Αρχική Περιβάλλον Ατμοσφαιρική ρύπανση: Ποιες είναι οι πιο μολυσμένες περιοχές της Ελλάδας;

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Ποιες είναι οι πιο μολυσμένες περιοχές της Ελλάδας;

Μόνο 13 χώρες παγκοσμίως πληρούν τα κριτήρια του ΠΟΥ για πιο υγιή αέρα – Η Ελλάδα δεν είναι μέσα σε αυτές.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Ρύπανση
Διαφήμιση

Η Παγκόσμια Έκθεση για την Ποιότητα του Αέρα 2022 της IQ Air εξετάζει την κατάσταση της ποιότητας του αέρα σε όλο τον κόσμο την προηγούμενη χρονιά.

Στην έκθεση δίνονται αναλυτικά στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση στον πλανήτη και την ποιότητα του αέρα PM2,5 βάσει της έρευνας που  πραγματοποιήθηκε 7.323 πόλεις και περιοχές και σε 131 χώρες.

Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν στην Παγκόσμια Έκθεση συγκεντρώθηκαν από περισσότερους από 30.000 ρυθμιστικούς σταθμούς παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα και αισθητήρες ποιότητας του αέρα. Οι σταθμοί παρακολούθησης και οι αισθητήρες λειτουργούν από κυβερνητικούς φορείς, ερευνητικά ιδρύματα, μη κερδοσκοπικούς μη κυβερνητικούς οργανισμούς, πανεπιστήμια και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, ιδιωτικές εταιρείες και επιστήμονες-πολίτες σε όλο τον κόσμο.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί τον μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων, οδηγώντας σε πάνω από έξι εκατομμύρια θανάτους ετησίως ενώ το οικονομικό κόστος ισοδυναμεί με πάνω από 8 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με την έκθεση της IQ Air από τις 131 χώρες μόλις οι 13 πληρούν τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις ετήσιες συγκεντρώσεις PM2,5 που έπρεπε να είναι ίσες ή κάτω των 5 μg/m3 για 2022.

marcin jozwiak YGPCYETKFw8 unsplash

Το IQAir ορίζει τη συγκέντρωση PM2,5 ως την ποσότητα σωματιδίων αερολύματος λεπτών σωματιδίων με διάμετρο έως 2,5microns. Είναι ένας από τους έξι κύριους ατμοσφαιρικούς ρύπους που χρησιμοποιούνται συνήθως στην ταξινόμηση της ποιότητας του αέρα και θεωρείται ευρέως ως ο πιο επιβλαβής, όσον αφορά την επικράτηση του στο περιβάλλον και τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία. Αυτές αφορούν την πρόκληση και επιδείνωση καταστάσεων υγείας, όπως το άσθμα, ο καρκίνος, οι πνευμονικές ασθένειες, οι καρδιακές παθήσεις και η πρόωρη θνησιμότητα.

Η θέση της Ελλάδας

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται ανάμεσα στις πιο μολυσμένες χώρες του πλανήτη, ωστόσο η ατμοσφαιρική ρύπανση στην χώρας μας δεν παύει να βρίσκεται σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα αφού βρισκόμαστε στην θέση 50 του παγκόσμιου πίνακα κατάταξης, αμέσως μετά το Μεξικό και πριν το Αζερμπαϊτζάν και την Ιταλία.

 

 

Ρύπανση 2022

Ας σημειωθεί, ότι στις 5 πρώτες θέσεις παγκοσμίως βρίσκονται το Τσαντ, το Ιράκ, το Πακιστάν, το Μπαχρέιν και το Μπαγκλαντές, ενώ στις 5 τελευταίες βρίσκονται μακρινοί προορισμοί, όπως η Ισλανδία, οι Βερμούδες στον Ατλαντικό, οι Αμερικανικές Παρθένοι νήσοι στην Καραϊβική, η Γαλλική Πολυνησία στον Ειρηνικό και η περιοχή της Γκουάμ στην Ωκεανία.

Οι πιο μολυσμένες περιοχές της Ελλάδας

Σύμφωνα με τα  στοιχεία που παρουσιάζει η έκθεση συγκέντρωση PM2,5 σε περιοχές της Ελλάδας φτάνει έως και 23,9 στα Βασιλικά της Θεσσαλονίκης και 23,6 στο Ηράκλειο της Κρήτης.  Στην πρώτη πεντάδα βρίσκουμε τις παρακάτω: περιοχές: το Πλαγιάρι στη Θέρμη Θεσσαλονίκης με 22.9 και τα Ιωάννινα με 22,9 και την Καρδία επίσης στην Θέρμη με 22,6.

 

 

 

Ελλάδα Ρύπανση 2022

Στον αντίποδα, με την χαμηλότερη συγκέντρωση είναι η Κέρκυρα με 2,3 ενώ όλες οι άλλες περιοχές της χώρας που ακολουθούν έχουν συγκέντρωση άνω των των 5 μg/m3 που είναι η κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση PM2,5 είναι στο 19,2 και στην Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα στο 19,7 και 14,9. Είναι διαδοχικά 21η, 17η και 41η στην λίστα κατάταξης που αφορά την Ελλάδα

 

 

 

 

Από τα συγκεντρωτικά στοιχεία της έκθεσης γίνεται φανερό ότι  η ποιότητα του αέρα μέσα στην ίδια χώρα, διαφοροποιείται σημαντικά από την μια πόλη στην άλλη. Επιπρόσθετα, είναι σημαντικές και οι διαφοροποιήσεις σε επίπεδο ατμόσφαιρας ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες, αλλά σε μεγαλουπόλεις ανάλογου πληθυσμού,

Οι «ανισότητες» γίνονται φανερές και στην ποιότητα που αέρα που αναπνέουμε, καθώς από την έκθεση γίνεται φανερό ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει ιδιαίτερα τις ήδη ευάλωτες κοινότητες. Ένα ποσοστό 90% των θανάτων που σχετίζονται με την ρύπανση του αέρα παρατηρείται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Μπορείτε να διαβάσετε την Παγκόσμια Έκθεση για την Ποιότητα του Αέρα 2022 στο παρακάτω λινκ https://www.iqair.com/us/world-most-polluted-countries

Διαφήμιση