Αρχική Ειδήσεις Κ. Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο: Πώς διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός από 1η...

Κ. Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο: Πώς διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Μία νέα σελίδα, μετά την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας της κυβέρνησης και την άγρια κόντρα με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, με αιχμή την τραγωδία των Τεμπών, επιχειρεί να ανοίξει ο Κ. Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας από το υπουργικό συμβούλιο την αύξηση του κατώτατου μισθού και την διαμόρφωσή του στα 830 ευρώ, αρχής γενομένης από την 1η Απριλίου.

0
mitsotakis
Διαφήμιση

Έκανε λόγο για μια μελετημένη απόφαση που «στηρίζει το εισόδημα, αλλά δεν επηρεάζει το κόστος παραγωγής». Πρόσθεσε ακόμη, σχετικά:

«Με τα μόνιμα μέτρα που λαμβάνουμε που θα ισχύουν και μετά το πέρας της κρίσης της διεθνούς ακρίβειας βαδίζουμε προς τον στόχο των 950 ευρώ στο τέλος της 4ετιας. Είναι μια απόφαση που στηρίζει το εισόδημα αλλά δεν επιβαρύνει το κόστος της παραγωγής βάζοντας σε κίνδυνο την πτώση της ανεργίας. Για το ύψος της αύξησης λάβαμε υπόψη εισηγήσεις επιστημονικών και εργοδοτικών φορέων. Οι μισθοί αυξάνονται, η ανεργία έχει πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό και οι επιχειρήσεις μπορούν να απορροφήσουν το κόστος αυτό. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η πορεία της οικονομίας και της αύξησης των εισοδημάτων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω συνολικά 18 επιδόματα. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται 800.000 δικαιούχοι και επηρεάζονται οι τριετίες που ξεπάγωσαν και σημαίνει αύξηση 30% με εργαζόμενους με σημαντική προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα. Υψώνουμε αναχώματα στις ανατιμήσεις. Τα είδαμε και τα βλέπουμε στο ηλεκτρικό ρεύμα όπου ξεπεράστηκαν ακόμα και οι προσδοκίες μας, έχουμε σημαντικές μειώσεις στο βρεφικό γάλα και προφανώς ο υπ. Ανάπτυξης γνωρίζει ότι η μάχη  είναι συνεχιζόμενη μέχρι να φτάσουμε σε μόνιμη μείωση του πληθωρισμού».

Ο Κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας:

«Αυτό το υπουργικό έχει την δική του ξεχωριστή σημασία αφενός με την αύξηση του κατώτατου μισθού που δηλώνει τη συνέπεια στις εξαγγελίες και την έναρξη των διαδικασιών του συνεδρίου του κόμματός μας».

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στη Βουλή πριν από την καταψήφιση χθες (28/3) της πρότασης δυσπιστίας: «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ανταγωνίζονται σε τοξικότητα όσο οδεύουμε προς τις ευρωεκλογές (…) Δεν συγκυβερνούμε με κανένα συμφέρον, ο καθένας στο ρόλο του (…) Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την αλήθεια για την τραγωδία στα Τέμπη μακριά από την διαστρέβλωση της πολιτικής δημαγωγίας (…) Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μεθόδευσαν την επίθεση κατά της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος είναι ειλικρινής και από την εκφορά του λόγου».

Ανέφερε, ακόμη: «Μας περιμένουν σημαντικές μάχες σε ευρωπαικό επίπεδο για το μεταναστευτικό ή τους αγρότες, Χρειάζονται ευρωβουλευτές με δυνατή εθνική φωνή. Στην ίδια κάλπη θα ζυγιστεί η συνέχεια μιας πορείας που παρά τις δυσκολίες μας πάει μπροστά».

Νέος κατώτατος μισθός: Ποιες είναι οι καθαρές αποδοχές των εργαζομένων 

Ο νέος κατώτατος μισθός τίθεται άμεσα σε ισχύ, και συγκεκριμένα από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Απριλίου. Όσοι αμείβονται με αυτόν θα λαμβάνουν 830 ευρώ τον μήνααύξηση της τάξης των 50 ευρώ.

Πρόκειται για την τέταρτη αύξηση από το 2019. Τότε ήταν 650 ευρώ, δηλαδή έχουμε μια αύξηση 27% μέχρι σήμερα. Συνολικά αυξάνονται 18 επιδόματα και ενισχύονται 800.000 δικαιούχοι.

Ειδικότερα από την 1η Απριλίου θα τεθεί σε ισχύ αύξηση στον κατώτατο μισθό, ύψους 6,4%, και διαμορφώνεται στα 830 ευρώ μεικτά (+50 ευρώ) και τα καθαρά θα είναι στα 706 ευρώ (+39 ευρώ). Όσον αφορά στο κατώτατο ημερομίσθιο αυτό διαμορφώνεται στα 37 ευρώ μεικτά την ημέρα για τους εργατοτεχνίτες.

Όσον αφορά στις τριετίες από την 1η Απριλίου οι κατώτατες αποδοχές διαμορφώνονται ως εξής:

1 τριετία: 913 ευρώ μεικτά
2 τριετίες: 996 ευρώ μεικτά
3 τριετίες: 1.079 ευρώ μεικτά

Για τους έγγαμους η αύξηση αυτή θα είναι 83 ευρώ στα 830. Επίσης το επίδομα ανεργίας από τα 479 ευρώ θα αυξηθεί στα 509 ευρώ.

Οι 5 από τις 13 κατηγορίες επιδομάτων και παροχών που αυξάνονται με τον κατώτατο μισθό

  • Ειδική Παροχή Μητρότητας μισθωτών και μη μισθωτών στα 780 +50 ευρώ, αύξηση +6,4%
  • Ειδικό Βοήθημα Ευάλωτων Ομάδων στα 718+46 ευρώ εφάπαξ, αύξηση +6,4%
  • Αποζημίωση Μαθητευομένων ΕΠΑ.Σ Μαθητείας στα 27,87 +1,78 ευρώ ημερήσια αποζημίωση για 2 χρόνια, αύξηση +6,4%
  • Ειδικό Επίδομα Γραπτών Εξετάσεων σε εργαζόμενους φοιτητές στα 1.045+67 ευρώ εφάπαξ, αύξηση +6,4%
  • Προγράμματα Προεργασίας 780 + 50 ευρώ μηνιαία αποζημίωση, αύξηση +6,4%

Οι αυξήσεις με μια ματιά

Νέος κατώτατος μισθός: Ποιες είναι οι καθαρές αποδοχές των εργαζομένων – Ποια επιδόματα αυξάνονται (πίνακες)
Νέος κατώτατος μισθός: Ποιες είναι οι καθαρές αποδοχές των εργαζομένων – Ποια επιδόματα αυξάνονται (πίνακες)
Διαφήμιση