Αρχική Ειδήσεις Η κλιματική αλλαγή …καίει την τουριστική φήμη της Ελλάδας

Η κλιματική αλλαγή …καίει την τουριστική φήμη της Ελλάδας

Σε κίνδυνο βρίσκεται η τουριστική φήμη της Ελλάδας, με την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις αυτής, όπως είναι οι δασικές πυρκαγιές, αλλά και οι πλημμύρες που βίωσε η χώρα μας το προηγούμενο καλοκαίρι και φθινόπωρο αντίστοιχα να επηρεάζουν τις επιλογές των υποψήφιων ταξιδιωτών! 
0
κλιματική αλλαγή 1021x576
Διαφήμιση

Μάλιστα, η κάλυψη των πυρκαγιών στη Ρόδο, αλλά και οι πλημμύρες στη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο του 2023, γεγονότα που συνδέονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα είχαν ισχυρή επίδραση στη φήμη της στις διαδικτυακές συζητήσεις.

Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ETC), η MMGY TCI Research – κορυφαίος πάροχος λύσεων βασισμένων σε δεδομένα για Οργανισμούς Μάρκετινγκ Προορισμών (DMOs) – διεξήγαγε μια ολοκληρωμένη μελέτη για να διερευνήσει τον αντίκτυπο των συζητήσεων για την κλιματική αλλαγή στη φήμη των ευρωπαϊκών προορισμών το 2023.

Ενώ η πρόβλεψη μελλοντικών ταξιδιωτικών συμπεριφορών εν μέσω κλιματικής αλλαγής είναι περίπλοκη, αναμένεται ότι μπορεί να υπάρξουν μακροπρόθεσμες αλλαγές στην εποχική ζήτηση για ορισμένους προορισμούς και αλλαγές στη ζήτηση για συγκεκριμένες δραστηριότητες που προσφέρονται από αυτούς τους προορισμούς.

1.Οι προορισμοί είναι πιθανό να δουν μια αλλαγή στη ζήτηση ανάλογα με την εποχή, για παράδειγμα μέσω μιας μεγαλύτερης ζήτησης για επισκέψεις κατά τη διάρκεια των μηνών Μαρτίου, Απριλίου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.

2.Ορισμένοι προορισμοί ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μια εκ νέου εστίαση στη ζήτηση δραστηριοτήτων που προσφέρονται σε σχέση με την παραδοσιακή εστίασή τους (π.χ. περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται για πεζοπορία ορεινές περιοχές αντί για σκι).

3.Προορισμοί που μπορεί προηγουμένως να είχαν αποκλειστεί λόγω δυσάρεστων καιρικών συνθηκών ενδέχεται να αποκτήσουν ζήτηση, καθώς το κλίμα τους γίνεται πιο εύκρατο.

Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία επηρεάστηκαν περισσότερο στις συζητήσεις στο θέμα που αφορά την κλιματική αλλαγή και στα ταξίδια κατά το 2023. Επίσης, καθώς οι χώρες αυτές είναι από τους πιο ζεστούς και πιο επισκέψιμους ευρωπαϊκούς προορισμούς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι ιστορίες σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που επικεντρώθηκαν σε αυτούς ήταν πολλές .

Η Ιταλία και η Ισπανία μοιράστηκαν το ίδιο επίπεδο πολικότητας όταν εισάγεται το θέμα της κλιματικής αλλαγής, έχοντας παρόμοια προβλήματα όπως ξηρασίες, καύσωνες και δασικές πυρκαγιές. Ωστόσο, το περιεχόμενο δεν περιείχε το επίπεδο εστίασης σε θέματα ασφάλειας που είχε στην Ελλάδα.

Σε δεύτερο επίπεδο, η διαφορά στην πολικότητα μεταξύ των ταξιδιωτικών συζητήσεων μόνο και των ταξιδιωτικών συζητήσεων για την κλιματική αλλαγή ήταν επίσης υψηλότερη για τους τρεις προορισμούς. Η Ελλάδα σημειώνει πτώση 57 βαθμών, ακολουθεί η Ιταλία με 53 βαθμούς και τέλος η Ισπανία με 49 βαθμούς.

Πηγή: traveldailynews.gr 

Διαφήμιση