Αρχική Special Topics ΠΟΥ: Μόνο επτά χώρες στον κόσμο έχουν καθαρό αέρα!

ΠΟΥ: Μόνο επτά χώρες στον κόσμο έχουν καθαρό αέρα!

Ο καθαρός αέρας δεν είναι πλέον δεδομένος, όπως θα νόμιζε κανείς · Μάλιστα, όπως αποδεικνύεται από έκθεση της  IQAir μόνο επτά χώρες πληρούν τις προϋποθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τα επίπεδα καθαρού αέρα!

0
Καιρός, συννεφιά, ουρανός
Διαφήμιση

 

Η Αυστραλία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γρενάδα, η Ισλανδία, ο Μαυρίκιος και η Νέα Ζηλανδία είναι οι μόνες χώρες που πληρούν το διεθνές πρότυπο ποιότητας του αέρα του ΠΟΥ , από τις 134 χώρες και περιοχές που συμμετείχαν στην έρευνα, όπως αναφέρει ο Guardian.

Η συντριπτική πλειονότητα των χωρών δεν πληρούν αυτό το πρότυπο για τα PM2.5, ένα είδος μικροσκοπικής κουκκίδας αιθάλης μικρότερης από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας που όταν εισπνέεται μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας και θανάτους, με κίνδυνο σοβαρών επιπτώσεων για τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με την έκθεση της IQAir, ενός ελβετικού οργανισμού ποιότητας του αέρα που αντλεί δεδομένα από περισσότερους από 30.000 σταθμούς παρακολούθησης σε όλο τον κόσμο, παρόλο που ο αέρας παγκοσμίως είναι γενικά πολύ πιο καθαρός από ό,τι ήταν κατά το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου αιώνα, υπάρχουν ακόμα μέρη όπου τα επίπεδα ρύπανσης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα.

kouji tsuru CwiIE7D5Qk unsplash

Η θλιβερή πρωτιά για τις χώρες και πόλεις της Ασίας 

Και στις πιο αναπτυγμένες χώρες ωστόσο, τα πράγματα επιδεινώνονται. Ο Καναδάς, που από καιρό θεωρούνταν ότι έχει τον πιο καθαρό αέρα στον δυτικό κόσμο, έχασε το πλεονέκτημα λόγω των τεράστιας έκτασης πυρκαγιών που εκτόξευσαν τοξίνες σε όλη τη χώρα.

Στην Κίνα, από την άλλη, οι βελτιώσεις στην ποιότητα του αέρα εμποδίζονται από την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στον απόηχο της πανδημίας Covid-19, με την έκθεση να διαπιστώνει αύξηση 6,5% στα επίπεδα PM2,5.

Μια έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα από Αμερικανούς επιστήμονες τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο PM2,5, με ακόμη και τις μικρότερες εκθέσεις να συνδέονται με την αύξηση των νοσηλειών για παθήσεις όπως καρδιακές παθήσεις και άσθμα.

Διαφήμιση