Αρχική Special Topics Σκωτία: “Φως” στην εξελικτική πορεία των πτερόσαυρων-Το νέο είδος Ceoptera evansae

Σκωτία: “Φως” στην εξελικτική πορεία των πτερόσαυρων-Το νέο είδος Ceoptera evansae

Ένα νέο είδος πτερόσαυρου που ανακαλύφθηκε στη Σκωτία και τοποθετείται χρονικά 168 εκατ. χρόνια πίσω ρίχνει …φως  στην εξελικτική πορεία αυτών μεγαλόσωμων ερπετών. 

0
πτεροσαυρος
Διαφήμιση

Οι παλαιοντολόγοι είναι ενθουσιασμένοι με αυτήν την ανακάλυψη, βαφτίζοντας αυτό το άγνωστο είδος πτερόσαυρου Ceoptera evansae, που έζησε, σύμφωνα με τα υπό ανάλυση στοιχεία, κατά τη διάρκεια της Μέσης Ιουρασικής περιόδου.

 

Το άγνωστο είδος πτερόσαυρου ή μάλλον τα ίχνη αυτού που έζησε πριν από 168 με 166 εκατομμύρια χρόνια, ανακαλύφθηκαν στο νησί Σκάι της Σκωτίας.

Ο πτερόσαυρος που ονομάστηκε Ceoptera evansae, έζησε κατά τη διάρκεια της Μέσης Ιουρασικής περιόδου και ανήκει σε μια ομάδα πτερόσαυρων γνωστή ως Darwinoptera, με πολλά απολιθώματα να έχουν βρεθεί και στην Κίνα.

Οι παλαιοντολόγοι εντόπισαν τα απολιθωμένα λείψανα το 2006 κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής στο Elgol, στη νοτιοδυτική ακτή του νησιού.

Παρά το γεγονός ότι ο σκελετός είναι ελλιπής – με μόνο τμήματα των ώμων, των φτερών, των ποδιών και της σπονδυλικής στήλης να έχουν απομείνει – οι ερευνητές δήλωσαν ότι παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την εξελικτική ιστορία και την ποικιλομορφία των πτερόσαυρων.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal Of Vertebrate Paleontology», υποδηλώνουν ότι το συγκεκριμένο είδος μπορεί να ήταν σημαντικά πιο ποικιλόμορφο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, καθώς επέζησε για περισσότερα από 25 εκατομμύρια χρόνια.

«Ο Ceoptera μας βοηθά να δημιουργήσουμε ένα πιο ακριβές χρονοδιάγραμμα με τα πιο σημαντικά γεγονότα στην εξέλιξη των πτερόσαυρων. Η εμφάνισή του στο Μέσο Ιουρασικό ήταν μια πλήρης έκπληξη, καθώς οι περισσότεροι στενοί συγγενείς του προέρχονται από την Κίνα.

Δείχνει ότι η προηγμένη ομάδα των πτερόσαυρων στην οποία ανήκει, εμφανίστηκε νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε και εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Πολ Μπάρετ, ερευνητής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Το όνομα Ceoptera evansae προέρχεται από τη σκωτσέζικη γαλλική λέξη cheò, που σημαίνει ομίχλη και τη λέξη «ptera», που σημαίνει φτερό.

Το δεύτερο μέρος του ονόματός του, evansae, τιμά τη Βρετανίδα παλαιοντολόγο καθηγήτρια Susan E. Evans για το πολυετές επιστημονικό της έργο, ιδίως στο νησί Σκάι.

«Η χρονική περίοδος από την οποία προέρχεται ο Ceoptera είναι μία από τις σημαντικότερες περιόδους εξέλιξης των πτερόσαυρων και είναι επίσης μία από τις περιόδους στην οποία έχουμε τα λιγότερα δείγματα, γεγονός που υποδηλώνει τη σημασία της», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Λιζ Μάρτιν-Σίλβερστοουν, παλαιοβιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

«Μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση της εξέλιξης των πτερόσαυρων», κατέληξε η επιστήμονας.

Διαφήμιση