Αρχική Special Topics Το Hubble εντόπισε τον μικρότερο εξωπλανήτη-Περιέχει υδρατμούς στην ατμόσφαιρά του

Το Hubble εντόπισε τον μικρότερο εξωπλανήτη-Περιέχει υδρατμούς στην ατμόσφαιρά του

Στο ταξίδι του διαστήματος η NASA και η ESA έκαναν πάλι το θαύμα τους, εντοπίζοντας μέσω του διαστημικού τηλεσκόπιου Hubble, τον μικρότερο εξωπλανήτη, η ατμόσφαιρα του οποίου εμπεριέχει υδρατμούς! 

0
Διάστημα
Διαφήμιση

 

Το Hubble παρατήρησε τον μικρότερο εξωπλανήτη GJ 9827d κατά τη διάρκεια έντεκα διελεύσεων, κατά τις οποίες ο πλανήτης πέρασε μπροστά από το άστρο του, σε χρονική διάρκεια τριών ετών. Ο πλανήτης ολοκληρώνει μια τροχιά γύρω από ένα άστρο ερυθρό νάνο κάθε 6,2 ημέρες. Το αστέρι GJ 9827 βρίσκεται 97 έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό των Ιχθύων.

Με διάμετρο περίπου διπλάσια από τη Γη, ο πλανήτης GJ 9827d δείχνει ότι πιθανοί πλανήτες με ατμόσφαιρες πλούσιες σε νερό θα μπορούσαν να υπάρχουν σε άλλα σημεία του γαλαξία μας.

Hubble 2009 close upΩστόσο, διευκρινίζεται ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν το Hubble μέτρησε φασματοσκοπικά μια μικρή ποσότητα υδρατμών σε μια ατμόσφαιρα πλούσια σε υδρογόνο ή εάν η ατμόσφαιρα του πλανήτη αποτελείται κυρίως από νερό και διατηρήθηκε έπειτα από μια αρχική ατμόσφαιρα υδρογόνου/ηλίου που εξατμίστηκε λόγω αστρικής ακτινοβολίας.

Εάν ο πλανήτης έχει υπολείμματα ατμόσφαιρας πλούσιας σε νερό, τότε θα πρέπει να έχει σχηματιστεί πιο μακριά από το άστρο του, όπου η θερμοκρασία είναι κρύα και το νερό είναι διαθέσιμο με τη μορφή πάγου. Σε αυτό το σενάριο, ο πλανήτης θα είχε μετακινηθεί πιο κοντά στο αστέρι και θα είχε λάβει περισσότερη ακτινοβολία και στη συνέχεια το υδρογόνο θερμάνθηκε και διέφυγε ή βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία διαφυγής από την ασθενή βαρύτητα του πλανήτη.

Υπάρχει βέβαια και η εναλλακτική θεωρία , που θέλει τον μικρότερο εξωπλανήτη να σχηματίζεται κοντά στο καυτό αστέρι, με ένα ίχνος νερού στην ατμόσφαιρά του.

Διαφήμιση