Ένα καινοτόμο έργο διαχείρισης και ανεφοδιασμού υδρογόνου, με επικεφαλής την Airbus και τη συμμετοχή ακαδημαϊκών εταίρων, διαχειριστών αεροδρομίων και κορυφαίων εταιρειών της βιομηχανίας υδρογόνου, ξεκίνησε με στόχο να επιδείξει την διαχείριση μικρής κλίμακας υγρού υδρογόνου (LH2) για αεροσκάφη σε τρία ευρωπαϊκά αεροδρόμια.
Το έργο GOLIAT (Ground Operations of Liquid Hydrogen Aircraft) θα λάβει χρηματοδότηση ύψους 10,8 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Πλαισίου Horizon Europe της ΕΕ μέσω της CINEA, της Ευρωπαϊκής Εκτελεστικής Υπηρεσίας για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον. Η διάρκεια του έργου είναι τέσσερα χρόνια και θα επιδείξει πώς μπορούν να αναπτυχθούν και να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια και αξιοπιστία οι τεχνολογίες χειρισμού και ανεφοδιασμού υψηλής ροής υγρού υδρογόνου (LH2) για τις λειτουργίες των αεροδρομίων.
Η κοινοπραξία GOLIAT αποτελείται από 10 εταίρους από οκτώ χώρες: Airbus (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο), Chart Industries (Τσεχία, Ιταλία), TU Delft (Ολλανδία), Leibniz University Hannover (Γερμανία), Royal Schiphol Group (Ολλανδία), Rotterdam The Hague Airport (Ολλανδία), Vinci Airports (Γαλλία, Πορτογαλία), Stuttgart Airport (Γερμανία), H2FLY (Γερμανία), και Budapest Airport (Ουγγαρία).
- Ανάπτυξη και επίδειξη τεχνολογιών ανεφοδιασμού LH2 κλιμακωμένων για μελλοντικά μεγάλα εμπορικά αεροσκάφη.
- Επίδειξη λειτουργιών μικρής κλίμακας LH2 για αεροσκάφη στα αεροδρόμια.
- Ανάπτυξη πλαισίου τυποποίησης και πιστοποίησης για μελλοντικές λειτουργίες LH2.
- Αξιολόγηση της διάστασης και της οικονομίας των αλυσίδων αξίας υδρογόνου για τα αεροδρόμια.
Το Υδρογόνο ως Καθαρό Καύσιμο
Το LH2 προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη λύση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με τις λειτουργίες των αεροδρομίων και την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα. Η υψηλή ενεργειακή του πυκνότητα επιτρέπει ταξίδια μεγάλων αποστάσεων για τα αεροσκάφη, ωστόσο υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν για την ευρεία ανάπτυξη του υδρογόνου στα αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένης της κατανόησης των λειτουργικών, κανονιστικών, οικονομικών και ασφαλτικών επιπτώσεων, καθώς και της ικανότητας και απόδοσης των τεχνολογιών. Το έργο GOLIAT αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη της αποανθρακοποίησης της αεροπορίας και τη μετάβαση σε καθαρότερα καύσιμα, προωθώντας την ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών υδρογόνου σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια.