Αρχική Special Topics Φάρμακα υψηλής ποιότητας από το …Διάστημα

Φάρμακα υψηλής ποιότητας από το …Διάστημα

Μόλις πρότινος επέστρεψε στη Γη η διαστημική κάψουλα που μετέφερε πειραματικό σκεύσμα · Πρόκειται για ένα φάρμακο που αναπτύχθηκε στο Διάστημα και προορίζεται για τη θεραπεία του ιού HIV και της ηπατίτιδας C.

0
kapsoula
Διαφήμιση

Μετά τις διαστημικές ντομάτες γιατί όχι και φάρμακα από το Διάστημα;

Η διαστημική κάψουλα, που εκτοξεύτηκε τον Ιούνιο του 2023 επέστρεψε πριν από λίγες ημέρες, πατώντας …γήινο έδαφος και έχοντας στις καλένδες της ένα πολύτιμο πλέον φορτίο, ένα αντιϊκό φάρμακο. Ο λόγος για τη διαστημική κάψουλα της αμερικανικής εταιρείας Varda Space Industries, η οποία μετέφερε κρυστάλλους ενός αντιικού φαρμάκου που αναπτύχθηκε στο Διάστημα.

Η Varda ιδρύθηκε το 2020 από πρώην υπαλλήλους της SpaceX και επιχειρηματίες επιχειρηματικού κεφαλαίου της Σίλικον Βάλεϊ και αποτελεί μέρος μιας αναπτυσσόμενης διαστημικής βιομηχανίας η οποία είναι γνωστή και ως NewSpace, που εκμεταλλεύεται το μειούμενο κόστος της αποστολής ωφέλιμων φορτίων στο Διάστημα.

kapsoula2

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο Science Alert, το όραμα της εταιρείας είναι να αναπτύξει φαρμακευτικά και άλλα προϊόντα στο Διάστημα. Συνήθως, η διεξαγωγή έρευνας σε συνθήκες μικροβαρύτητας ήταν κάτι που μπορούσε να γίνει μόνο από αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ). Ωστόσο, με την αυξανόμενη προσβασιμότητα που προσφέρουν οι επαναχρησιμοποιήσιμοι πύραυλοι, η κατάσταση αλλάζει γρήγορα.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η επεξεργασία σε συνθήκες μικροβαρύτητας μεταβάλλει δραματικά την άνωση, τη φυσική μεταφορά, την καθίζηση και το διαχωρισμό φάσεων. Αυτό προσφέρει τη δυνατότητα παραγωγής σε φάρμακα υψηλής ποιότητας στο Διάστημα, με πιο ακριβείς κρυσταλλικές δομές λόγω της απουσίας βαρυτικών τάσεων, οδηγώντας σε βελτιωμένη διάρκεια ζωής και αποτελεσματικότητα.

«Κατασκευάζουμε φάρμακα και φαρμακευτικά προϊόντα στο Διάστημα. Η απουσία της βαρύτητας μάς επιτρέπει να παράγουμε φάρμακα που διαφορετικά δεν θα μπορούσαμε να φτιάξουμε στη Γη. Η βαρύτητα είναι μια παράμετρος. Εάν βάλετε ένα κουμπί θερμοκρασίας σε ένα φούρνο, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν ολόκληρο κόσμο από νέες συνταγές και νέα πιάτα που μπορείτε να μαγειρέψετε. Ομοίως, εάν μπορείτε να αλλάξετε τη βαρύτητα, μπορείτε επίσης να αλλάξετε τη χημική διαδικασία για τα σκευάσματα φαρμάκων», εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Varga, Γουίλ Μπρούι.

Η εταιρεία ανέπτυξε ένα αντιικό φάρμακο, το Ritonavir, το οποίο προορίζεται για τη θεραπεία του ιού HIV και της ηπατίτιδας C. Τώρα που η κάψουλα επέστρεψε στη Γη, η Varda θα τη μεταφέρει πίσω στις εγκαταστάσεις της στο Λος Άντζελες για ανάλυση, ενώ το φάρμακο θα αποσταλεί στον εμπορικό της συνεργάτη.

«Τα φιαλίδια Ritonavir θα αποσταλούν στους συνεργάτες μας στην Improved Pharma για ανάλυση. Επιπλέον, τα δεδομένα που συλλέχθηκαν σε όλη τη διάρκεια της πτήσης της κάψουλας – συμπεριλαμβανομένου ενός τμήματος όπου φτάσαμε σε υπερηχητικές ταχύτητες – θα κοινοποιηθούν στην Πολεμική Αεροπορία και τη NASA βάσει σύμβασης που έχει η Varda με αυτές τις υπηρεσίες», αναφέρει η εταιρεία στην ιστοσελίδα της.

Η εταιρεία προετοιμάζει επίσης μια δεύτερη εκτόξευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί αυτό το καλοκαίρι.

 

Διαφήμιση