Αρχική Special Topics - 2 Θερινή ώρα: Πόσο συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας;

Θερινή ώρα: Πόσο συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας;

Πλέον δεν είναι σαφές πότε, αν ποτέ, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαλλαγεί από τη θερινή ώρα και θα μείνει με μια σταθερή ώρα όλο τον χρόνο. Κι αυτό γιατί μόνο εύκολη δεν είναι η απάντηση στο ερώτημα αν η θερινή ώρα συμβάλλει στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας!

0
ora energeia
REUTERS/Kai Pfaffenbach
Διαφήμιση

Η θερινή ώρα επιβάλλεται στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου οπότε οι δείκτες μετακινούνται μια ώρα μπροστά, κι ενώ το μέτρο εφαρμόστηκε αρχικά για εξοικονόμηση ενέργειας, τα αποτελέσματα είναι ασαφή! έκτοτε.

Σύνταξη: ecozen.gr

Πλέον ορισμένες χώρες προσπαθούν να απαλλαγούν εντελώς από αυτές τις αλλαγές στην ώρα. Η θερινή ώρα θα μπορούσε να γίνει μόνιμη στις ΗΠΑ, εάν ένας γερουσιαστής πετύχει τον στόχο του! Ο νόμος για την προστασία της ηλιοφάνειας πέρασε από τη Γερουσία το 2022 χωρίς αντιρρήσεις αλλά σταμάτησε μόλις έφτασε στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η μόνιμη θερινή ώρα, η οποία  αρχίζει τον Μάρτιο και τελειώνει τον Νοέμβριο, σημαίνει ότι τα ρολόγια δεν αλλάζουν πλέον μπρος-πίσω δύο φορές το χρόνο, καθορίζοντας μια σταθερή ώρα όλο το χρόνο.  ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο επανέφερε το νομοσχέδιο για να απαλλαγεί από αυτό που αποκαλεί «απαρχαιωμένη πρακτική».

allagi ora

«Αυτό το τελετουργικό της αλλαγής ώρας δύο φορές το χρόνο είναι ανόητο», είχε αναφέρει σε δηλώσεις του. “Το κλείδωμα του ρολογιού έχει συντριπτική δικομματική και λαϊκή υποστήριξη. Αυτό το συνέδριο, ελπίζω ότι επιτέλους θα μπορέσουμε να το κάνουμε.”

Γιατί εισήχθη η θερινή ώρα στις ΗΠΑ;

Η θερινή ώρα εισήχθη στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου σε μια προσπάθεια να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας όταν τα καύσιμα ήταν σπάνια. Η ιδέα ήταν ότι, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι ώρες του φωτός της ημέρας θα μετατοπίζονταν στο βράδυ, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μην χρειάζεται να ανάβουν τα φώτα τους παρά αργότερα. Μετά το τέλος του πολέμου, εγκαταλείφθηκε και στη συνέχεια υιοθετήθηκε ξανά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν τα αποθέματα καυσίμων είχαν εξαντληθεί. Ορισμένα μέρη το διατήρησαν μετά τον πόλεμο, άλλα όχι έως ότου, τελικά, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε εντολή σε όλες τις πολιτείες να εφαρμόσουν τη θερινή εξοικονόμηση το 1966.

Δύο πολιτείες, η Χαβάη και η Αριζόνα, εξακολούθησαν να εξαιρούνται και συνέχισαν να μην αλλάζουν τα ρολόγια τους από τότε.

Η θερινή ώρα μειώνει την κατανάλωση ενέργειας;

Στο ερώτημα αν η θερινή ώρα μείωσε πραγματικά την κατανάλωση ενέργειας, απαντά μια μελέτη που διεξήχθη από το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ το μακρινό 1975 και έδειξε ότι η θερινή εξοικονόμηση μείωσε περίπου το 1 τοις εκατό της κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα.

