Αρχική Special Topics Αίγυπτος: Ο τάφος του Νεφερχοτέπ και οι εκπληκτικές τοιχογραφίες στο Λούξορ

Αίγυπτος: Ο τάφος του Νεφερχοτέπ και οι εκπληκτικές τοιχογραφίες στο Λούξορ

Χρειάστηκαν σχεδόν δύο δεκαετίες για τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στον αρχαίο αιγυπτιακό τάφο, που άνοιξε επιτέλους για το κοινό, χαρίζοντάς του την ευκαιρία να δει από κοντά εντυπωσιακές τοιχογραφίες. 

0
αιγυπτος τοιχογραφια
Διαφήμιση

Ο τάφος του Νεφερχοτέπ, ο οποίος υπήρξε εξέχον πρόσωπο, πολιτικός και γραφέας της 18ης Δυναστείας των Φαραώ ανοίγει και πάλι για το κοινό, μετά από εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης που διήρκεσαν σχεδόν δύο δεκαετίες.

Τα εγκαίνια του αρχαίου αιγυπτιακού τάφου, που σηματοδοτούν την προσθήκη ενός νέου -σημαντικού- τουριστικού προορισμού στα μνημεία της Δυτικής Όχθης του Λούξορ, δεδομένης της μεγάλης εισροής τουριστών που καταγράφεται κατά τη χειμερινή τουριστική περίοδο, πραγματοποιήθηκαν από τον γενικό γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Mostafa Waziry και τον πρέσβη της Αργεντινής στο Κάιρο, Gonzalo Oriolabeta, καθώς στις εργασίες αποκατάστασης συμμετείχε ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΙΓΥΠΤΟΥ / FACEBOOK

Ο Νεφερχοτέπ υπηρέτησε ως πολιτικός, με πιο αξιοσημείωτο τίτλο αυτόν του γραφέα του Άμωνα, μια από τις οκτώ αρχέγονες αιγυπτιακές θεότητες. Αν και οι Φαραώ είναι συνήθως οι φιγούρες που συνδέονται με τους τάφους της αρχαίας Αιγύπτου, οι ευγενείς και οι αξιωματούχοι συχνά μουμιοποιούνταν και θάβονταν με τον ίδιο τρόπο.

Οι γραφείς ήταν μέλη της αιγυπτιακής κοινωνίας που απολάμβαναν σεβασμού και μεγάλης εκτίμησης και στους οποίους δίνονταν υψηλοί ρόλοι -ένας από αυτούς, ο Χορεμχέμπ, έγινε ακόμη και φαραώ, σύμφωνα με το Μουσείο Michael C. Carlos του Πανεπιστημίου Emory.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΙΓΥΠΤΟΥ / FACEBOOK
Οι επιγραφές απεικονίζουν τις αλλαγές στις ταφικές πρακτικές που συνέβησαν μετά την περίοδο της θρησκευτικής αλλαγής της Αμάρνα, κατά τη διάρκεια της οποίας η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε από τα βόρεια προς τα νότια της Αιγύπτου.

Ο δρ. Fathi Yassin, γενικός διευθυντής Αρχαιοτήτων της Άνω Αιγύπτου, δήλωσε ότι το έργο της αποκατάστασης και συντήρησης του νεκροταφείου ξεκίνησε το 2000 όταν το Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες ανέλαβε την καταγραφή και ανάλυση των κειμένων στον τάφο, προτού αρχίσει η αναστήλωσή του.

Ωστόσο, οι πραγματικές εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν το 2013 όταν μια ομάδα Γερμανών ειδικών ανέλαβε τη συντήρηση, συμπεριλαμβανομένου του καθαρισμού των τοιχογραφιών, την επεξεργασία αποσυναρμολογημένων πέτρινων τμημάτων και ρωγμών και της εφαρμογής ξεχωριστού κονιάματος και στρώσεων χρωμάτων στις επιγραφές.

Διαφήμιση