Αρχική Ειδήσεις Τραγωδία στα Τέμπη-Σε νέο κύκλο ερευνών η Δικαιοσύνη-Συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα

Τραγωδία στα Τέμπη-Σε νέο κύκλο ερευνών η Δικαιοσύνη-Συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα

Ημέρα πένθους για όλη την Ελλάδα η σημερινή και τα δεδομένα για την ανείπωτη τραγωδία που διαδραματίστηκε στα Τέμπη πριν ένα χρόνο -ότι δηλαδή θα περάσει στην ιστορία της χώρας και θα ξεχαστεί χωρίς να δοθεί ποτέ μια επαρκής απάντηση στο αιώνιο “γιατί” των συγγενών, ανατρέπονται · Ο κόσμος δεν ξέχασε και βγήκε στους δρόμους, ζητώντας εδώ και τώρα απαντήσεις και δικαίωση για τα 57 αθώα θύματα, οι συγγενείς εμμένουν στην απόδοση δικαιοσύνης, και η δικαιοσύνη, αποδεικνύεται ότι δεν κωφεύει, προχωρώντας σε νέα πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια του δυστυχήματος, ενώ η υπόθεση αναμένεται να ταξιδέψει και στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο. 

0
[367593] ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ (EUROKINISSI)
Μνημόσυνο από τις οικογένειες των θυμάτων στον τόπο της τραγωδίας στα Τέμπη με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης ενός χρόνου από το σιδηροδρομικό δυστύχημα, όπου 57 άνθρωποι έχασα την ζωή τους στην σύγκρουση των αμαξοστοιχιών, Τετάρτη 28 φεβρουαρίου 2024. (EUROKINISSI)
Διαφήμιση
Η επιμονή των συγγενών των 57 θυμάτων που χάθηκαν το μοιραίο εκείνο βράδυ στα Τέμπη και οι καταγγελίες τους για προσπάθειες συγκάλυψης και απόκρυψης στοιχείων, καθώς και η κίνησή τους να συλλέξουν υπογραφές ενδέχεται να οδηγήσει την υπόθεση στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Την ίδια ώρα, νέα πραγματογνωμοσύνη αναμένεται να ζητήσει ο ειδικός εφέτης ανακριτής για τα αίτια της έκρηξης. Ένα χρόνο μετά, η έρευνα της Δικαιοσύνης είναι σε πλήρη εξέλιξη, όπως και η διερεύνηση από τη Βουλή ενδεχόμενων πολιτικών ευθυνών για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Το στοίχημα πλέον για τη Δικαιοσύνη είναι διπλό: Από τη μία, να λογοδοτήσουν άμεσα οι υπεύθυνοι, μετά τις αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για απευθείας κλήση τους στο ακροατήριο, και από την άλλη να μην υπάρξει καμία σκιά ή αμφιβολία σε όσους έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους στην τραγωδία στα Τέμπη και ζητούν δικαίωση.

Που βρίσκεται η δικαστική έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη

Μέχρι στιγμής οι έρευνες για τις ευθύνες των μη πολιτικών προσώπων κινούνται σε τέσσερα επίπεδα, σε Λάρισα και Αθήνα, με τον κύριο κορμό των ανακρίσεων να διεξάγει ο εφέτης ανακριτής της Λάρισας ο οποίος φαίνεται να είναι ένα βήμα πριν επεκτείνει τον κύκλο των διώξεων αφού προηγουμένως διατάξει νέα πραγματογνωμοσύνη με επιστήμονα του ΕΜΠ σχετικά με τα αίτια της έκρηξης.

Τα τέσσερα επίπεδα

  • Ειδικός εφέτης ανακριτής στη Λάρισα
  • Προκαταρκτική για τον τόπο της τραγωδίας
  • Ευρωπαία ανακρίτρια για σύμβαση 717
  • Παραλείψεις στελεχών Ελληνική Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Δίωξη κατά του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού.
Σε απολογία από την Ευρωπαία Ανακρίτρια 33 κατηγορούμενοι για τη σύμβαση 717.
Έρευνα για ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος των επιθεωρητών-ελεγκτών της Ελληνικής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σχετικά με την εκτέλεση της Σύμβασης 717.

Μέχρι στιγμής …

  • 15 απολογίες
  • Προφυλακισμένοι σταθμάρχης και επιθεωρητής διοίκησης
  • 16 νέες κλήσεις σε απολογία

Η συλλογή πάντως υπογραφών από το σύλλογο πληγέντων του δυστυχήματος εκτιμάται ότι ενδέχεται να οδηγήσει την υπόθεση και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η εξεταστική επιτροπή

Έφτασε στην εξεταστική επιτροπή για την τραγωδία στα Τέμπη το ανακριτικό υλικό από τον εισαγγελέα εφετών Λάρισας. Είναι σε ψηφιακή μορφή τα στοιχεία μηνυτήριες αναφορές εξετάσεις μαρτύρων και πόρισμα εκθέσεων.
Πιθανόν να δοθεί μία παράταση ολίγων ημερών για να ενημερωθούν τα μέλη της επιτροπής.

