Αρχική Special Topics Ποιά φυτά “αντέχουν” στον ήλιο και στην ξηρασία

Ποιά φυτά “αντέχουν” στον ήλιο και στην ξηρασία

Η έλλειψη νερού λόγω λιγότερων βροχοπτώσεων ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής καθιστούν ακόμη δυσκολότερο το …έργο εκείνων που θέλουν να έχουν έναν κατάφυτο και ζωντανό κήπο!  

0
geranium 6221741 1280
Διαφήμιση
Ωστόσο, ίδια η φύση μπορεί να δώσει τη λύση, καθώς ορισμένα φυτά εμφανίζονται πιο ανθεκτικά τόσο στον ήλιο όσο και στην ξηρασία, κρατώντας τον κήπο ζωντανό χωρίς να είναι απαραίτητες μεγάλες ποσότητες νερού.
Η διατήρηση ενός πολύχρωμου, ανθισμένου κήπου μπορεί να είναι ένα εξαντλητικό έργο. Είτε αυτό οφείλεται σε έλλειψη χρόνου είτε σε άγνοια, υπάρχουν εκείνοι που επιλέγουν απλούστερους εξωτερικούς χώρους. Επιπλέον, οι κλιματολογικές συνθήκες ορισμένων περιοχών μειώνουν τη δυνατότητα ευημερίας οποιουδήποτε είδους. Ωστόσο, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν τα ιδανικά φυτά που αντέχουν στον ήλιο και την ξηρασία.

 

Πολλά είδη φυτών προσαρμόζονται καλά σε κήπους όπου δεν υπάρχει πολύ νερό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι και όμορφα.

Τα φυτά που αντέχουν στον ήλιο και την ξηρασία και η επιλογή τους μπορεί να είναι μια πρακτική αλλά και διακοσμητική απόφαση. Το δεντρολίβανο, η λεβάντα και το θυμάρι συνυπάρχουν αρμονικά με τις ισχυρές ακτίνες του ήλιου, ενώ παράλληλα προσφέρουν γαστρονομικές ιδιότητες.

Είναι αλήθεια ότι πολλά είδη δεν αντέχουν πάνω από λίγες ημέρες χωρίς να δέχονται νερό από τη βροχή ή πότισμα. Άλλα δεν είναι πολύ ανθεκτικά στις ακτίνες του ήλιου. Αν και πρόκειται για κλιματολογικές συνθήκες που περιορίζουν την επιλογή, η κατηγορία των φυτών που αντέχουν στον ήλιο και την ξηρασία είναι ευρεία.

Τα παρακάτω είδη είναι ιδανικά για όσους δεν έχουν τον απαραίτητο χρόνο συντήρησης. Είναι επίσης ιδανικά για τους ξεχασιάρηδες ή για όσους ζουν σε ξηρές και ζεστές περιοχές.

gerani

 

1. Γεράνια
Η οικογένεια των γερανιών είναι η κύρια απόδειξη ότι τα ανθεκτικά στην ξηρασία φυτά μπορούν επίσης να είναι πανέμορφα. Πρόκειται για μια συλλογή από περισσότερα από 400 είδη, τα περισσότερα από τα οποία είναι εύκολα στη φροντίδα. Τα γεράνια είναι δημοφιλή για τα ελκυστικά λουλούδια τους και το χαρακτηριστικό άρωμά τους.

Ανθίζουν συνήθως στα τέλη της άνοιξης. Αν και αντέχουν στη ζέστη και την ξηρασία, καλό είναι να τα ποτίζετε με κάποια συχνότητα κατά τους μήνες ανάπτυξης.

Τα λουλούδια του γερανιού προσφέρουν χρώμα παρά την ξηρασία, έτσι ώστε να διακοσμούν τον κήπο σας με λιγότερη προσπάθεια.

2. Ελαιόδεντρα
Η σωστή ονομασία της είναι Olea europaea, αλλά είναι πιο γνωστή ως “ελιά” ή “ελαιόδεντρο“. Πρόκειται για ένα μικρό δέντρο, τα άνθη του οποίου παράγουν ελιές.

Η καταγωγή αυτού του φυτού είναι η λεκάνη της Μεσογείου, οπότε είναι ένα είδος κατάλληλο για ξηρές περιοχές. Η φροντίδα αυτού του δέντρου είναι πολύ απλή, καθώς μπορεί να επιβιώσει μόνο με το νερό της βροχής και με πολλή έκθεση στον ήλιο.

Η ελιά φέρνει αισθητική και γαστρονομικές χρήσεις στο σπίτι.

3. Αρτεμισία

 

Είναι αλήθεια ότι κάποια από τα ιδανικά είδη βλάστησης για ξηρά κλίματα είναι θάμνοι. Αν και δεν είναι η μόνη κατηγορία, οι θάμνοι ανέχονται πολύ καλά την ξηρασία.

Όπως για παράδειγμα η αρτεμισία. Περιλαμβάνει εκατοντάδες παραλλαγές, μερικές από τις οποίες χρησιμοποιούνται για γαστρονομικούς σκοπούς, όπως το εστραγκόν.

Με πυκνό και αισθητικό φύλλωμα, οι αρτεμισίες είναι εύκολες στη φροντίδα. Αρκεί να ποτίζετε τις ρίζες όταν είναι πολύ ξηρές και να τις προστατεύετε λίγο από τον άνεμο. Κατά τα άλλα, το γένος αυτό αντέχει στις ακτίνες του ήλιου και στη ζέστη.

4. Βερβένες

 

Το γένος των βερβένων περιλαμβάνει ένα σύνολο από αναρριχώμενα, ποώδη, ετήσιας ανάπτυξης φυτά. Πρόκειται για μια άλλη επιλογή που προσφέρει ομορφιά μέσω των λουλουδιών της, που είναι γενικά πολύχρωμα.

Αντέχουν στα αμμώδη εδάφη και στα ξηρά κλίματα, αλλά έχουν χαμηλή ανοχή στον παγετό. Ως εκ τούτου, καλό είναι να φυτεύετε τις βερβένες σε θερμές περιοχές και να τις προστατεύετε κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι βερβένες έχουν επίσης πανέμορφα λουλούδια που μπορούν να στολίσουν έναν κήπο.

5. Kangaroo paw ή Ανιγόζανθος
Ένα λιγότερο γνωστό είδος, αλλά πολύ προσαρμοσμένο στα ξηρά κλίματα, είναι ο ανιγόζανθος, που ονομάζεται επίσης kangaroo paw. Πρόκειται για ένα γένος που κατάγεται από την Αυστραλία και έχει μακριά φύλλα και ψηλούς ανθοφόρους μίσχους που του προσδίδουν ένα ιδιαίτερο στυλ.

Έχει ρίζες που αποθηκεύουν μεγάλη ποσότητα χυμού, έτσι ώστε να αντέχει σε μεγάλες περιόδους ξηρασίας. Ωστόσο, καλό είναι να διατηρείτε το έδαφος υγρό για να ευνοείται η ανάπτυξή του, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

6. Αυστραλιανό τεϊόδεντρο
Πρόκειται για ένα φυτό που φημίζεται για τις αντισηπτικές του ιδιότητες. Το έλαιο που εξάγεται από το φυτό χρησιμοποιείται συχνά για διάφορες παθήσεις που σχετίζονται με το δέρμα. Για παράδειγμα, την ακμή, την πιτυρίδα ή το πόδι του αθλητή.

Επιπλέον, δεν απαιτεί καμία φροντίδα εκτός από το συχνό πότισμα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ανάπτυξης. Το τεϊόδεντρο δίνει άφθονα λευκά και ροζ άνθη.

7. Αλόη

Μια από τις πιο συνηθισμένες επιλογές για κήπους που βρίσκονται σε ξηρές περιοχές είναι η αλόη. Ενδημικό στις ξηρές περιοχές της Αφρικής και της Εγγύς Ανατολής, αυτή η υποοικογένεια των Asphodelaceae αντέχει πολύ καλά στην έκθεση στον ήλιο. Επιπλέον, οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες παραλλαγές, όπως η αλόη βέρα, αντέχουν έως και 2 εβδομάδες χωρίς πότισμα ή βροχή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Με τις ψυχρότερες θερμοκρασίες του χειμώνα, ο χρόνος αυτός παρατείνεται ακόμη περισσότερο. Είναι επίσης γνωστή για τη συμβολή της στα καλλυντικά, την ιατρική και τη γαστρονομία. Τα φυτά της αλόης δεν πρέπει να κατακλύζονται από νερό.

Η φαρμακευτική δράση της αλόης βέρα είναι γνωστή. Οι μάρκες καλλυντικών την περιλαμβάνουν στα συστατικά των εμπορικών τους προϊόντων.

8. Βουκαμβίλια
Ένα από τα γένη που προσαρμόζονται καλύτερα στην ξηρασία είναι οι βουκαμβίλιες. Ένα είδος που χρειάζεται πολύ ηλιακό φως και μπορεί να αναπτυχθεί ως δέντρο ή θάμνος. Δεν ανέχεται τις χαμηλές θερμοκρασίες, ειδικά αυτές κάτω από 0 βαθμούς.

Η χαμηλή ανάγκη για άρδευση την καθιστά εύκολη στη φροντίδα. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να δίνεται προσοχή στο να μην την ποτίζετε υπερβολικά. Αυτό που χρειάζεται είναι αρκετός χώρος για να μπορέσει να αναπτύξει το πλούσιο φύλλωμά της.

9. Αγκινάρες
Ένα άλλο εναλλακτικό βρώσιμο φυτό είναι η αγκινάρα. Αναπτύσσεται άνετα σε ξηρά και ζεστά κλίματα, λόγω της μεσογειακής της προέλευσης.

Χρειάζεται πιο συχνό πότισμα όταν ριζώνει και μπορεί να γίνεται σποραδικά. Είναι σημαντικό οι ρίζες να έχουν καλή αποστράγγιση, ώστε να αναπτυχθούν υγιώς οι χαρακτηριστικοί οφθαλμοί στους μίσχους.

Αυτοί οι μίσχοι είναι που χρησιμοποιούνται για τη γαστρονομία πριν ανοίξουν και ανθίσουν. Από την άλλη πλευρά, τα φυτά δεντρολίβανου και θυμαριού είναι επίσης πολύ λειτουργικά στην κουζίνα και ταυτόχρονα αρωματίζουν τον κήπο. Και τα δύο έχουν καλή αντοχή στον ήλιο και την ξηρασία, αλλά θα πρέπει να προστατεύονται αν οι παγετοί είναι έντονοι.

levanta

10. Λεβάντα
Τέλος, το γένος Lavandula, στο οποίο ανήκει η διάσημη λεβάντα, είναι ένα ρουστίκ είδος που είναι πολύ εύκολο στη φροντίδα. Το φυτό αυτό είναι γνωστό για το άρωμά του, το οποίο χρησιμοποιείται σε πολυάριθμα αρώματα και απορρυπαντικά πλυντηρίου.

Παρά τη λεπτότητα, το ελκυστικό μοβ χρώμα και το άρωμά της, η λεβάντα ευδοκιμεί σε θερμά κλίματα, αλλά αντέχει και στο κρύο. Πρόκειται για ένα θαμνώδες φυτό που είναι απαραίτητο σε κάθε κήπο.

Η λεβάντα έχει ένα ιδιαίτερο άρωμα που χρησιμοποιείται σε αρώματα, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμεύσει για την απώθηση των παρασίτων σε έναν κήπο.

Λάβετε υπόψη την ποσότητα του ηλιακού φωτός
Η διακόσμηση ενός κήπου σε ξηρά και ζεστά κλίματα δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς ο κατάλογος των φυτών είναι εκτενής. Επομένως, καλό είναι να δίνετε προσοχή στην ποσότητα του ηλιακού φωτός που φτάνει στην αυλή ή τον κήπο σας.

Αν οι συνθήκες ξηρασίας και οι υψηλές θερμοκρασίες είναι εγγυημένες, τότε η επιλογή των φυτών εξαρτάται από τους παγετούς που πέφτουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα και το επίπεδο άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας που δέχονται.

Διαφήμιση