Αρχική Ειδήσεις Ινδονησία: Το ηφαίστειο Μαράπι εκρήγνυται εκ νέου-Φόβοι για ροές κρύας λάβας

Ινδονησία: Το ηφαίστειο Μαράπι εκρήγνυται εκ νέου-Φόβοι για ροές κρύας λάβας

Ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Ινδονησίας θεωρείται το Μαραπί που ξύπνησε και πάλι σήμερα, δημιουργώντας ανησυχία στους κατοίκους της και στις αρχές!

0
hfaisteio
Διαφήμιση

Το ηφαίστειο Μαράπι άρχισε να εκτοξεύει ηφαιστειακή τέφρα σε ύψος 2 χιλιομέτρων από την κορυφή του βουνού, προκαλώντας ορατό νέφος στην ατμόσφαιρα. Μάλιστα, οι αρχές είχαν εδώ και εβδομάδες ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού για το ηφαίστειο αυτό, που είναι ένα από τα πιο ενεργά της!

Το ηφαίστειο Μαράπι, στην δυτική Ινδονησία, ξύπνησε ξανά σήμερα, σκορπώντας ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής. Εκρήξεις άρχισαν να εκτοξεύουν ηφαιστειακή τέφρα σε ύψος 2 χιλιομέτρων από την κορυφή του βουνού, προκαλώντας ορατό νέφος στην ατμόσφαιρα.

Η έκρηξη στο ηφαίστειο Μαράπι, που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της νήσου Σουμάτρα της Ινδονησίας, άρχισε σήμερα στις 13:04 τοπική ώρα (09:04 ώρα Ελλάδος), όπως διευκρίνισε η ινδονησιακή εθνική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών σε ανακοίνωσή της.

Οι αρχές έχουν εδώ και εβδομάδες ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού για το ηφαίστειο αυτό, που είναι ένα από τα πιο ενεργά της Ινδονησίας, στην δεύτερη βαθμίδα τετραβάθμιας κλίμακας και συνιστούν στον πληθυσμό αποφεύγει ζώνη 4,5 χιλιομέτρων γύρω από τον κρατήρα του, η οποία έχει αποκλειστεί.

Οι κάτοικοι καλούνται να αποφεύγουν «ρεύματα νερού που πηγάζουν από το ηφαίστειο Μαράπι και να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για πιθανό κίνδυνο (ροών) κρύας λάβας, ιδιαίτερα όταν βρέχει», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών Αμπντούλ Μουχάρι.

Στα μέσα Μαΐου τουλάχιστον 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κρύα λάβα που έρρευσε ύστερα από καταρρακτώδεις βροχές σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στο Μαράπι, καταστρέφοντας δεκάδες σπίτια και προκαλώντας ζημιές σε δρόμους και τζαμιά.

Στην Ινδονησία υπάρχει συχνά σεισμική δραστηριότητα λόγω της θέσης της στον «δακτύλιο της φωτιάς του Ειρηνικού».

Τον περασμένο μήνα, το ηφαίστειο Ρουάνγκ, στο βόρειο τμήμα του Σουλαουέσι, εξερράγη πάνω από έξι φορές, αναγκάζοντας τις αρχές να απομακρύνουν από τις εστίες τους χιλιάδες κατοίκους γειτονικών νησιών.

Τον Δεκέμβριο, τουλάχιστον 24 πεζοπόροι, στην πλειονότητά τους φοιτητές, έχασαν τη ζωή τους στις πλαγιές του Μαράπι έπειτα από έκρηξη.

Διαφήμιση