Μνημόσυνο Τέμπη: Σε κλάματα ξέσπασε ο ιερέας που διάβασε τα ονόματα των 57 θυμάτων 

Στο σημείο της σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη, και γράφτηκε η τελευταία πράξη σε αυτήν την τραγωδία τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο των 57 θυμάτων.

Συγγενείς και φίλοι των θυμάτων έφτασαν από νωρίς στον τόπο του δυστυχήματος, όπου στις 12:00 το μεσημέρι τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο. Ο ιερέας που διάβασε τα ονόματα των θυμάτων κατά τη διάρκεια του τρισάγιου, ξέσπασε σε κλάματα και έσπασε η φωνή του.

Μνημόσυνο Τέμπη: Ξέσπασε σε κλάματα ο ιερέας που διάβασε τα ονόματα των 57 θυμάτων – «Αθάνατοι» φώναξαν οι συγγενείς

Στο τέλος όλοι οι συγγενείς φώναξαν «Αθάνατοι» και ξέσπασαν σε χειροκρότηματα. Αμέσως μετά μίλησαν γονείς αδικοχαμένων παιδιών.

Μνημόσυνο Τέμπη: Ξέσπασε σε κλάματα ο ιερέας που διάβασε τα ονόματα των 57 θυμάτων – «Αθάνατοι» φώναξαν οι συγγενείς

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δ. Κουρέτας υποσχέθηκε ότι στο σημείο θα στηθεί ένα μνημείο όπως αρμόζει στους 57 αδικοχαμένους ενώ και ο πρόεδρος του ΔΣΑ ανέφερε ότι «στεκόμαστε στο πλευρό σας για να αποδοθεί Δικαιοσύνη».

Επεισόδια στις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη 

Επεισόδια σημειώθηκαν στις συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της εικοσιτετράωρης απεργίας που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το ΠΑΜΕ, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με αφορμή την τραγική επέτειο του δυστυχήματος των Τεμπών, αλλά και οικονομικά και θεσμικά αιτήματα των συνδικάτων.

Μαζική ήταν η συμμετοχή στο κάλεσμα διαμαρτυρίας συνδικάτων και φορέων που ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 57 νεκρών. Στα γραφεία της hellenic train ολοκληρώθηκαν οι πορείες, με την κυκλοφορία να έχει αποκατασταθεί.

Σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια στο Σύνταγμα και κοντά στην Ομόνοια, με μολότοφ και χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία, ενώ κατά διαστήματα γίνονται μικρής έντασης κ έκτασης επεισόδια έξω από το Πολυτεχνείο.

Πετροπόλεμος και προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη με τα συγκεντρωμένα άτομα να φτάνουν τους 10.000. Άτομα που συμμετείχαν στις πορείες, τη στιγμή που έφθασαν έξω από τον ΟΣΕ πέταξαν πέτρες και μολότοφ με τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν με χρήση χημικών. Ακολούθησε «κυνηγητό» μέσα στην πόλη, ενώ πραγματοποιήθηκαν και προσαγωγές.

Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τα άτομα τα οποία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα κατευθύνθηκε προς την Εγνατία όπου στο ύψος της Αριστοτέλους συνεχίστηκαν τα επεισόδια με πέτρες και χρήση χημικών και η άλλη κατευθύνθηκε προς τα πανεπιστήμια. Στην Καμάρα η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές.

Επεισόδια καταγράφηκαν και έξω από το κτήριο του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, αλλά και έξω από το ΑΠΘ.

Κ. Μητσοτάκης για Τέμπη: Οι ένοχοι θα τιμωρηθούν – Σκύβουμε το κεφάλι στη μνήμη των 57 αθώων

Δήλωση με αφορμή τη μαύρη επέτειο της τραγωδίας των Τεμπών παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η δήλωση

Έναν χρόνο από την τραγωδία των Τεμπών, οι πληγές από τον χαμό των θυμάτων της μένουν νωπές, με τον Γολγοθά των δικών τους ανθρώπων πάντα δύσκολο και ανηφορικό. Είναι αλήθεια ότι ο χρόνος πάγωσε, την ώρα εκείνη, που ο τόπος συγκρούστηκε μετωπικά με τον χειρότερο εαυτό του. Ξέφυγε από τις ράγες τoυ, λυγίζοντας από το βάρος μιας κρυφής πραγματικότητας. Και, σε μία στιγμή, είδε το παρελθόν να παράγει το αδιανόητο στο παρόν.

