Αρχική Special Topics Σιέρα Λεόνε: “Ζόμπι” οι νέοι από το ναρκωτικό Kush με ανθρώπινα οστά...

Σιέρα Λεόνε: “Ζόμπι” οι νέοι από το ναρκωτικό Kush με ανθρώπινα οστά (Βίντεο)

Διαστάσεις επιδημίας προσλαμβάνει στη Σιέρα Λεόνε η χρήση του απόλυτα εθιστικού ναρκωτικού Kush που μετατρέπει σε “Ζόμπι” τον χρήστη και μεταξύ άλλων περιέχει θραύσματα από ανθρώπινα οστά!

 

0
Σιέρα Λεόνε ναρκωτικό Kush
Φωτό: telegraph.co.uk/ Saidu Bah
Διαφήμιση

 

Στη Σιέρα Λεόνε περίπου 12 νέοι κάθε εβδομάδα χάνουν τη ζωή τους από το Kush, το πιο εθιστικό ναρκωτικό του κόσμου που σύμφωνα με τις μαρτυρίες περιέχει ακόμη και θραύσματα από ανθρώπινα οστά! Οι ειδικοί λένε ότι το kush, ένα συνθετικό ναρκωτικό που μοιάζει με κανναβινοειδές, είναι τόσο επικίνδυνο όσο η ηρωίνη και η κοκαΐνη!

Σε ένα οδοιπορικό που κόβει την ανάσα ο δημοσιογράφος παρουσιάζει στην διαδικτυακή σελίδα της Telegraph τα μυστικά μονοπάτια της Σιέρα Λεόνε στο Freetown που οδηγούν στα στέκια των εθισμένων στο Kush χρηστών.

Το Kush εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Σιέρα Λεόνε πριν από περίπου 6 χρόνια. Παρασκευάζεται και διανέμεται από εγκληματικές συμμορίες, το ναρκωτικό κοστίζει συνήθως 5 λεόνες (0,23 λεπτά €) ανά τσιγαριλίκι – αν και πολλοί χρήστες ξοδεύουν περίπου 8 λίρες την ημέρα (9,31€), μια μικρή περιουσία για μια χώρα με μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα κάτω από 400 λίρες (1.047€) ετησίως!

Πουλούν πιάτα και κατσαρόλες από τα σπίτια τους που τα κλέβουν, για να αγοράσουν το ναρκωτικό!

Όπως περιγράφει ο Saidu Bah, η σύνθεση του ναρκωτικού διαφέρει από τόπο σε τόπο. Φεντανύλη και τραμαδόλη λέγεται ότι είναι συστατικά, όπως και φορμαλίνη, ένα απολυμαντικό. Υπάρχουν επίσης αρκετές αναφορές στα Μέσα Ενημέρωσης για ανθρώπινα οστά που συνθλίβονται και προστίθενται στο Kush, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να το τεκμηριώνουν.

Σιέρα Λεόνε Kush
Ένας άνδρας δείχνει τα μολυσμένα και πρησμένα πόδια του σε ένα κρησφύγετο του στο Freetown. Οι τοξικομανείς συχνά αναπτύσσουν ασθένειες και προβλήματα ψυχικής υγείας μετά τη χρήση του ναρκωτικού. Φωτό: Saidu Bah

“Όταν καπνίζω Kush, ξεχνάω τα προβλήματά μου. Συνήθως με οδηγεί στην έκσταση”, παραδέχεται στον Saidu Bah η Αμάρα, η οποία είναι άστεγη. “Κάπνιζα μαριχουάνα κάθε ημέρα, αλλά αφού μου σύστησαν το Kush οι φίλοι μου, δεν γύρισα ποτέ πίσω. Πούλησα τα ρούχα και τα βιβλία μου για να ικανοποιήσω τον εθισμό μου. Άρχισα να κλέβω αντικείμενα του σπιτιού, τηλέφωνα, κατσαρόλες και πιάτα για να αγοράζω ναρκωτικά”, περιγράφει η ίδια.

Το ναρκωτικό έχει γίνει κοινός τόπος σε ολόκληρη τη Σιέρα Λεόνε, με ολόκληρες γειτονιές και κοινότητες να έχουν εθιστεί στο ναρκωτικό. Αλλά είναι δύσκολο να προσδιοριστούν με ακρίβεια τα ποσοστά χρήσης.