Αυτή η ασήμαντη εξοικονόμηση μπορεί, εν μέρει, να οφείλεται στο ότι πολλοί άνθρωποι στις ΗΠΑ σηκώνονται από το κρεβάτι πριν από τις 7 π.μ., τόσο μεγάλο μέρος της ενέργειας που εξοικονομείται από το να μην ανάβουν τα φώτα το βράδυ αντισταθμίζεται με το να τα ανάβουν το πρωί.

europi ora jpg
Ο συντηρητής του Μουσείου Επιστημών, Ρίτσαρντ Χόρτον, ρυθμίζει τα ρολόγια κατά τη διάρκεια μιας φωτογραφικής κλήσης ενόψει της αλλαγής της χειμερινής ώρας στη Measuring Time Gallery του μουσείου στο κεντρικό Λονδίνο. ANDREW COWIE/AFP

Στη Νέα Ζηλανδία, οι ενεργειακές εταιρείες βρήκαν παρόμοια αποτελέσματα με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας να μειώνεται κατά 3,5% όταν ξεκίνησε το Daylight Savings.

Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η θερινή εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας των γραφείων μέχρι το έτος 2050 υπό διαφορετικά κλιματικά σενάρια. Προσομοίωσε κτίρια σε 15 διαφορετικές πόλεις για να ανακαλύψει ότι η αλλαγή των ρολογιών προς τα πίσω και προς τα εμπρός είχε ως αποτέλεσμα καθαρή μείωση της κατανάλωσης ενέργειας ακόμη και όταν ο κόσμος ζεσταίνεται.

Αλλά διαπίστωσε επίσης ότι αυτό εξαρτιόταν από την τοποθεσία και τη διαθεσιμότητα ανανεώσιμης ενέργειας .

Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι ενώ μπορεί να μειώσει το χρόνο που ανάβουν τα φώτα, θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιούμε για τη θέρμανση και την ψύξη των σπιτιών μας . Συνολικά, οι απαντήσεις είναι ασαφείς και τυχόν εξοικονόμηση ενέργειας που προκλήθηκε από τη θερινή ώρα βρέθηκε να είναι ασήμαντη.

Θα απαλλαγεί ποτέ η Ευρώπη από τη θερινή ώρα;

chartis ora

Η ιστορία είναι παρόμοια στην Ευρώπη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, η θερινή ώρα εισήχθη για τη διατήρηση του άνθρακα στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Καταργήθηκε όταν τελείωσε ο πόλεμος, αλλά επέστρεψε στη δεκαετία του 1980, όταν επέστρεψε η ανάγκη για εξοικονόμηση χρημάτων, λόγω της παγκόσμιας πετρελαϊκής κρίσης .

Από το 2002, όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – εκτός από την Ισλανδία – έπρεπε να προσαρμόσουν τα ρολόγια τους την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και του Οκτωβρίου.

Αλλά το 2018, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του να απαλλαγούμε από τις αλλαγές στην ώρα δύο φορές το χρόνο. Έγινε μετά από δημοσκόπηση 4,6 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ που έδειξε ισχυρή υποστήριξη για την κατάργησή του.

Το Brexit περιέπλεξε επίσης το θέμα με το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαφορετικές εποχές στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και στη Βόρεια Ιρλανδία που διοικείται από τη Βρετανία.

Μετά την ψήφιση της ψηφοφορίας, η αλλαγή πέρασε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να εφαρμοστεί. Ωστόσο, είπε ότι δεν θα μπορούσε να απαλλαγεί από τη θερινή ώρα χωρίς εκτίμηση επιπτώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι αλλαγές επρόκειτο να γίνουν έως το 2021, αλλά η συζήτηση για το ποιος ήταν υπεύθυνος έληξε με αδιέξοδο λίγο πριν χτυπήσει η πανδημία COVID-19.

Το Brexit περιέπλεξε επίσης το θέμα με το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαφορετικές εποχές στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και στη Βόρεια Ιρλανδία που διοικείται από τη Βρετανία.

Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει επαρκής υποστήριξη για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε αυτό το σημείο, δεν είναι σαφές πότε, αν ποτέ, η ΕΕ θα απαλλαγεί από τη θερινή ώρα.

Διαφήμιση