Αρχική Ειδήσεις Τα χιόνια “κλείνουν” σχολεία-Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες και πού

Τα χιόνια “κλείνουν” σχολεία-Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες και πού

Τα χιόνια και οι χαμηλές θερμοκρασίες έφεραν προσωρινά “λουκέτα” σήμερα σε πολλά σχολεία στη Β.Ελλάδα, καθώς οι μετακινήσεις εν μέσω παγετού δυσκολεύουν · Υπενθυμίζεται ότι πλέον οι αντιολισθητικές αλυσίδες και ο εφοδιασμός τους για τα οχήματα θεωρείται υποχρεωτικός.

0
Χιόνια
Διαφήμιση
Μάλιστα σε περίπτωση ελέγχου του αυτοκινήτου, αν αυτό δεν είναι εφοδιασμένο με αντιολισθητικές αλυσίδες κατά τη χρονική διάρκεια από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο κάθε έτους, επιβάλλεται πρόστιμο.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, το πρόστιμο για τις αντιολισθητικές αλυσίδες κατά τους παραπάνω μήνες ανέρχεται στα 80 ευρώ. Πρόκειται για πρόστιμο, που όπως επισημαίνει στη νομοθεσία, μπορεί να καταβληθεί εμπρόθεσμα μειωμένο κατά 50%, συνεπώς μειώνεται στα 40 ευρώ.

Να σημειωθεί όμως πως η τήρηση αντιολισθητικών αλυσίδων ή άλλων μέσων (χιονοαλυσίδες, κουβέρτες, κλπ) είναι υποχρεωτική μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες Αρχές, βάσει των οποίων οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε συγκεκριμένη περιοχή επιβάλλουν ετοιμότητα από τους οδηγούς.

Πού είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Σύμφωνα με την Τροχαία, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, άλλων αντιολισθητικών μέσων ή με ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα) στις εξής περιοχές:

Στην Ημαθία:
  • Στην επαρχιακή οδό Βέροιας – Σελίου από από το 4 χιλιόμετρο έως και το Χιονοδρομικό κέντρο.
  • Στις δημοτικές οδούς Νάουσας – Σελίου και Νάουσας – Τριών Πέντε Πηγαδίων από τη Νάουσα έως τα χιονοδρομικά κέντρα.
  • Στη δημοτική οδό Νάουσας – Ροδοχωρίου.
  • Στην επαρχιακή οδό Βέροιας Δασκίου από το 21 χιλιόμετρο έως το Δάσκιο.
  • Στην επαρχιακή οδό Βέροιας – Σφηκιάς – Ριζωμάτων από το 25 έως το 32,5 χιλιόμετρο.
  • Στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Κοζάνης από το 76,5 έως το 91,4 χιλιόμετρο (Καστανιά).

Στο Κιλκίς:

  • Στο 2ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Καστανερής – Λιβαδίων.

Στην Πέλλα:

  • Στο οδικό δίκτυο Άρνισσας – Χιονοδρομικού Κέντρου «Βόρα» από το 10 χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό κέντρο.

Στη Χαλκιδική:

  • Στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Χολομώντα) από το 65 έως το 75 χιλιόμετρο.
  • Στις δασικές οδούς Παλαιόχωρας -Ταξιάρχη.

αντιολισθητικες αλυσιδες

Κλειστά σήμερα τα σχολεία σε πολλές περιοχές της χώρας 

Στους δήμους Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών, καθώς και στην Κοζάνη τα σχολεία θα είναι κλειστά, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών αλλά και των έντονων χιονοπτώσεων. Με απόφαση του δημάρχου Κοζάνης, Γιάννη Κοκκαλιάρη, τα σχολεία θα είναι κλειστά εξαιτίας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που φέρνει το νέο κύμα της κακοκαιρίας. Ειδικότερα, σήμερα δεν λειτουργούν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια), Ειδικής Αγωγής (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας) και εσπερινά γυμνάσια, λύκεια και ΕΠΑΛ.

Σε συνεννόηση με τις Διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα μαθήματα θα γίνουν με τηλεκπαίδευση.

Αντίστοιχα, στη Φλώρινα, σύμφωνα με τη neaflorina, με απόφαση του δημάρχου Βασίλη Γιαννάκη,  τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά, λόγω των χιονοπτώσεων και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή. Ωστόσο οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Επίσης, κλειστά θα είναι σήμερα και τα σχολεία στον δήμο Αμυνταίου, με απόφαση του δημάρχου Ιωάννη Λιάση. Πρόκειται για όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά εκτός από αυτούς στις δημοτικές κοινότητες Λεχόβου και Βαρικού οι οποίοι θα παραμείνουν κλειστοί.

Κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία και στον δήμο Κιλκίς λόγω του ψύχους. Με απόφαση του δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη δεν θα λειτουργήσουν σήμερα Δευτέρα 22 Ιανουαρίου τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και οι δομές ειδικής εκπαίδευσης του δήμου Κιλκίς λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν με κύρια χαρακτηριστικά το δριμύ ψύχος και τον παγετό.

Τα σχολικά μαθήματα θα γίνουν με τηλεκπαίδευση σε συνεργασία των προϊσταμένων των δύο εκπαιδευτικών βαθμίδων με τους διευθυντές των σχολείων. Από την απόφαση εξαιρούνται οι δημοτικοί παιδικοί – βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι οποίοι θα λειτουργήσουν κανονικά.

σχολεια χιονια

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά την Δευτέρα τα σχολεία στα Ριζώματα και το Δημοτικό Τριποτάμου – Ράχης.

Συγκεκριμένα δεν θα λειτουργήσουν:

– Δημοτικό Σχολείο Ριζωμάτων- Δάσκιου- Σφηκιάς, Νηπιαγωγείο Ριζωμάτων,

– Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Ριζωμάτων,

– Δημοτικό Σχολείου Τριποτάμου-Ράχης και το Νηπιαγωγείο Τριποτάμου. Όλα τα άλλα σχολεία του δήμου Βέροιας θα λειτουργήσουν κανονικά.

Στις 10 το πρωί θα λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Έδεσσας.

Ειδικότερα, από τον δήμο Έδεσσας ανακοινώθηκε ότι σήμερα Δευτέρα 22/01/2024 λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αποφασίστηκε με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών/τριών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, κατόπιν επικοινωνίας του αρμόδιου αντιδημάρχου Παιδείας και Αθλητισμού με τον δήμαρχο Έδεσσας, Ιωάννη Τσεπκεντζή, όλες οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τού Δήμου να λειτουργήσουν στις 10 το πρωί. Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Κακοκαιρία: Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ 

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ, σήμερα Δευτέρα, ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Στερεάς, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, οι οποίες από το μεσημέρι σταδιακά θα περιοριστούν μόνο στα ορεινά της Κρήτης.

Παράλληλα, οι θυελλώδεις άνεμοι από σήμερα το μεσημέρι σταδιακά θα εξασθενήσουν στα 8 μποφόρ, αρχικά στα βόρεια και από το βράδυ στο υπόλοιπο Αιγαίο.

 

Διαφήμιση