Αρχική Ειδήσεις Τα Στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου στη διπλωματία

Τα Στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου στη διπλωματία

0
Dardanelia ellispontos xartis
Αριστερά τα Στενά των Δαρδανελίων και δεξιά ο Βόσπορος.
Διαφήμιση

παντελης αθανασιαδης e1698427912238

Του Παντελή Στέφ.Αθανασιάδη 

Τα Στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου, είναι ένα από τα στρατηγικότερα σημεία της Ανατολικής Μεσογείου και αποτελούν μείζονος σημασίας πλεονέκτημα για την χώρα που τα κατέχει. Εν προκειμένω την Τουρκία, που της επιτρέπουν να κάνει τα γνωστά «Ανατολίτικα παζάρια» και να επιτυγχάνει, όταν διατυπώνει απαιτήσεις ή διενεργεί εκβιασμούς, σε διεθνές επίπεδο.

Τα Στενά έχουν παίξει πρωτεύοντα στρατηγικό ρόλο στην ιστορία και για μακρό διάστημα. Η ιστορία αυτών των Στενών χάνεται στα βάθη της ιστορίας, εμπλέκεται σε πολέμους και πρωταγωνιστεί στα αέναα παιχνίδια της διπλωματίας.

Η ιστορία

Οι απαρχές της ιστορίας των Στενών, βρίσκονται στην Αρχαία Ελληνική Μυθολογία με τους μύθους του Φρίξου και της Έλλης, του Τρωικού Πολέμου και της Αργοναυτικής Εκστρατείας του Ιάσονα. Μέσα από τα περιβλήματα των μύθων, βρίσκεται πάντα η ουσία, που στην περίπτωσή μας, είναι η αναζήτηση των πλούσιων αγαθών, τα οποία παράγουν οι χώρες του Ευξείνου Πόντου, που είναι γνωστός ως Μαύρη Θάλασσα. Αλλά πέραν της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας, τα Στενά δεν έπαψαν ποτέ να προκαλούν το ενδιαφέρον όλων και κατά τους ιστορικούς χρόνους.

Το 608-606 π.Χ. οι Αθηναίοι πολέμησαν με τους Μυτιληναίους για τον έλεγχο των Στενών, προκειμένου να μεταφέρουν σιτηρά από τα λιμάνια του Πόντου. Οι ίδιοι κατά τη διάρκεια της γνωστής κραταιάς Αθηναϊκής Ηγεμονίας, είχαν επιβάλει τον λεγόμενο «Ελλησπόντιο φόρο» κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα.

Την άνοιξη του 341 π.Χ. ο Φίλιππος απειλούσε το Βυζάντιο και επειδή οι βόρειες ακτές του Ευξείνου  ήταν οι σιτοβολώνες της Ελλάδας, οι Αθηναίοι παρά το γεγονός ότι δεν συμπαθούσαν τους Βυζάντιους, επινοούσαν τρόπους για να εμποδίσουν το Φίλιππο θα δεσπόσει στον είσπλουν του Ευξείνου, δηλαδή στο Βόσπορο.

*Απόσπασμα από τους “φιλιππικούς” του Δημοσθένη για τον Φίλιππο της Μακεδονίας

Ο Δημοσθένης αγόρευε με πάθος στην Αθήνα εναντίον των Μακεδόνων και προσπαθούσε να αφυπνίσει τους Αθηναίους.

«Νυνί δύναμιν μεγάλην ο Φίλιππος έχων εν Θράκη διατρίβει και μεταπέμπεται πολλήν από Μακεδονίας και Θετταλίας. Εάν ουν περιμείνας τας ετησίας επί Βυζάντιον ελθείν πολιορκή, πρώτον με οίεσθε τους Βυζαντίους μενείν επί της ανοίας της αυτής ως περ νυν και ούτε παρακαλέσειν υμάς ούτε βοηθείν αυτοίς αξιώσειν» κραύγαζε ο Δημοσθένης αντιλαμβανόμενος τους σκοπούς του Φιλίππου.

Τέλη διέλευσης στα πλοία, είχαν επιβάλλει και οι Βυζαντινοί, όταν ήθελαν να διασχίσουν τον Ελλήσποντο.

Συνήθως βλέπουμε σήμερα  αυτές τις θαλάσσιες διόδους και με την ονομασία Στενά των Δαρδανελίων. Η ονομασία αυτή οφείλεται στην αρχαία πόλη της Δαρδάνου, που είχαν χτίσει οι Αιολείς, στην ασιατική ακτή. Σήμερα η περιοχή αυτή είναι γνωστότερη με τη τουρκική ονομασία Τσανάκκαλε.
Διαφήμιση