Αρχική Special Topics Φράγμα Πλατύ: Μπήκαν οι υπογραφές για το έργο που θα ξεδιψάσει την...

Φράγμα Πλατύ: Μπήκαν οι υπογραφές για το έργο που θα ξεδιψάσει την Κρήτη (Βίντεο)

Το Φράγμα Πλατύ Ποταμού θα αποτελέσει ένα έργο υποδομής υψίστης σημασίας για την Κρήτη, καθώς διασφαλίζει την ύδρευση του Ρεθύμνου αλλά και την άρδευση στην καρδιά της αγροτικής παραγωγής του νησιού.

0
rethymno3
Διαφήμιση

Το Φράγμα Πλατύ θα εξασφαλίσει την ύδρευση του Ρεθύμνου και την άρδευση 45.000 στρεμμάτων στη Μεσσαρά Ηρακλείου και για το λόγο αυτό χαρακτηρίστηκε ως ιστορική για την Κρήτη, η 16η Φεβρουαρίου 2024 καθώς μπήκαν οι υπογραφές για το έργο των 160.000.000€!

Σύνταξη: ecozen.gr

Το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης υπερβαίνει τα 200 εκατομμύρια ευρώ και το έργο για το Φράγμα Πλατύ αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στο 2024.

Σταικούρης σύμβαση Πλατύ Φράγμα

O Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την τελετή υπογραφής των Συμβάσεων επισήμανε  ότι με την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης καθίσταται εφικτό να ξεκινήσει ένα νέο, εμβληματικό έργο στην Κρήτη ενώ πρόσθεσε ότι δημιουργούνται υποδομές που διαμορφώνουν μια ολόπλευρα πιο ισχυρή Ελλάδα. «Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μέσω των σύγχρονων και ανθεκτικών υποδομών που προωθεί, όπως αυτές που σήμερα υπογράφουμε, επιδιώκει δια της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων να αυξήσει την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα του πρωτογενούς τομέα, απαντώντας δημιουργικά και στα ποικίλα προβλήματα που διογκώνει η εντεινόμενη κλιματική κρίση», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας. 

Φράγμα Πλατύ

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, δήλωσε: «Το Φράγμα Πλατύ αποτελεί ένα πολύ κρίσιμο έργο για την Κρήτη και είναι πολύ σημαντικό ότι με τη σημερινή υπογραφή του δανείου εξασφαλίζουμε τους απαραίτητους πόρους για να προχωρήσει. Είχαμε την ευκαιρία με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, να συζητήσουμε με τους εκπροσώπους των πολιτών που θα επωφεληθούν από το έργο, αλλά και με τους κατοίκους της περιοχής η οποία θα επηρεαστεί».

Σε δήλωσή του ο Ρεθυμνιώτης Υφυπουργός, Γιάννης Κεφαλογιάννης που ήταν παρών στην υπογραφή, σημείωσε:

Σήμερα νιώθω δικαιωμένος και βαθιά ικανοποιημένος που υπογράφεται η σύμβαση με την οποία διασφαλίζεται το χρηματοδοτικό πλαίσιο του έργου του Πλατύ Ποταμού. Ένα έργο που έπειτα από συστηματική εργασία κατά τη θητεία μου στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την ουσιαστική προσπάθεια της νυν ηγεσίας του υπουργείου εισέρχεται στο τελικό στάδιο μετά από πολλές δεκαετίες.

Δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, στο περιθώριο της εκδήλωσης για το Κέντρο Αναφοράς Ευζωϊας Υδρόβιων Ζώων στο Ηράκλειο. Ειδικότερα ανέφερε: «Το Φράγμα στον Πλατύ Ποταμό είναι ένα μεγάλο έργο υποδομής που διεκδίκησε για πολλά χρόνια η Περιφέρεια Κρήτης. Ένα έργο που βοηθά την ισόρροπη ανάπτυξη, ενδυναμώνει την οικονομική δραστηριότητα και διευρύνει την παραγωγική βάση στην ύπαιθρο. Θα υποστηρίξει την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα με την άρδευση περιοχών των Δήμων Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου καθώς και της Μεσαράς. Με την υλοποίησή του θα ενισχύει παράλληλα την κοινωνική συνοχή και θα συμβάλλει στην περιβαλλοντική προστασία του νησιού».

Πρόκειται για κτίριο που έχει ανεγερθεί το 1981 και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στις εγκαταστάσεις του, δεδομένων των πάνω από 40 χρόνων λειτουργίας του. Η συνολική επιφάνειας του κτιρίου είναι 3.035 τ.μ. με τις εργασίες να περιλαμβάνουν την αναδιαμόρφωση των εσωτερικών χώρων με εργονομικά κριτήρια, που αφορούν στα γραφεία του προσωπικού, τις αίθουσες των ακροατηρίων, την αρχειοθέτηση του δικαστικού υλικού, καθώς και στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της ενεργειακής αποδοτικότητας του κτιρίου.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Κεφαλογιάννης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είχα την ευκαιρία  να διαπιστώσω από κοντά την πορεία εξέλιξης του κρίσιμου για τις υποδομές του Ρεθύμνου έργου ανακατασκευής του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου. Ενός έργου που σχεδιάσαμε με τον κ. Κώστα Καραμανλή, ως ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης από μηδενική βάση το 2019 και έχει ως στόχο να μετατρέψει τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις σε ένα πραγματικά σύγχρονο δικαστικό μέγαρο διασφαλίζοντας παράλληλα μέσα από τον ίδιο διαγωνισμό τη συντήρηση και διαχείριση του κτιρίου για τα επόμενα χρόνια.

Η κατάθεση του φακέλου εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός σταθμός στην εξέλιξη του με δεδομένο ότι διασφαλίζει την ύπαρξη επενδυτικού ενδιαφέροντος για την υλοποίηση του, προκειμένου να ακολουθήσει το κατασκευαστικό σκέλος.  Βήμα – βήμα μέσα από ένα ολιστικό σχέδιο αλλάζουμε τις υποδομές του Ρεθύμνου”

Φράγμα Πλατύ Δήμαρχοι jpg

Το “παρών” στην τελετή υπογραφής έδωσε και ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός, ο οποίος με την ολοκλήρωση της προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή τόσο για το Δήμο μας, όσο και για ολόκληρη την Περιφέρεια Κρήτης. Με την υπογραφή των σχετικών δανειακών συμβάσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης,, εξασφαλίζεται, μετά από χρόνια προσπαθειών, η απαραίτητη χρηματοδότηση, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την άμεση δημοπράτηση και την κατασκευή του φράγματος του Πλατύ ποταμού. Το έργο αναμένεται να αρδεύσει συνολικά 48.500 στρέμματα στους Δήμους Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου, εκ των οποίων περίπου τα 41.000 εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου μας, ενώ ο αγωγός που θα οδηγήσει το πλεονάζον νερό του ταμιευτήρα στο φράγμα της Φανερωμένης θα αρδεύσει χιλιάδες στρέμματα στην περιοχή της Μεσσαράς. 

Διαφήμιση