Αρχική Special Topics Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Ρίγη συγκίνησης από τα μαθήματα ζωής (Βίντεο)

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Ρίγη συγκίνησης από τα μαθήματα ζωής (Βίντεο)

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου η 4η Φεβρουαρίου και συγκλονίζουν οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από καρκινοπαθείς ή συγγενείς καρκινοπαθών.

0
καρκίνος
Διαφήμιση

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου τιμάται κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί από μηνύματα ασθενών αλλά και συγγενών κι φίλων ανθρώπων που βίωσαν τον καρκίνο.

Σύνταξη:ecozen.gr

“Να κλείσουμε την ψαλίδα στη θεραπεία του καρκίνου” είναι το σύνθημα για την  Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου 2024 από το WorldCancerDay#, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διοργάνωσε  ημερίδα με τίτλο “embracing patient-centred cancer care”, δηλαδή “υιοθετώντας ασθενοκεντρική αντικαρκινική φροντίδα”.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα κάθε χρόνο γίνονται περί τις 68.000 νέες διαγνώσεις καρκίνων, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται περίπου στους 33.000. Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι πρώην ασθενείς – επιζώντες καρκίνου, που ζουν πολλά και ποιοτικά χρόνια και φεύγουν από τη ζωή από άλλη αιτία.

Μεταξύ 30-50% των ειδών καρκίνου μπορούν να προληφθούν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου εστιάζει στη βελτίωση της έγκαιρης ανίχνευσης & πρόσβαση σε προσιτές θεραπείες.

Η ελπίδα για θεραπεία έγινε πραγματικότητα, αλλά με τίμημα το υψηλό κόστος που ακόμα και τα πιο κραταιά συστήματα υγείας και ασφαλιστικοί φορείς πλούσιων κρατών δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν, καθώς αυξάνεται συνεχώς, αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.  Πρόκειται για την επόμενη μέρα στην αντιμετώπιση των διαφόρων ειδών καρκίνου, στην οποία τα κράτη καλούνται να βρουν σύνθετες, αλλά αποτελεσματικές λύσεις.

Σύμφωνα με το προεδρείο του Συλλόγου, η χώρα μας πρέπει να ολοκληρώσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο, στο οποίο κύριοι στόχοι του πρέπει να είναι:

Η ανάδειξη της αξίας της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης για την αντιμετώπιση της νόσου.

  • Η ανάπτυξη και εισαγωγή στην κλινική πράξη διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών, ώστε να εξασφαλιστεί η ενιαία παροχή φροντίδας υγείας προς τους πολίτες.
  • Η πιστοποίηση δομών και υπηρεσιών.
  • Η εξασφάλιση των προϋποθέσεων για μείωση της νοσηρότητας και θνησιμότητας του καρκίνου.
  • Η ολοκλήρωση του εθνικού αρχείου νεοπλασιών για τη συστηματική καταγραφή και μελέτη του καρκίνου.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συστήνει στους ασθενείς που διαγιγνώσκονται με καρκίνο να ακολουθούν πιστά την αγωγή που χορηγεί ο θεράπων ιατρός τους, αποφεύγοντας κάθε είδους αυτοσχέδιες θεραπείες που συστήνουν άτομα που ουδεμία σχέση έχουν με την Ιατρική, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τον πόνο και την απόγνωση των ασθενών.

Πρέπει να γίνει κοινωνική συνείδηση ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος με μαστογραφία μετά τα 40, η κολονοσκόπηση μετά τα 50 και η ουρολογική εξέταση στους άνδρες μετά τα 50, μαζί με τη διακοπή του καπνίσματος, τον εμβολιασμό για τον HPV και την ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή, μπορούν να μειώσουν στο ελάχιστο τα ποσοστά εμφάνισης νέων περιστατικών.

Η πρόληψη σώζει ζωές. Ξεκινήσαμε σειρα από προληπτικές εξετάσεις και δράσεις για την αντιμετώπιση του Καρκίνου που συνεχίζονται και επεκτείνονται από τον σημερινό Υπουργό Υγείας @AdonisGeorgiadi, την αν. Υπουργό Ειρήνη Αγαπηδακη και τον Υφυπουργό ⁦@mthemistopic.twitter.com/jbfvwKMd2W

— Θάνος Πλεύρης (@thanosplevris) February 4, 2024

1706744576 3agZ48

Την ίδια στιγμή παγκόσμια συγκίνηση έχει προκαλέσει η περιπέτεια της τραγουδίστριας Cat Janice, που δίνει σκληρή μάχη με τον καρκίνο και η οποία έγραψε το τραγούδι με τίτλο Dance You Outta My Head, για να χορηγήσει τα δικαιώματα στον 7χρονο γιό της! Η συγκλονιστική ιστορία της και βίντεο από τη ζωή της ΕΔΩ!

Διαφήμιση