Αρχική Special Topics Τσερνόμπιλ-έρευνα: Μεταλλαγμένοι λύκοι ανθεκτικοί στον καρκίνο

Τσερνόμπιλ-έρευνα: Μεταλλαγμένοι λύκοι ανθεκτικοί στον καρκίνο

Η μελέτη στην οποία πρωταγωνιστούν οι λύκοι που ζουν στο Τσερνόμπιλ θα μπορούσε να αποτελέσει «κλειδί» για την εξέταση του τρόπου με τον οποίο οι γονιδιακές μεταλλάξεις στους ανθρώπους μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσης από τον καρκίνο.

0
skynews wolf wolves chernobyl 6449377
Μεταλλαγμένος λύκος που ζει στο Τσερνόμπιλ. Φωτό: AP
Διαφήμιση

Ελπίδες στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση του καρκίνου δίνει η διαπίστωση ότι μεταλλαγμένοι λύκοι που περιπλανώνται στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ, φαίνεται να έχουν αναπτύξει ανθεκτικά στον καρκίνο γονιδιώματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να καταπολεμήσουν τον καρκίνο!

Σύνταξη: ecozen.gr

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα New York Post  στο Τσερνόμπιλ οι λύκοι κατάφεραν να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν παρά τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας, στην περιοχή μετά την έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο το 1986, που αποτέλεσε το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στον κόσμο!

Οι άνθρωποι εγκατέλειψαν την περιοχή μετά την έκρηξη που προκάλεσε τη διαρροή καρκινογόνου ραδιενέργειας στο περιβάλλον και μια ζώνη 1.000 τετραγωνικών μιλίων αποκλείστηκε για να αποφευχθεί περαιτέρω έκθεση των ανθρώπων. Έκτοτε, η άγρια ζωή έχει επιστρέψει στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων αγελών λύκων που φαίνεται να μην επηρεάζονται από τη χρόνια έκθεση στη ραδιενέργεια.

Cara+Love

Η Κάρα Λαβ, εξελικτική βιολόγος και οικοτοξικολόγος στο εργαστήριο του Shane Campbell-Staton στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, έχει μελετήσει πώς οι μεταλλαγμένοι λύκοι έχουν εξελιχθεί για να επιβιώσουν στο ραδιενεργό περιβάλλον τους και παρουσίασε τα ευρήματά της στο Σιάτλ, τον περασμένο μήνα.

Το 2014, η Λαβ και οι συνάδελφοί της πήγαν στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ και τοποθέτησαν περιλαίμια GPS στους λύκους ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τις κινήσεις τους.

 Με τα εξειδικευμένα περιλαίμια, οι ερευνητές μπορούν να λαμβάνουν μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο για το πού βρίσκονται οι λύκοι και σε πόση ακτινοβολία εκτίθενται. Πήραν επίσης, δείγματα αίματος από τους λύκους για να δουν πώς αντιδρά ο οργανισμός τους στην καρκινογόνο ακτινοβολία.

Οι δρόμοι που ανοίγουν τα ευρήματα της μελέτης

Η Λαβ εντόπισε συγκεκριμένες περιοχές του γονιδιώματος των λύκων που φαίνεται να είναι ανθεκτικές στον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Η μελέτη θα μπορούσε να αποτελέσει «κλειδί» για την εξέταση του τρόπου με τον οποίο οι γονιδιακές μεταλλάξεις στους ανθρώπους μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσης από τον καρκίνο, αντιστρέφοντας το σενάριο σε πολλές γνωστές γονιδιακές μεταλλάξεις, όπως τα γονίδια BRCA, που προκαλούν καρκίνο.

Οι σκύλοι του Τσερνόμπιλ, οι απόγονοι των κατοικίδιων ζώων των πρώην κατοίκων, μπορεί επίσης να διαθέτουν παρόμοια ανθεκτικότητα στον καρκίνο, αν και δεν έχουν μελετηθεί με τον ίδιο τρόπο όπως οι λύκοι, τα άγρια ξαδέρφια τους. Τα σκυλιά βρέθηκαν αμέσως στην περιοχή μετά την καταστροφή και προσαρμόστηκαν καλύτερα από άλλα είδη όπως τα πτηνά, τα οποία παρουσίασαν ακραίες γενετικές βλάβες ως αποτέλεσμα της τοξικής ακτινοβολίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το έργο της Λαβ έχει σταματήσει κάπως αφού εκείνη και οι συνάδερφοί της δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ: πρώτα, λόγω της πανδημίας COVID-19 και τώρα, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

ΠΗΓΗ:https://nypost.com/

Διαφήμιση