Αρχική Special Topics Μεξικό: Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων εμπνέει και …ταξιδεύει στη Β.Αμερική-Βίντεο 

Μεξικό: Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων εμπνέει και …ταξιδεύει στη Β.Αμερική-Βίντεο 

0
μηχανισμός αντικυθήρων
Διαφήμιση

Ο αρχαιότερος μηχανικός υπολογιστής του κόσμου, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν εκείνος που ενέπνευσε τους λάτρεις της επιστήμης και του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού για να φτιάξουν στα πρότυπά του ένα αστρονομικό ρολόι στο Μεξικό!

Οι ιδέες και οι αξίες της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς εμπνέουν και …ταξιδεύουν μέχρι τη Β.Αμερική, μέσα από τη δημιουργία ενός αστρονομικού ρολογιού που βασίζεται στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων ·  Το αστρονομικό ρολόι «Monumental Antikythera Mechanism for Hermosillo (MAMH)», κατασκευάστηκε στο Μεξικό και τοποθετήθηκε σε μια πλατεία που ονομάστηκε «Πλατεία Αντικυθήρων» μέσα στην πανεπιστημιούπολη της Σονόρας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για την πλατεία όπου τοποθετήθηκε το ρολόι, ο καθηγητής Φυσικής Διαστήματος, Ξενοφών Μουσάς, δήλωσε ότι αυτό οφείλεται στις προσπάθειες που κάνουν οι Έλληνες επιστήμονες τα τελευταία σχεδόν 20 χρόνια να διαδώσουν τη γνώση, η οποία παρήχθη από τις μελέτες τους για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Σύμφωνα με τον κ. Μούσα χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να κατασκευαστεί το πολύπλοκο αυτό μηχάνημα, με τη συνδρομή ενός πανεπιστημίου της Σονόρας και της ωρολογοποιίας Ολβέρα, που αναπαράγει τις κινήσεις ήλιου, σελήνης, πλανητών, προβλέπει τις εκλείψεις και έχει παρόμοια μορφή με τον αρχικό.

 

 

Που και πότε βρέθηκε ο μηχανισμός των Αντικυθήρων

Ο πρωτότυπος μηχανισμός βρέθηκε το 1900 σε ένα αρχαίο ναυάγιο στις ακτές των Αντικυθήρων. Η τεχνολογία που ενσωματώνει ο «πρώτος αναλογικός υπολογιστής» προκάλεσε μεγάλο θαυμασμό στους επιστήμονες, οι οποίοι εκτιμούν ότι το εύρημα έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της τεχνολογίας.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων τοποθετείται χρονολογικά μεταξύ του 150 – 100 π.Χ. Η χρήση του, παρείχε τη δυνατότητα υπολογισμού της θέσης του Ήλιου με μεγάλη ακρίβεια, της Σελήνης και πιθανότατα των υπόλοιπων πλανητών στον ουρανό. Αξιοποιήθηκε επίσης για τον υπολογισμό των φάσεων της σελήνης, για την πρόβλεψη των εκλείψεων και για τον προσδιορισμό των ημερομηνιών τέλεσης των αρχαίων στεφανιτών αγώνων.

Διαφήμιση