Αρχική Ειδήσεις Ελέφαντες: Η συναισθηματική τους νοημοσύνη και η ομοιότητα με τους ανθρώπους!

Ελέφαντες: Η συναισθηματική τους νοημοσύνη και η ομοιότητα με τους ανθρώπους!

Κι όμως! Οι ελέφαντες θρηνούν και θάβουν τα μικρά τους – όπως ακριβώς και οι άνθρωποι. Μάλιστα ερευνητές στην περιοχή της Βεγγάλης στην Ινδία ανακάλυψαν πέντε ταφές μικρών ελεφάντων.

0
ελεφαντες
Διαφήμιση

Συγκλονιστικές νέες φωτογραφίες αποκάλυψαν τις ανθρωποειδείς πρακτικές κηδείας που έχουν οι ασιατικοί ελέφαντες. Ερευνητές στην περιοχή της Βεγγάλης στην Ινδία ανακάλυψαν πέντε ταφές μικρών ελεφάντων το 2022 και το 2023.

Σε κάθε περίπτωση, το κοπάδι είχε μεταφέρει το νεκρό ελεφαντάκι από τον κορμό και τα πόδια του, πριν το θάψει στο χώμα με τα πόδια του στραμμένα προς τα πάνω.

Σε μία περίπτωση, το κοπάδι βρυχήθηκε δυνατά και σάλπισε καθώς έθαβε το μοσχάρι, σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινδικού Ινστιτούτου Επιστημονικής Εκπαίδευσης και Έρευνας.

Οι συγγραφείς Parveen Kaswan και Akashdeep Roy δήλωσαν ότι δεν βρήκαν “καμία άμεση ανθρώπινη παρέμβαση” σε κανέναν από τους πέντε θανάτους μικρών ελεφάντων. Από τις φάλαινες μέχρι τους χιμπατζήδες, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι πολλά ζώα θρηνούν όπως και οι άνθρωποι.

Οι αφρικανικοί ελέφαντες είναι γνωστό ότι θρηνούν τους νεκρούς τους και επισκέπτονται τακτικά τα σώματά τους, ακόμη και αφού αρχίσουν να αποσυντίθενται.

Ωστόσο, μέχρι τώρα, οι ερευνητές δεν είχαν παρατηρήσει τις συγκεκριμένες πρακτικές ταφής των μικρότερων, ασιατικών ξαδέλφων τους.

Στη νέα μελέτη, η ομάδα ανέλυσε πέντε ταφές ελεφάντων στην περιοχή της Βεγγάλης.

elefantes kideia elefantaki 11 6 19.jpg

Οι ελέφαντες θάβουν τους νεκρούς τους!

Διαπίστωσαν ότι μόνο τα μικρά ελεφαντάκια μεταφέρονταν για ταφή, ενώ τα νεκρά ενήλικα αφήνονταν στο σημείο όπου είχαν πεθάνει.Οι ερευνητές το οφείλουν αυτό στη “μη δυνατότητα” μεταφοράς των βαρύτερων ενήλικων ελεφάντων από τα υπόλοιπα κοπάδια τους.

elefant 3 nekro elefantaki

Στη φωτογραφία,ένας ελέφαντας μεταφέρει ένα νεκρό ελεφαντάκι.

Στη νέα μελέτη, η ομάδα ανέλυσε πέντε ταφές ελεφάντων στην περιοχή της Βεγγάλης. Διαπίστωσαν ότι μόνο τα μικρά μεταφέρονταν για ταφή, ενώ οι νεκροί ενήλικες αφήνονταν στο σημείο όπου είχαν πεθάνει.

Τα μικρά  θάφτηκαν σε αρδευτικά κανάλια σε κτήματα τσαγιού, εκατοντάδες μέτρα μακριά από τους πλησιέστερους ανθρώπινους οικισμούς.

Οι νεκροψίες επιβεβαίωσαν ότι τα μικρά ελεφαντάκια είχαν πεθάνει από πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων σε ηλικία μεταξύ τριών μηνών και ενός έτους.

