Αρχική Special Topics Φαραώ Ραμσή Β’:Ταυτοποίηση για την αυθεντική σαρκοφάγο του μετά από 15 χρόνια

Φαραώ Ραμσή Β’:Ταυτοποίηση για την αυθεντική σαρκοφάγο του μετά από 15 χρόνια

Η αυθεντική σαρκοφάγος του Φαραώ Ραμσή Β΄ (1279-1212 π.Χ.) ταυτοποιήθηκε μετά την επανεξέταση μιας σαρκοφάγου που βρέθηκε το 2009 στην Άβυδο της Αιγύπτου από τους αρχαιολόγους Αϊμάν Νταμαράνι και Κέβιν Καχάιλ.

0
sarko ekso
Τοίχος διακοσμημένος με ιερογλυφικά σε έναν από τους θαλάμους του ναού του Ραμσή Β' στο Αμπού Σιμπέλ της Αιγύπτου.
Διαφήμιση

 

Η ταυτοποίηση για την αυθεντική σαρκοφάγο του Φαραώ Ραμσή Β΄ έγινε δυνατή με τη μελέτη ενός τμήματος αυτής της σαρκοφάγου από τον Φρεντερίκ Παβροντό, καθηγητή Αιγυπτιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης και ερευνητή στο Κέντρο Αιγυπτιακών Ερευνών του Πανεπιστημίου, αλλά και στο ερευνητικό εργαστήριο Orient et Méditerranée (Πανεπιστήμιο της Σορβόνης/CNRS/Collège de France/Université Panthéon-Sorbonne/EPHE-PSL).

Ο Φρεντερίκ Παβροντό έκανε την ανακάλυψη ενώ μελετούσε ένα μεγάλο θραύσμα από μία γρανιτένια σαρκοφάγο, που είχε βρεθεί το 2009, στο πάτωμα ενός κοπτικού μοναστηριού στην Άβυδο. Την συγκεκριμένη σαρκοφάγο την είχαν παρουσιάσει ένας Αιγύπτιος και ένας Αμερικανός αρχαιολόγους, οι Αϊμάν Νταμρανί και Κέβιν Καχάιλ.

 

 

sarko lnog side
Μακριά πλευρά της γρανιτένιας σαρκοφάγου που ταυτοποιήθηκε ως αυτή του Ραμσή Β΄ (Φωτό: Kevin Cahail)

Η διακόσμηση και τα κείμενα αυτής της σαρκοφάγου έδειξαν ότι είχε χρησιμοποιηθεί δύο φορές. Την δεύτερη φορά από έναν αρχιερέα της 21ης δυναστείας (ΧΧΙ), τον Μενχεπέρρε (περίπου 1000 π.Χ.). Ο πρώτος ιδιοκτήτης του, ωστόσο, παρέμενε ένα μυστήριο, αν και η ποιότητα του αντικειμένου έδειχνε ότι ανήκε σε πολύ υψηλά ιστάμενη μορφή στο Αιγυπτιακό Νέο Βασίλειο. Εξετάζοντας τα νεοχαραγμένα ιερογλυφικά κείμενα, ο Φρεντερίκ Παβροντό μπόρεσε να αποδείξει ότι τελικά επρόκειτο για την αυθεντική σαρκοφάγο που είχε αρχικά τοποθετηθεί ο Φαραώ Ραμσή Β΄.

Η ιστορία της σαρκοφάγου

Μέχρι τώρα, γνωρίζαμε ότι ο τάφος αυτού του φαραώ στην Κοιλάδα των Βασιλέων (Λούξορ) είχε λεηλατηθεί εντελώς και ότι η μούμια του μεταφέρθηκε σε ένα ξύλινο φέρετρο κατά τη διάρκεια της XXI δυναστείας (περίπου 1069-943 π.Χ.).

Η σαρκοφάγος του φαραώ Ραμσή Β’ σε έκθεση εκτός Αιγύπτου έπειτα από 47 χρόνια

Είναι πλέον γνωστό με βεβαιότητα ότι ο μέγας φαραώ θάφτηκε σε ένα χρυσό φέρετρο, τώρα χαμένο, τοποθετημένο σε μια αλαβάστρινη σαρκοφάγο, που βρέθηκε κατεστραμμένη στον τάφο του, και ήταν όλη τοποθετημένη σε αυτήν τη μεγάλη γρανιτένια σαρκοφάγο, που έχει πλέον ταυτοποιηθεί. Μετά τη λεηλασία του τάφου, ο αρχιερέας της XXI δυναστείας πήρε την σαρκοφάγο για δική του χρήση και την μετέφερε στην Άβυδο.

Αυτή η ανακάλυψη είναι ακόμα μια απόδειξη ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Κοιλάδα των Βασιλέων όχι μόνο λεηλατήθηκε, αλλά τα ταφικά της αντικείμενα επαναχρησιμοποιήθηκαν από τους μεταγενέστερους κυβερνήτες. Για παράδειγμα, ο Φαραώ Ψουσέννης Α΄ πήρε μια από τις σαρκοφάγους του διαδόχου του Ραμσή Β΄, τον Μερνεφθά και την κράτησε για τον εαυτό του.

 

Διαφήμιση