Αρχική Ειδήσεις Μικροπλαστικά στο πόσιμο νερό-Πως θα τα αποφύγετε

Μικροπλαστικά στο πόσιμο νερό-Πως θα τα αποφύγετε

Μπορεί να θεωρείται δεδομένο ότι το νερό που τρέχει από τη βρύση μας είναι πόσιμο, ωστόσο ο φόβος για την ύπαρξη μικροπλαστικών εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς η παρουσία τους στο περιβάλλον θεωρείται σχεδόν σίγουρη σε όλα τα επίπεδα: Στον αέρα, στα συστήματα νερού, ακόμη και στην τροφική αλυσίδα! 

0
νερό
Διαφήμιση

Τώρα, ερευνητές από την Κίνα υπόσχονται ότι ανακάλυψαν έναν πολύ απλό τρόπο για να αφαιρέσουν τα μικροπλαστικά από το πόσιμο νερό.

Τώρα, οι επιστήμονες βρήκαν έναν απλό και αποτελεσματικό τρόπο για την απομάκρυνση των μικροπλαστικών από το πόσιμο νερό. Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Science & Technology Letters», μια ερευνητική ομάδα από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Guangzhou και το Πανεπιστήμιο Jinan στην Κίνα πρόσθεσε νανοπλαστικά και μικροπλαστικά (NMPs) σε μαλακό νερό και σκληρό νερό βρύσης (το οποίο είναι πλουσιότερο σε μεταλλικά στοιχεία), το έβρασε και στη συνέχεια το φίλτραρε.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, έως και το 90% των NMPs είχε αφαιρεθεί με το βράσιμο και φιλτράρισμα του νερού, αν και τα αποτελέσματα διέφεραν ανάλογα με τη σκληρότητα του νερού.

«Αυτή η απλή μέθοδος του βρασμού του νερού μπορεί να αφαιρέσει τα NMPs από το νερό της βρύσης και έχει τη δυνατότητα να μειώσει αβλαβώς την ανθρώπινη πρόσληψη NMPs μέσω της κατανάλωσης νερού», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Νερό βρύσης

Μεγαλύτερη συγκέντρωση NMPs απομακρύνθηκε από δείγματα σκληρού νερού βρύσης, το οποίο σχηματίζει φυσικά μια συσσώρευση αλάτων (ή ανθρακικού ασβεστίου) καθώς θερμαίνεται. Ακόμα και σε μαλακό νερό, όπου διαλύεται λιγότερο ανθρακικό ασβέστιο, αφαιρέθηκε περίπου το ¼ των μικροπλαστικών. Οποιαδήποτε κομμάτια πλαστικού με επικάλυψη ασβέστη θα μπορούσαν στη συνέχεια να αφαιρεθούν μέσω ενός απλού φίλτρου, όπως το πλέγμα από ανοξείδωτο χάλυβα που χρησιμοποιείται για το τσάι, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Η κατανάλωση βρασμένου νερού είναι προφανώς μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη λύση για τη μείωση της παγκόσμιας έκθεσης σε ΝΜΡ», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι η κατανάλωση βρασμένου νερού μπορεί να γίνει μια πιο διαδεδομένη πρακτική, καθώς τα πλαστικά συνεχίζουν να μολύνουν τον πλανήτη.

Διαφήμιση