Αρχική Ειδήσεις Συνήγορος του Πολίτη: Ελεύθερα και χωρίς κηδεμόνα τα άλογα στον Υμηττό!

Συνήγορος του Πολίτη: Ελεύθερα και χωρίς κηδεμόνα τα άλογα στον Υμηττό!

Επιστρέφει ο Συνήγορος του Πολίτη στο ζήτημα της παρουσίας των αδέσποτων αλόγων στον Υμηττό- οι συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης για τα οποία δεν εξασφαλίζονται δυστυχώς! 

0
aloga ymittos
Διαφήμιση

 

Ήδη, ο Συνήγορος του Πολίτη, είχε ξεκινήσει αυτεπάγγελτη έρευνα για τις συνθήκες διαβίωσης των αδέσποτων αλόγων στο βουνό του Υμηττού, καθώς υπήρχαν καταγγελίες από κάτοικους της περιοχής.

Τώρα ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά από τα συναρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πράξουν τα δέοντα.

Συγκεκριμένα, με επιστολή προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, προς την Ειδική Γραμματέα για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, τον Περιφερειάρχη Αττικής και τον Δήμαρχο Κρωπίας, ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης, ζητά να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες ταυτοποίησης και κατάταξης των ιπποειδών που βρίσκονται στην περιοχή του Υμηττού. 

Εξάλλου, η Ανεξάρτητη Αρχή διεξήγαγε το προηγούμενο διάστημα αυτεπάγγελτη έρευνα σχετικά με την παρουσία εκατό (100) και πλέον ιπποειδών (αλόγων) που δεν έχουν κηδεμόνα, σε περιοχές του όρους Υμηττού στο Δήμο Κρωπίας.

Ειδικότερα, ζήτησε να γίνει άμεσα ταυτοποίηση και χαρακτηρισμός των συγκεκριμένων ιπποειδών, να εφαρμοσθεί η κείμενη νομοθεσία περί προστασίας των ζώων και να αναληφθούν όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στην άμεση, συνολική και λυσιτελή αντιμετώπιση του προβλήματος χωρίς περαιτέρω χρονικές καθυστερήσεις λόγω της επιδείνωσης του προβλήματος.

6c12adbd 9139 424b 9335 c6da5dfed46b 1152x1536

Πως βρέθηκαν τα άλογα στον Υμηττό

Όπως είχαμε αναφέρει στο ecozen.gr και σε παλιότερο ρεπορτάζ, πληροφορίες ήθελαν μια μικρή (αρχικά) ομάδα αλόγων να μεταφέρθηκε από έναν άνθρωπο σε ένα σημείο στους πρόποδες στον Υμηττό και να αφέθηκε σε μη περιφραγμένο χώρο. Τα ζώα αυτά δεν ήταν στειρωμένα, αναπαράχθηκαν και σήμερα βρίσκονται 92 άλογα να τριγυρνούν ελεύθερα στην περιοχή. Από αυτά, τουλάχιστον 15 θηλυκά βρίσκονται σε εγκυμοσύνη, οπότε μέσα στους επόμενους μήνες τα ζώα αυτά θα είναι περισσότερα από 100 σε αριθμό.

Ωστόσο, στην περιοχή αυτή δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό, ώστε να μπορέσουν αυτά τα ζώα να επιβιώσουν σε ελεύθερη κατάσταση, η χλωρίδα του Yμηττού δεν είναι τέτοια που να μπορεί να τα θρέψει, οπότε χρειάζονται τάισμα καθημερινά.

Το αποτέλεσμα είναι αυτά τα ζώα να έχουν σχηματίσει κοπάδια, τα οποία έχουν συχνά ένταση (η οποία οδηγεί σε τραυματισμούς) λόγω των ορμονών και της επιθυμίας για αναπαραγωγή, καθώς επίσης και του περιορισμένου της τροφής και νερού που λαμβάνουν. Καθώς διαβούν σε μέρος με ακατάλληλες υποδομές, ώστε να μπορούν να χωριστούν/απομονωθούν, αφήνονται να αναπαραχθούν χωρίς έλεγχο και πολλά θηλυκά είτε αποβιώνουν κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης ή της γέννας, είτε είναι πολύ αδύναμα γιατί θηλάζουν ακόμα μη απογαλακτισμένα πουλάρια κατά τη διάρκεια νέας εγκυμοσύνης.

Διαφήμιση