Αρχική Ειδήσεις Χρ.Σταϊκούρας: Η νέα επένδυση στον ΟΛΠ ενδυναμώνει την παρουσία του λιμένα στη...

Χρ.Σταϊκούρας: Η νέα επένδυση στον ΟΛΠ ενδυναμώνει την παρουσία του λιμένα στη Μεσόγειο

Τη δυναμική του και την ανταγωνιστικότητά του ανάμεσα στα λιμάνια της Μεσογείου σηματοδοτεί η ολοκλήρωση της επένδυσης στο λιμάνι του Πειραιά που αφορά στην επέκταση του Τερματικού Σταθμού Αυτοκινήτων του ΟΛΠ, κατά περίπου 40.000 m2, προς τη βόρεια πλευρά του λιμανιού, αυξάνοντας τη συνολική έκταση του Σταθμού, και δημιουργώντας επιπλέον χώρο εναπόθεσης, συνολικής χωρητικότητας 5.100 αυτοκινήτων.

0
ΟΛΠ
Διαφήμιση

Μιλώντας κατά την τελετή παράδοση του έργου, για την εν λόγω επένδυση ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι η επέκταση του τερματικού σταθμού αυτοκινήτων του ΟΛΠ συμβάλλει στην περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ελκυστικότητας του λιμένα ως κόμβου μεταφόρτωσης οχημάτων στη Μεσόγειο.

Με την ολοκλήρωση του έργου αυξάνεται η συνολική έκταση του σταθμού σε 110.000 τ.μ. και δημιουργείται επιπλέον χώρος εναπόθεσης αυτοκινήτων, με συνολική χωρητικότητα στα 5.100 οχήματα, αναβαθμίζοντας το λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο Πειραιάς είναι σήμερα ένα από τα πιο ταχέως αναπτυσσόμενα λιμάνια στον κόσμο. Βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής και αποτελεί το φυσικό λιμάνι της Αθήνας και την κύρια εμπορευματική πύλη της Ελλάδας.

“Η γεωγραφική θέση του το καθιστά ζωτικό διαμετακομιστικό, εμπορικό, εφοδιαστικό, τουριστικό και επικοινωνιακό κόμβο. Με τον ΟΛΠ να προσθέτει οικονομική αξία στη χώρα ίση με το 1,56% του ΑΕΠ της” τόνισε ο υπουργός Μεταφορών.

Έχοντας αυτή την αξία ως δεδομένη, αλλά και:

–  αξιοποιώντας την εμπειρία της εξέλιξης της συμβατικής σχέσης των μερών (Ελληνικό Δημόσιο, COSCO, ΤΑΙΠΕΔ) τα προηγούμενα χρόνια,

–  επιδιώκοντας την πλήρη εκτέλεση των υποχρεωτικών επενδύσεων, και

–  προτεραιοποιώντας την αναβάθμιση και τη βιώσιμη ανάπτυξη του Λιμένα Πειραιά, προχωρήσαμε, το 2021, στην τροποποίηση της συμφωνίας Δημοσίου και ιδιώτη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή εκτέλεσή της.

Το αποτέλεσμα αυτής της νέας, λειτουργικής και ισορροπημένης σύμβασης είναι η υλοποίηση επενδύσεων, όπως αυτή που εγκαινιάζουμε σήμερα και αφορά την επέκταση του Σταθμού Διακίνησης Αυτοκινήτων, στον Λιμένα Ηρακλέους.

σταικουρας ολπ

Σύμφωνε με τα διαθέσιμα στοιχεία, η επένδυση στον ΟΛΠ, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν στις 22 Ιουλίου 2023, είναι ύψους 20 εκατ. ευρώ, και συμπεριλαμβάνεται στις υποχρεωτικές επενδύσεις του ΟΛΠ, οι οποίες έχουν συμφωνηθεί με το Ελληνικό Δημόσιο.

Η επέκταση του Τερματικού Σταθμού Αυτοκινήτων, κατά περίπου 40.000 m2, προς τη βόρεια πλευρά του λιμανιού, αυξάνει τη συνολική έκταση του Σταθμού, και δημιουργεί επιπλέον χώρο εναπόθεσης, συνολικής χωρητικότητας 5.100 αυτοκινήτων.

Η συγκεκριμένη επένδυση, για την οποία εργάστηκαν πάνω από 250 άτομα, θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και θα βελτιώσει, περαιτέρω, την ανταγωνιστικότητα και την ελκυστικότητα του λιμανιού, ως κόμβου μεταφόρτωσης, διαμετακόμισης και αποθήκευσης οχημάτων και τροχοφόρων εμπορευμάτων στη Μεσόγειο Θάλασσα, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Βόρειο Αφρική.

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα ακόμη βήμα, εφαλτήριο μαζί με άλλα που πρέπει να ακολουθήσουν από την Εταιρεία, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς της πόλης, για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

 

Διαφήμιση