Αρχική Ειδήσεις Αιωρούμενα σωματίδια: Βλάπτουν σοβαρά την υγεία των Ευρωπαίων-Στο “κόκκινο” η Θεσσαλονίκη

Αιωρούμενα σωματίδια: Βλάπτουν σοβαρά την υγεία των Ευρωπαίων-Στο “κόκκινο” η Θεσσαλονίκη

Σε ένα δυνατό “κοκτέιλ” που δυστυχώς απειλεί άμεσα την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών έχει μετατραπεί η ατμοσφαιρική ρύπανση, με τη Θεσσαλονίκη να καταγράφει το τελευταίο διάστημα μία αρνητική πρωτιά. 

0
Ατμοσφαιρική Ρύπανση
Διαφήμιση

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως αυτή αποτυπώνεται από τα αιωρούμενα σωματίδια “στοχοποιείται” ως βασική ένοχη για τον πρόωρο θάνατο 400.000 πολιτών κάθε χρόνο, εξαιτίας υπέρμετρων συγκεντρώσεων ατμοσφαιρικών ρύπων, όπως σωματίδια σκόνης, διοξείδιο του αζώτου και όζον.

Κιόλα αυτά τη στιγμή που η Ε.Ε. έχει θεσπίσει νομοθεσία -εδώ και 30 χρόνια-για τον καθαρό αέρα, θέτοντας όρια στις συγκεντρώσεις των ρύπων στην ατμόσφαιρα. Παρ΄ όλα αυτά, η κακή ποιότητα του αέρα παραμένει σύνηθες φαινόμενο στα περισσότερα κράτη μέλη της Ε.Ε και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. 

Μάλιστα, μία ελληνική πόλη, και μάλιστα η συμπρωτεύουσα, η Θεσσαλονίκη, καταγράφει αρνητική πρωτιά στα αιωρούμενα σωματίδια. Οι τιμές των Σταθμών Μέτρησης τον τελευταίο μήνα του 2023 και το πρώτο δεκαπενθήμερο του πρώτου μήνα του 2024, είναι πολύ πιο υψηλές από τις υπερβάσεις του θεσμοθετημένου ορίου για τα αιωρούμενα σωματίδια που καταγραφόταν το προηγούμενο διάστημα. Αρκετές φορές είναι μάλιστα και διπλάσιες(100 μg/m3 , με όριο τα 50 μg/m3 σε 24ωρη βάση). Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι πολύ υψηλές αυτές τιμές στα αιωρούμενα σωματίδια, καταγράφονται με μεγαλύτερη συχνότητα τώρα από ό, τι στο παρελθόν.

ατμοσφαιρική ρυπανση Θεσσαλονίκη

Αυτό, επισήμανε ο κ. Βαρελίδης, οφείλεται κυρίως στις κεντρικές θερμάνσεις, δηλαδή στην καύση βιομάζας, πέλετ και στα τζάκια και όχι τόσο στο κυκλοφοριακό πρόβλημα.
Ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ, Ιωάννης Κιουμής, είπε ότι υπάρχει διπλασιασμός της ρύπανσης κι αυτό φυσικά έχει τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών. Οι βλαβερές συνέπειες πλήττουν κυρίως το αναπνευστικό σύστημα, μπορούν δηλαδή να επιδεινώσουν το άσθμα, να καταστρέψουν τον πνευμονικό ιστό, να προκαλέσουν ακόμη και πρόωρες γεννήσεις, καρδιοπάθειες κ.α. “Η αυτοκίνηση στις πόλεις είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ από τις πτητικές ουσίες στον αέρα οι μάσκες προσφέρουν ελάχιστη προστασία”, τόνισε ο κ. Κιουμής.

Μάλιστα, ο Θανάσης Τσιούτρας, Συγκοινωνιολόγος – Μηχανικός ΙΜΕΤ – ΕΚΕΤΑ -Περιβαλλοντολόγος, απέδωσε σε αρκετά μεγάλο ποσοστό την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη, στον FlyOver. “Όσο είναι σταματημένο το αυτοκίνητο στο μποτιλιάρισμα υπάρχει τεράστια αύξηση στη μόλυνση της ατμόσφαιρας, όταν δηλαδή τα οχήματα κινούνται με κάτω από 10 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ αν μέσα στα αιωρούμενα σωματίδια συνυπολογίσουμε τα σωματίδια από την άσφαλτο και τη φθορά των λάστιχων, τότε μπορούμε να μιλούμε για ένα εκρηκτικό κοκτέιλ θανάτου”, κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιούτρας.

Διαφήμιση