Αρχική Special Topics Πόσο πιθανός είναι ένας μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα; Τι λέει ο Κώστας...

Πόσο πιθανός είναι ένας μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα; Τι λέει ο Κώστας Συνολάκης-Βίντεο

Με δεδομένα τα ιστορικά ντοκουμέντα ένας σεισμός της τάξεως των 8,5 Ρίχτερ στην Ελλάδα αποτελεί μία υπαρκτή πιθανότητα! Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Κώστας Συνολάκης δεν απέκλεισε να συμβεί ένας μεγάλος σεισμός που να φτάνει τα 8,5 Ρίχτερ στη χώρα μας!

0
seismografos seismos 300x206
Διαφήμιση

 

Όπως είπε ο ακαδημαϊκός: «Αν πάτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων θα δείτε ότι υπάρχει ένα έκθεμα που μιλάει για τον πολύ μεγάλο σεισμό που έγινε στη δυτική Κρήτη το 365 μ.χ. Και που τον ξέρουμε αυτόν τον σεισμό; Από τις περιγραφές… Είναι τότε που εξαφανίζεται η Αλεξάνδρεια σαν παγκόσμια πόλη.

Η Αλεξάνδρεια ήταν μέχρι τότε το κέντρο τουλάχιστον του Ελληνικού πολιτισμού. Εξαφανίζεται, γιατί καταστρέφεται πλήρως από ένα μεγάλο τσουνάμι, το οποίο το δημιουργεί ο σεισμός αυτός. Και μπορούμε να ξέρουμε πόσο μεγάλος ήταν ο σεισμός αυτός από την τεκτονική ανοίξωση.

synolakis 12

Δηλαδή υπάρχουν σημεία στη δυτική Κρήτη, στα Φαλάσαρνα, τα οποία είναι μια καταπληκτική παραλία, όπου υπάρχει ένα παλιό λιμάνι το οποίο έχει ανεβεί και βρίσκεται 8 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Πως ανέβηκε;

Στα Σφακιά βλέπεις την παλιά ακτογραμμή που είναι δύο μέτρα, δηλαδή ανέβηκαν δύο μέτρα πάνω από την επιφάνεια. Μπορείτε να το δείτε κι εσείς, δεν χρειάζεται να είστε γεωλόγοι».

Ο Θανάσης Αναγνωστόπουλος θέλησε να ρωτήσει ξανά για το ενδεχόμενο ενός τόσο μεγάλου σεισμού: «Βεβαίως… Πως υπολογίζεται το μέγεθος του σεισμού: οι γεωλόγοι λένε πως για να έχουν κάνει αυτές τις παρατηρήσεις, ενώ το νησάκι στα Χανιά έχει ανυψωθεί περίπου στο 1,80…

Εκεί λες «τι είδους σεισμός είναι αυτός που μπορεί να κάνει τέτοιες μετατοπίσεις που τις βλέπουμε ακόμα και τώρα και τι μέγεθος είχε». Η απάντηση είναι περίπου 8,5 βαθμών.

Είναι ένα σενάριο στατιστικό, επειδή έχει ξαναγίνει. Είναι μια ένδειξη, δεν είναι πρόβλεψη. Το ότι έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, αυτό είναι η ένδειξη ότι μπορεί να ξαναγίνει.

Ένας λόγος για τον οποίο έχουμε αυτό το πολύ ωραίο τοπίο, σε θάλασσες, πεδιάδες, τα πολύ όμορφα βουνά, είναι γιατί είμαστε ακριβώς στα όρια δύο τεκτονικών πλακών, στο όριο της Ευρωπαϊκής πλάκας. Αυτή νότια της Κρήτης και προς το Ιόνιο, δυτικά από την Πελοπόννησο και προχωρώντας προς τη δυτική Ελλάδα, πηγαίνει από πάνω από την πλάκα της Αφρικής. Τι σημαίνει αυτό;

Γι’ αυτό και στην Κρήτη είναι τόσο ψηλά τα βουνά… Η δυτική Κρήτη ανεβαίνει σιγά σιγά. Έχουμε όλες τις ενδείξεις. Κάπου στο ελληνικό τόξο, τέτοιοι σεισμοί γίνονται κάθε 600-800 χρόνια.

Ο τελευταίος που ξέρουμε είναι το 1303 μΧ. Τηρουμένων των αναλογιών, κάποια στιγμή θα έχουμε έναν τέτοιο σεισμό. Το θέμα είναι πόσο προετοιμασμένοι είμαστε…, αν το υπολογίσει κανείς σε βάθος χρόνου τη συχνότητα των σεισμών, τότε ανεβαίνει το νούμερο», είπε ο Κώστας Συνολάκης στο Στούντιο 4.

Διαφήμιση