Όσον αφορά την τοποθέτηση, και στις πέντε ταφές, το νεκρό ελεφαντάκι βρέθηκε θαμμένο στο χώμα με τα πόδια του στραμμένα προς τα πάνω.

Elefant Θαμμένος Ελέφαντας

‘Οι ελέφαντες είναι κοινωνικά ζώα που φροντίζουν και με βάση την εξωτερική εξέταση των πτωμάτων, υποθέτουμε επίσης ότι τα μικρά ελεφαντάκια τοποθετήθηκαν με λεπτότητα, πιάνοντας ένα ή περισσότερα πόδια από το μέλος ή τα μέλη της αγέλης’, έγραψε η ομάδα στη μελέτη της, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Threatened Taxa.

Γύρω από κάθε σημείο ταφής, η ομάδα βρήκε “καθαρά ίχνη” από 15 έως 20 ελέφαντες. Και στις πέντε περιπτώσεις το κοπάδι “έφυγε από το σημείο μέσα σε 40 λεπτά από την ταφή” και αργότερα απέφυγε να επιστρέψει στην περιοχή.

ελεφαντασ5

Ακόμα και για να αποφύγουν την ταφή πήραν διαφορετικές παράλληλες διαδρομές για τη μετανάστευση. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματα θα ενθαρρύνουν την περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις συμπεριφορές πένθους άλλων ζώων.

“Ενθαρρύνουμε τις επιστημονικές και κοινωνικές επιστήμες να διεξάγουν τεκμηριωμένες θανατολογικές μελέτες όχι μόνο για τα αισθανόμενα όντα αλλά και για τα μη αισθανόμενα όντα και τα λιγότερο αγαπημένα είδη σε ένα μεταβαλλόμενο φυσικό και κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον”, κατέληξαν.

elefantas mitera moro

ΟΙ ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ ΕΊΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΆ ΕΥΦΥΕΊΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΜΕ “ΚΑΠΟΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΆ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ 

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τα συναισθηματικά χαρακτηριστικά των ελεφάντων είναι παρόμοια με αυτά των ανθρώπων. Αποδεικνύεται ότι τα ζώα έχουν ξεχωριστές προσωπικότητες.Μπορεί να είναι επιθετικοί, προσεκτικοί και εξωστρεφείς. Για τη μελέτη, οι επιστήμονες ζήτησαν από τους αναβάτες ελεφάντων, ή μαχούτ, να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τις συμπεριφορές των ζώων με τα οποία εργάζονταν κάθε μέρα.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι ελέφαντες, όπως και οι άνθρωποι, έχουν ξεχωριστές προσωπικότητες. Μπορεί να είναι επιθετικοί, προσεκτικοί και εξωστρεφείς.

Ο Δρ Martin Steltmann, ο οποίος εργάστηκε για τη νέα έκθεση, εξήγησε πώς η ομάδα του καθόρισε τα χαρακτηριστικά που κατηγοριοποιούν τους ελέφαντες. Όπως είπε: “Η προσοχή σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο ένας ελέφαντας ενεργεί και αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του.

  • Η κοινωνικότητα περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο ένας ελέφαντας επιδιώκει την εγγύτητα με άλλους ελέφαντες και ανθρώπους και πόσο δημοφιλής είναι ως κοινωνικός εταίρος.
  • Η επιθετικότητα δείχνει πόσο επιθετικά συμπεριφέρεται ένας ελέφαντας απέναντι σε άλλους ελέφαντες και πόσο παρεμβαίνει στην κοινωνική τους αλληλεπίδραση”.

Η ομάδα του Δρ Steltmann ελπίζει ότι η νέα έρευνα μπορεί να βοηθήσει στις προσπάθειες διατήρησης των ελεφάντων.

 

Πηγή: Daily Mail 

Διαφήμιση