Αρχική Βίντεο Στα “άκρα” οι σχέσεις αγροτών -κυβέρνησης-Μπλόκο ΕΛΑΣ στην πορεία τους προς Θεσσαλονίκη-Βίντεο

Στα “άκρα” οι σχέσεις αγροτών -κυβέρνησης-Μπλόκο ΕΛΑΣ στην πορεία τους προς Θεσσαλονίκη-Βίντεο

“Μπλόκο” στα μπλόκα των αγροτών επιχείρησε να βάλει σήμερα το πρωί η ΕΛΑΣ, εμποδίζοντας την μηχανοκίνητη πορεία των αγροτών που ξεκίνησε από τη Χαλκιδική να φτάσει στο υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης · Οι σχέσεις κυβέρνησης-αγροτικού κόσμου οδηγούνται σταδιακά στα “άκρα”, με τους τελευταίους να εμφανίζονται ανυποχώρητοι, να κάνουν λόγο για παροχές “ψίχουλα” από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, προαναγγέλλοντας παράλληλα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους. 

0
[366896] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΗΣ 30ης AGROTICA (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας αγροτών με τα τρακτέρ τους από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των εγκαινίων της 30ης Agrotica, Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)
Διαφήμιση

Μετά το κλείσιμο της αυλαίας για την Agrotica στη Θεσσαλονίκη, οι αγρότες αποφάσισαν να επιστρέψουν στα μπλόκα, προχωρώντας σε συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων. Σήμερα το πρωί περίπου 40 με 50 τρακτέρ ξεκίνησαν μηχανοκίνητη πορεία από την εθνική οδό Νέων Μουδανίων – Θεσσαλονίκης προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης στη συμπρωτεύουσα αλλά η αστυνομία δεν τα άφησε να περάσουν. Στόχος των αγροτών ήταν να φτάσουν στο υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης, προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον υφυπουργό ΥΜΑΘ, Στάθη Κωνσταντινίδη.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σημάντρων Χαλκιδικής, Φιλοκλής Κοτζιάς, δήλωσε νωρίτερα στο ΑΠΕ- ΜΠΕ πως κορωνίδα των διεκδικήσεών τους είναι οι αποζημιώσεις για την ακαρπία της πράσινης ελιάς στη Χαλκιδική, που αγγίζει το 90%, σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ.

Οι δεκάδες αγρότες, που συμμετέχουν στην διαμαρτυρία, σκοπεύουν ύστερα να επιστρέψουν στα μπλόκα, στον κόμβο των Μουδανιών, όπου παραμένουν 120 συνάδελφοί τους.

μπλοκα αγροτες 1
Τις επόμενες κινήσεις του αποφασίζουν αύριο, Τρίτη οι αγρότες  

Αύριο το απόγευμα θα συνεδριάσει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ), στη Νίκαια της Λάρισας , προκειμένου να αποφασίσει τα επόμενα βήματα, θέτοντας ψηλά στην ατζέντα τους  την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ξεκαθαρίζοντας ότι κυβερνητικές εξαγγελίες δεν δίνουν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα του κλάδου και δεν εξασφαλίζουν τη βιώσιμη συνέχιση της πρωτογενούς αυτής παραγωγής.

Η στάση της κυβέρνησης

Με ήπιους τόνους, αρνούμενη ότι υπάρχει ανοιχτό αγροτικό μέτωπο αντιμετωπίζει το θέμα η κυβέρνηση, η οποία δια στόματος του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη επισημαίνει ότι πως το «μόνο μέτωπο που έχει η κυβέρνηση είναι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Τους ακούμε, τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξής τους».

Δεν υπάρχει περίπτωση να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα, δήλωσε ο Σταύρος Κελέτσης μιλώντας για μαξιμαλισμό από την πλευρά των αγροτών, και επιβεβαιώνοντας ότι εντός των ημερών θα ανακοινωθεί το μέτρο 5.2 για 100% κάλυψη των πληγέντων. Αναφέρθηκε στην καταβολή των αποζημιώσεων και στα μέτρα στήριξης, τονίζοντας ότι ειδικά για τη Θεσσαλία προχωρά η απονιτροποίηση, οι προκαταβολές στο ζωϊκό και στο φυτικό κεφάλαιο δόθηκαν σε 15 ημέρες και είναι έτοιμο το τεχνικό δελτίο για να καλυφθεί εισόδημα για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ρεύμα σε οικία δεν έχει κοπεί, τόνισε ο κ. Κελέτσης. “Μη λέμε ότι η ΔΕΗ είχε κόψει το ρεύμα σε πλημμυροπαθείς.
Μιλάμε για τα αγροτικά χρέη στο ρεύμα, όπου από τον Νοέμβριο πράγματι είχε ανακοινωθεί η διετής αναστολή και η ρύθμιση αυτών των χρεών, πράγμα το οποίο δεν είχε προχωρήσει νομοθετικά. Έγινε αυτό την προηγούμενη εβδομάδα και όπως είπε και ο πρωθυπουργός, πράγματι εκεί παραδεχόμαστε ότι υπήρξε μια καθυστέρηση”, τόνισε.

Διαφήμιση