Αρχική Ειδήσεις Ξημέρωσε η κακοκαιρία “Αυγή” με χιόνια-Που το έστρωσε-Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Ξημέρωσε η κακοκαιρία “Αυγή” με χιόνια-Που το έστρωσε-Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Τα “άσπρα” της φόρεσε και η Αττική, με την κακοκαιρία “Αυγή” να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και να δείχνει τη δυναμική της σε όλη την Ελλάδα.

0
Χιόνια
Διαφήμιση

Υπό τις συνθήκες αυτές, η Τροχαία προχώρησε σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των έντονων καιρικών φαινόμενων που πλήττουν πολλές περιοχές της χώρας. Ήδη από τις 10:00 το βράδυ της Δευτέρας είναι σε ισχύ το μέτρο για υποχρεωτική κατοχή και χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων και χιονοκουβερτών σε όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στο σύνολο του οδικού δικτύου της Αττικής.

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία «Avgi» – Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει τις επόμενες ώρες, ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί
ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΒΙΛΙΩΝ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Σε ισχύ βρίσκεται η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της Λεωφόρου Διονύσου από το ύψος του 414 νοσοκομείου έως τη θέση Αγ. Πέτρος, στην περιοχή της Πεντέλης, ενώ κλειστές παραμένουν η Λεωφόρος Φυλής από τη Μονή Κλειστών προς Δερβενοχώρια και στις δύο κατευθύνσεις και η Λεωφόρος Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ, στην περιοχή των Αχαρνών.

Παράλληλα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην Π.E.O. Ελευσίνας – Θηβών από το ύψος της θέσης Κάζα της Δυτικής Αττικής.

Επίσης οι αρχές για λόγους ασφαλείας και αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων λόγω της κακοκαιρίας, προχώρησαν το απόγευμα της Δευτέρας σε προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας.

Σε ισχύ έως και την Τετάρτη στις 10 το πρωί η απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους, που υπερβαίνει τους 3,5 τόνους, ανεξαρτήτως εφοδιασμού και χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων και στα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού από τα όρια των νομών Πιερίας-Θεσσαλονίκης έως την Αθήνα στον Κόμβο Καλυφτάκη. 

Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται:

  • Οχήματα οδικής βοήθειας
  • Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι
  • Οχήματα εκτάκτου ανάγκης

Η ανωτέρω κυκλοφοριακή ρύθμιση δύναται να παραταθεί ή να μειωθεί, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιβάλλουν.

Κακοκαιρία “Αυγή”: Κλειστά τα σχολεία   

Λόγω του καιρού, κλειστά θα είναι σήμερα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία σε Μάνδρα, Φυλή, Αχαρνές, Διόνυσο, Κηφισιά, Ωρωπό, Πεντέλη και Παλλήνη. Στους ίδιους δήμους υπάρχει και σύσταση για τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μέσω τηλεκπαίδευσης θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε Εύβοια και Βοιωτία.

Θυελλώδεις άνεμοι - Καιρός

Οι ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο κρατούν δεμένα τα πλοία σε αρκετά λιμάνια

Δεμένα παραμένουν τα πλοία σε πολλά λιμάνια της χώρας, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου, όπου οι άνεμοι, σύμφωνα με την ΕΜΥ, φτάνουν τοπικά τα 8 με 9 μποφόρ και πιθανώς τα 10.

Από το λιμάνι του Πειραιά δεν θα πραγματοποιηθούν τα πρωινά δρομολόγια για τις Κυκλάδες, ενώ σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Για τα νησιά του Αργοσαρωνικού τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Κλειστές είναι οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Βόλος-Σποράδες, Καβάλα-Πρίνου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Τα δρομολόγια στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν, καλό είναι, πριν την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία, για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις των δρομολογίων.

ΕΜΥ: Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου

Το έκτακτο Δελτίο επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 27-01-2024/1100 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία και σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι υψηλές πιέσεις στα βορειοδυτικά Βαλκάνια συνδυάζονται με χαμηλές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο και προκαλούν θυελλώδεις άνεμους, περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας το επόμενο διήμερο, τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις στα νότια τμήματα της χώρας και χιονοπτώσεις από τη Θεσσαλία και νοτιότερα.
Η εν λόγω κακοκαιρία έχει λάβει την ονομασία «Αυγή» από την ομάδα της EUMETNET για την νοτιοανατολική Μεσόγειο.

χιονια

Πιο αναλυτικά:

Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) Θεσσαλία – Σποράδες: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά κατά τόπους και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως της Μαγνησίας (ενδεικτικά 200-300m). Οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές και βαθμιαία τη νύχτα θα εξασθενήσουν.

β) Ανατολική Στερεά: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά κατά τόπους και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας (ενδεικτικά 200-300m). Οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές κυρίως στη Βοιωτία ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

γ) Εύβοια: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

δ) Αττική: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο αρχικά στα βόρεια (ενδεικτικά 300-400m) ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες θα ενταθούν και θα σημειωθούν ακόμα και σε χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα ανατολικά και δυτικά. Εξασθένηση από τη νύχτα.

ε) Βόρεια και ανατολική Πελοπόννησος: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Οι χιονοπτώσεις τις μεσημβρινές ώρες πρόσκαιρα θα είναι πυκνές ενώ από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.

στ) Κρήτη: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές ενώ από τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους έντονες. Εξασθένηση από το βράδυ της Τετάρτης (31-01-24).

Β. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

α) Από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τρίτη (30-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.

β) Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τρίτη (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) στις Σποράδες, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και βαθμιαία από τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη.

Διαφήμιση