Η Βουλή εξέτασε δεκάδες μάρτυρες με εκατοντάδες στοιχεία, ερευνώντας πώς τα ανθρώπινα λάθη συναντήθηκαν μοιραία με τα διαχρονικά κενά του κράτους. Αλλά και αυτή δεν παύει να είναι ένας θεσμός πολιτικός. Γι’ αυτό και μόνο η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα ρίξει φως στην υπόθεση, όπως το θέλουμε όλοι. Ήδη κινείται γρήγορα και στον ανώτατο βαθμό, καλώντας τους πρώτους από όσους πρέπει να λογοδοτήσουν. Της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και είμαι βέβαιος ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η αλήθεια, λοιπόν, δεν αργεί. Όπως δεν αργούν και οι προσπάθειες της πολιτείας να θεραπεύσει τις δικές της σοβαρές ελλείψεις.

Υποδεχόμαστε, συνεπώς, τη θλιβερή επέτειο, σκύβοντας το κεφάλι στη μνήμη των 57 αθώων που χάσαμε και στη δοκιμασία των τραυματιών. Με τη σκέψη στις οικογένειες, που έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν τον πόνο τους διαμαρτυρία. Ωστόσο, πρώτη η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα οφείλουμε να διακρίνουμε πίσω από την τραγωδία μία συλλογική αποτυχία. Να βρούμε τον κορμό και τα κλαδιά της και με τόλμη να την ξεριζώσουμε, όχι διχασμένοι, αλλά ενωμένοι.

Αποστολή μας είναι ο πόνος να μετουσιωθεί σε πράξεις. Ώστε οι οργανισμοί που υπηρετούν τον πολίτη να λειτουργούν με ασφάλεια, συνέπεια και επαγγελματισμό. Το Δημόσιο να μην μένει αιχμάλωτο της γραφειοκρατίας, που καθυστερεί κρίσιμα έργα. Και τα δικαστήρια να αποφασίζουν εγκαίρως, ιδίως για υποθέσεις που απασχολούν την κοινωνία.

Ως Πρωθυπουργός, ως πολίτης, αλλά και ως πατέρας, συμμετέχω στο πένθος της πατρίδας. Και επαναλαμβάνω τη δέσμευση ότι η χώρα θα συνεχίσει στον δρόμο της διαρκούς εγρήγορσης και της προόδου. Αλλάζοντας το κράτος και βελτιώνοντας την καθημερινότητα. Χωρίς συμβιβασμούς με λάθη του σήμερα και ανατρέποντας παθογένειες του χθες. Μέχρι το «ποτέ ξανά» από σύνθημα να γίνει, επιτέλους, πραγματικότητα.

Χρ.Σταικούρας: Εθνική τραγωδία το δυστύχημα των Τεμπών
Εθνική τραγωδία, που μας συγκλόνισε όλους χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα που σημαδεύτηκε με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρ.Σταϊκούρας. Στο μήνυμά του ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε την οδύνη του “για τον χαμό τόσων συνανθρώπων μας, κυρίως νέων παιδιών, τη βαθιά θλίψη της προς τις οικογένειες των θυμάτων και την ειλικρινή συμπαράστασή της προς εκείνες και εκείνους που  ταξίδευαν με τα μοιραία τρένα εκείνο το βράδυ.

Προς τις οικογένειες των θυμάτων, τους διασωθέντες, καθώς και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας καταθέτουμε την ισχυρή δέσμευσή μας απέναντι σε ένα διπλό καθήκον:

– Την ανεξάρτητη από τη δικαστική έρευνα, διερεύνηση από τον Εθνικό  Οργανισμό Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ.) των συστημικών προβλημάτων  ασφαλείας που οδήγησαν στο δυστύχημα, με σκοπό να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις, που θα συμβάλλουν στην αποτροπή σιδηροδρομικών ατυχημάτων στο μέλλον.

-Την ενίσχυση του επιπέδου ασφάλειας των σιδηροδρομικών μετακινήσεων. Ήδη, τον τελευταίο χρόνο, με βάση τον σχεδιασμό του Υπουργείου, ολοκληρώθηκαν οι συμβάσεις που αφορούσαν στην εγκατάσταση των συστημάτων τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης στον βασικό σιδηροδρομικό άξονα.

Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται και λαμβάνει χώρα ταυτόχρονα με το απαιτητικό έργο της αποκατάστασης των εκτεταμένων ζημιών, οι οποίες προκλήθηκαν στο δίκτυο τον Σεπτέμβριο του 2023, από την κακοκαιρία «Daniel».   

Κοινή συνισταμένη όλων των ενεργειών είναι η συνολική αναβάθμιση του ελληνικού σιδηρόδρομου και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του.”

Διαφήμιση