Αρχική Ειδήσεις Airbus: Με καινοτόμο έργο διαχείρισης υδρογόνου για την απανθρακοποίηση της αεροπορίας στην...

Airbus: Με καινοτόμο έργο διαχείρισης υδρογόνου για την απανθρακοποίηση της αεροπορίας στην Ευρώπη

“Μπροστάρης” στην απανθρακοποίηση της αεροπορίας αναδεικνύεται η Airbus, η οποία ηγείται έργου για τη διαχείριση υγρού υδρογόνου σε αεροδρόμια, αναπτύσσοντας και επιδεικνύοντας τεχνολογίες ανεφοδιασμού σε τρία ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

0
αεροπλάνο ρώμη
Διαφήμιση

Ένα καινοτόμο έργο διαχείρισης και ανεφοδιασμού υδρογόνου, με επικεφαλής την Airbus και τη συμμετοχή ακαδημαϊκών εταίρων, διαχειριστών αεροδρομίων και κορυφαίων εταιρειών της βιομηχανίας υδρογόνου, ξεκίνησε με στόχο να επιδείξει την διαχείριση μικρής κλίμακας υγρού υδρογόνου (LH2) για αεροσκάφη σε τρία ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Η ανάγκη για αποανθρακοποίηση της οικονομίας μας και η ανάπτυξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης οδηγούν σε μια μεγάλη τάση για χρήση του υδρογόνου τόσο για κινητικότητα όσο και για σταθερές εφαρμογές. Το υδρογόνο αναδεικνύεται επίσης ως λύση για την αποανθρακοποίηση της αεροπορίας μικρών και μεσαίων αποστάσεων και είναι κρίσιμο για την πρόοδο των λειτουργιών χαμηλού άνθρακα στην αεροπορία.

Το έργο GOLIAT (Ground Operations of Liquid Hydrogen Aircraft) θα λάβει χρηματοδότηση ύψους 10,8 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Πλαισίου Horizon Europe της ΕΕ μέσω της CINEA, της Ευρωπαϊκής Εκτελεστικής Υπηρεσίας για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον. Η διάρκεια του έργου είναι τέσσερα χρόνια και θα επιδείξει πώς μπορούν να αναπτυχθούν και να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια και αξιοπιστία οι τεχνολογίες χειρισμού και ανεφοδιασμού υψηλής ροής υγρού υδρογόνου (LH2) για τις λειτουργίες των αεροδρομίων.

Η κοινοπραξία GOLIAT αποτελείται από 10 εταίρους από οκτώ χώρες: Airbus (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο), Chart Industries (Τσεχία, Ιταλία), TU Delft (Ολλανδία), Leibniz University Hannover (Γερμανία), Royal Schiphol Group (Ολλανδία), Rotterdam The Hague Airport (Ολλανδία), Vinci Airports (Γαλλία, Πορτογαλία), Stuttgart Airport (Γερμανία), H2FLY (Γερμανία), και Budapest Airport (Ουγγαρία).

Η ομάδα θα υποστηρίξει την υιοθέτηση των λύσεων μεταφοράς και αποθήκευσης LH2 από τη βιομηχανία αεροπορίας με τους εξής τρόπους:

  • Ανάπτυξη και επίδειξη τεχνολογιών ανεφοδιασμού LH2 κλιμακωμένων για μελλοντικά μεγάλα εμπορικά αεροσκάφη.
  • Επίδειξη λειτουργιών μικρής κλίμακας LH2 για αεροσκάφη στα αεροδρόμια.
  • Ανάπτυξη πλαισίου τυποποίησης και πιστοποίησης για μελλοντικές λειτουργίες LH2.
  • Αξιολόγηση της διάστασης και της οικονομίας των αλυσίδων αξίας υδρογόνου για τα αεροδρόμια.

Αεροπλάνο - πτήσεις

Το Υδρογόνο ως Καθαρό Καύσιμο

Το LH2 προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη λύση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με τις λειτουργίες των αεροδρομίων και την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα. Η υψηλή ενεργειακή του πυκνότητα επιτρέπει ταξίδια μεγάλων αποστάσεων για τα αεροσκάφη, ωστόσο υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν για την ευρεία ανάπτυξη του υδρογόνου στα αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένης της κατανόησης των λειτουργικών, κανονιστικών, οικονομικών και ασφαλτικών επιπτώσεων, καθώς και της ικανότητας και απόδοσης των τεχνολογιών. Το έργο GOLIAT αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη της αποανθρακοποίησης της αεροπορίας και τη μετάβαση σε καθαρότερα καύσιμα, προωθώντας την ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών υδρογόνου σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Διαφήμιση