Αρχική Ειδήσεις K.Μητσοτάκης: Παραδίδεται σε έξι μήνες στους πολίτες της Θεσσαλονίκης ένα σύγχρονο και...

K.Μητσοτάκης: Παραδίδεται σε έξι μήνες στους πολίτες της Θεσσαλονίκης ένα σύγχρονο και όμορφο μετρό ευρωπαϊκής πόλης

Γεγονός θα αποτελεί σε έξι μήνες το μετρό της συμπρωτεύουσας, με τους πολίτες της να αποκτούν το πολυπόθητο μέσο, όπως έκανε γνωστό από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η βορειοδυτική Θεσσαλονίκη επιτέλους βγαίνει από απομόνωση δεκαετιών» τόνισε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον για δήμους που ίσως να αυτοπροσδιορίζονταν ως κατώτερου Θεού».

0
[369665] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI)
Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην παρουσίαση της Μελέτης Ανάπτυξης του Μετρό Θεσσαλονίκης, Δευτέρα 20 Μαΐου 2024. (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Ο πρωθυπουργός ανέφερε κατά την ομιλία του στην παρουσίαση της Μελέτης Ανάπτυξης του Μετρό Θεσσαλονίκης, στο ότι στο Καραπάντσειο Πνευματικό Κέντρο σε έξι μήνες θα παραδοθεί στους πολίτες «ίσως το πιο σύγχρονο και σίγουρα το πιο όμορφο μετρό ευρωπαϊκής πόλης». Το Νοέμβριο θα εγκαινιαστεί η λειτουργία της βασικής γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης και στη μελέτη επέκτασής του που εκπόνησε η εταιρία “Ελληνικό Μετρό” δίνεται προτεραιότητα στην κάλυψη της Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα «να βγει, επιτέλους, η συγκεκριμένη περιοχή από την απομόνωση δεκαετιών», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το λέω αυτό σε μία πόλη η οποία έχει δοκιμαστεί πολύ από προσδοκίες οι οποίες διαψεύστηκαν στο παρελθόν. Το Μετρό Θεσσαλονίκης, επιτέλους γίνεται πράξη, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

​​«Δεν σταματούμε εδώ. Ο σκοπός της μελέτης που εκπόνησε η Αττικό Μετρό είναι τεκμηριωμένη και υποδεικνύει τις προτεραιότητες της επόμενης ημέρας για την επέκταση του μετρό και τη διάδραση με τα αστικά λεωφορεία καθώς και τον περιορισμό του αποτυπώματος άνθρακα. Οι συζητήσεις αυτές δεν πρέπει να πολιτικοποιούνται», είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης. «Τα δεδομένα είναι αυτά τα οποία θα μας υποδείξουν πού πρέπει να πάμε το μετρό και με ποια προτεραιότητα θα πρέπει να σχεδιαστούν τα επόμενα έργα», συμπλήρωσε.

Η Μελέτη αυτή προβλέπει μέχρι το 2040 την κατασκευή δύο γραμμών μετρό, συνολικού μήκους 48 χιλιομέτρων με 44 σταθμούς, που θα καλύπτουν όλο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης και τη γύρω ζώνη και θα εξυπηρετούν καθημερινά 678.000 επιβάτες.

Παράλληλα τόνισε ότι και σε αυτά τα έργα το αποτύπωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ορατό και αυτό θα πρέπει να το σκεφτούν οι ψηφοφόροι που θα προσέλθουν στις κάλπες των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

«Σε αντίθεση με τον υφυπουργό Υποδομών θα κάνω πολιτική παρατήρηση η οποία σχετίζεται με τις ευρωεκλογές αφού το αποτύπωμα της Ευρώπης το βλέπουμε και στο μετρό και στη δυνατότητα διεκδίκησης της χώρας για έργα υποδομής και χρηματοδότηση που πατά στο αναβαθμισμένο κύρος της πατρίδας μας , τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του δίνοντας συγχαρητήρια στον ΠΑΟΚ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδος. «Σταδιακά και στο ποδόσφαιρο γινόμαστε Ευρώπη και φαίνεται ότι δικαιώθηκαν οι δύσκολες αποφάσεις για τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος», ανέφερε.

Το απόγευμα θα είναι κεντρικός ομιλητής στη 49η τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Η ομιλία του πρωθυπουργού είναι προγραμματισμένη στις 19:00 στο ξενοδοχείο Porto Palace.

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη

  • Στις 11:00 επίσκεψη στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στη Σταυρούπολη, για την έναρξη των πρώτων δρομολογίων ηλεκτρικών λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη.
  • Στις 12:00 συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο.
  • Στη συνέχεια συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη.
  • Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Πολεμικό Μουσείο και το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Α/Τ Βέλος.
  • Στις 19:00 ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στο πλαίσιο της 49ης τακτικής γενικής συνέλευσης του ΣΕΒΕ.

metro

Χρήστος Σταϊκούρας: Προτεραιότητα η επέκταση του Μετρό στη βορειοδυτική Θεσσαλονίκη

Βρισκόμαστε μόλις έξι μήνες πριν από την ημέρα που η πόλη θα αποκτήσει Μετρό και σχεδιάζουμε το μέλλον της Θεσσαλονίκης, βασιζόμενοι σε επιστημονικά εργαλεία, τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της Μελέτης Ανάπτυξης του Μετρό Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στο «Καραπάντσειο» Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, της Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιας για τις Μεταφορές, Χριστίνας Αλεξοπούλου, του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, Νίκου Ταχιάου και του Διευθύνοντα Συμβούλου της Ελληνικό Μετρό Α.Ε., Νίκου Κουρέτα.

«Επιδιώκουμε να επεκτείνουμε και να αναβαθμίσουμε, ακόμη περισσότερο, τις παρεχόμενες δημόσιες υπηρεσίες μεταφορών. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντική η Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης (ΜΑΜΘ), η οποία εκπονήθηκε από την Ελληνικό Μετρό και αποτελεί τη Γενική Συγκοινωνιακή Μελέτη του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την πρώτη – τέτοιου είδους – μελέτη τα τελευταία 25 χρόνια», επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε, ότι «από τη μελέτη προκύπτει ότι οι δήμοι της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης έχουν τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική, οπότε τίθεται ως προτεραιότητα η επέκταση προς αυτές τις περιοχές, και, στη συνέχεια, η ανάγκη κάλυψης των περιοχών Χαριλάου και Τούμπας».

Διαφήμιση