφισιά- αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα 3 με 4 χρόνια.

 

mouseio OTE Kourkoulas

Τα σχέδια για το νέο Μουσείο παρουσιάστηκαν σήμερα, με ειλικρινή χαρά και υπερηφάνεια από την ομάδα των εμπνευστών-δημιουργών του γιατί, ίπως είπε όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρέας Κούρκουλας του Αρχιτεκτονικού γραφείου Κούρκουλας-Κόκκινος: “Τα παλιά κτήρια με καλή αρχιτεκτονική χρειάζονται σεβασμό γιατι αντέχουν στις εξελίξεις”

Όπως έκανε γνωστό σήμερα στη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Ομίλου, Μ.Τσαμάζ, ο ΟΤΕ είναι θεματοφύλακας της πολιτιστικής και τεχνολογικής κληρονομιάς της χώρας, ενώ το μουσείο τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ που θα μεταστεγαστεί  στο κτίριο του Υπεραστικού Μεγάρου Αθηνών στην Πατησίων, θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τις νέες γενιές, προβάλλοντας την ιστορία αλλά και την συμβολή του ΟΤΕ στην τηλεπικοινωνιακή διαδρομή της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, “θα είναι ένα μουσείο καινοτομιών και είναι μέρος του οράματος μας, με την αναβάθμιση και τη μεταφορά του στο κέντρο να είναι μέρος της στρατηγικής μας”. Όπως είπε ο ίδιος, “όταν θα ανοίξει τις πύλες του θα είναι μια εμπειρία και θα είμαστε όλοι υπερήφανοι.Θα είναι εξωστρεφές,φιλόξενο, ένα χώρος εμπειρίας γνώσης και πολιτισμού που θα αντικατοπτρίζει την ταυτότητα του ΟΤΕ, μία εταιρεια που επισυτρέφει πίσω στην κοινωνία τα κέρδη από την τεχνολογία”.

Mihalis Tzamaz

Προς επίρρωσιν των παραπάνω ο κ Τζαμάζ και η κα Τζιμέα υπεθύμισαν ότι ο ΟΤΕ προσφέρει σήμερα:

  • Δωρεάν Wi Fi σε 25 αρχαιλογικούς χώρους.
  • Δημιούργησε το Cosmote Chronos  τη δωρεάν εφαρμογή με την οποία τα σπουδαιότερα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ζωντανεύουν ξανά και με το οποίο έχουν συνθεθεί 305.000 χρήστες.
  • Λειτουργεί επι 8 χρόνια το ιστορικό κανάλι Cosmote History το οποίο έκανε 350.000 παραγωγές/συμπαραγωγές με πάνω από 900.000 ώρες τηλεοπτικού προγράμματος.

“Είναι η κληρονομιά των ανθρώπων που δούλεψαν τα τελευταία 15-20 χρόνια στον ΟΤΕ και πάντως για αυτά θα μας θυμούνται παρά για δίκτυα, την ψηφιοποίηση και τα άλλα έργα” κατέληξε ο κ Μιχάλης Τζαμάζ.

tzamaz

Από την πλευρά του ο Μπάμπης Μαζαράκης CFO του Ομίλου τόνισε ότι το ΥΜΑ (Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών) ξεκίνησε να χτίζεται το 1952 υπό την επίβλεψη του Κώστα Κιτσίκη, παραδόθηκε το 1954 και ήταν το πρώτο μεγαλύτερο κτήριο τηλεπικοινωνιακής υποδομής στη χώρα.Το πιο ψηλό κτήριο της χώρας ήταν το ΝΥΜΑ (Νέο Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών) που χτίστηκε πίσω από το ΥΜΑ και λειτουργησε το 1966.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο ίδιος, εξυπηρετούσε κλήσεις, διεθνή τηλεγραφήματα και τηλέφωτογραφίες. Το 1968 λειτούργησε από τα πρώτα τηλεοπτικά στούντιο.

Η ΟΤΕ Estate θυγατρική του ΟΤΕ που διαχειρίζεται σχεδόν όλα τα ακίνητα κάνει επίβλεψη του έργου με το αρχιτεκτονικό γραφείο Κούρκουλα, με στόχο να γίνονται βιώσιμα κτίρια.

Στόχος του-είπε ο κ. Κούρκουλας- θα είναι να φέρει κοντά διαφορετικές πτυχές του πολιτισμού με την σύγχρονη τεχνολογία. Π.χ. τι σημαίνει μουσική μέσα από την εξέλιξη του διαδικτύου, όχι μόνον με την στενή τεχνολογική ερμηνεία.Και ανέφερε ότι:

  • Τα έργα του ΟΤΕ είναι έργα σημαντικών αρχιτεκτόνων.
  • Το ισόγειο του νέου Μουσείου θα ανοίξει προς την πόλη με μια πλατφόρμα που θα αλλαζει συνεχώς προκαλώντας το ενδιαφέρον του κοινού
  • Η απόφαση μεταφοράς του μουσείου στο κέντρο, δίνει νέα θέση μέσα στην πόλη. Μάλιστα, θα καταλαμβάνει 5000 τ.μ., θα έχει οικολογική προσέγγιση.

Στοιχεία του Μουσείου

Το κτίριο βρίσκεται κοντά στο Πεδίο του Άρεως και κοντά στο σταθμό Βικτώρια και στο μέλλον στο σταθμό Αλεξάνδρας της γραμμής 4 του Μετρό. Θα πιστοποιηθεί κατά leed (μάλλον platinum), θα έχει χρήση ΒΙΜ, θα γίνει επανάχρηση υλικών, ενώ θα υπάρχει ένα αίθριο που διαπερνά κατακόρυφα το κτίριο.

OTE YMA 696x464

Στο Μουσείο Τεχνολογίας συνοψίζονται 55 χρόνια ιστορίας, 37.000 αντικείμενα και αρχεία, 800 τηλεγραφήματα, 3500 συσκευές τηλεφώνου, 1500 τηλεφωτογραφίες, 240 διαφημίσεις, 70.000 αρχιτεκτονικά σχέδια.

Θα υπάρχει δυνατότητα AR &VR. Περίπου θα υπάρχουν 300.000 επισκέπτες ανά έτος. Το 90% των συλλογών έχει ψηφιοποιηθεί, με τη διαδικασία να έχει ξεκινήσει από το 2014.

Ήδη, εδώ και 3 χρόνια έχουν ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες με το ξήλωμα του εσωτερικού, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει την διατήρηση της πρόσοψης, αλλά και την εύκολη πρόσβαση όταν αυτό ολοκληρωθεί σε άτομα ΑΜΕΑ και θα είναι χαρακτηρισμένο ως ενεργειακό.

 

Διαφήμιση