Το ψυχιατρικό  νοσοκομείο της Σιέρα Λεόνε στο Φρίταουν λέει ότι έχει κατακλυστεί από τοξικομανείς τα τελευταία χρόνια. Ο αριθμός των παραπομπών αυξάνεται συνεχώς σε καθημερινή βάση και πολλοί από αυτούς είναι ναρκωμένοι κατά την άφιξή τους στη μονάδα λόγω των βίαιων τάσεών τους.

“Έχουμε ήδη καταγράψει σχεδόν 2.000 περιπτώσεις εξαρτημένων από το Kush το 2023 στο νοσοκομείο. Πολλοί πεθαίνουν στα σπίτια και στους δρόμους”, λέει ο Δρ Jusu Mattia, εκτελών χρέη ιατρικού διευθυντή στο κέντρο. Το 2020, εντόπισε 47 άτομα ως χρήστες. Το 2022, ήταν 1.101. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς είναι άνδρες μεταξύ 18 και 25 ετών.

Ανοίγουν τάφους για να παίρνουν υλικό από ανθρώπινα οστά!

Σιέρα Λεόνε Νεκροταφείο ναρκωτικά
Υπάλληλοι του δημοτικού συμβουλίου του Freetown επιθεωρούν έναν τάφο απ’ όπου λείπει ο σκελετός. Φωτό: telegraph.co.uk/ Saidu Bah

“Η χρήση των ναρκωτικών Kush είναι παντού, αλλά μόνο λίγοι παραπέμπονται και οι περισσότεροι από αυτούς που υποβάλλονται σε θεραπεία καταλήγουν να υποτροπιάζουν”, προσθέτει ο δρ Ματία.

Όπως και στη Σιέρα Λεόνε, η ανεργία των νέων τροφοδοτεί τον εθισμό στη Λιβερία. Ωστόσο, τα υψηλά ποσοστά της διαταραχής μετατραυματικού στρες στον πληθυσμό – εκτιμάται ότι 3,4 άτομα πάσχουν από την πάθηση, υποπροϊόν του αιματηρού εμφυλίου πολέμου της χώρας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 – αποτελούν επίσης παράγοντα που οδηγεί στη χρήση ναρκωτικών. Οι περιορισμένοι υγειονομικοί πόροι της Λιβερίας – που είναι σχεδόν ανύπαρκτοι σε ορισμένες περιοχές της χώρας – δεν μπόρεσαν να καλύψουν αυτή την τεράστια ψυχολογική ανάγκη. Πολλοί στράφηκαν στη συνέχεια στο κους-κους.

TELEMMGLPICT000361413108 17042060196170 trans NvBQzQNjv4BqqVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwSX5rhseiWKOo9p9OQ ymek
Ένας άνδρας καπνίζει τυλιγμένο kush, ένα μείγμα από οπιοειδή κάνναβη, απολυμαντικό και, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, αλεσμένα ανθρώπινα οστά! Φωτό: Saidu Bah

Οι αγώνες της χώρας με το ναρκωτικό έχουν γίνει κυρίως πολιτικοί. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής εκστρατείας της χώρας, ο απερχόμενος πρόεδρος George Weah, ο πρώην ποδοσφαιριστής της Μίλαν και της Τσέλσι, κατηγορήθηκε ότι ανέχθηκε τη χρήση και την πώληση του ναρκωτικού στη χώρα.

“Ο Weah έχασε τις εκλογές από τον Joseph Baokai [τον επόμενο πρόεδρο] εν μέρει λόγω του προβλήματος των ναρκωτικών και της ανεξέλεγκτης διαφθοράς”, λέει ο Emmanuel Degleh, ένας τοπικός δημοσιογράφος με έδρα τη Μονρόβια, την πρωτεύουσα της Λιβερίας.

Η κυβέρνησή του έχει κάνει πολύ λίγα πράγματα για να αντιμετωπίσει την κρίση, προσθέτει ο Degleh. Το 2021, μόλις 20.000 δολάρια ΗΠΑ από τον ετήσιο προϋπολογισμό της Λιβερίας φέρεται να έχουν δαπανηθεί για την παροχή ψυχικής υγείας. Η χρηματοδότηση αυτή διοχετεύτηκε στο νοσοκομείο ψυχικής υγείας ES Grant, μια ψυχιατρική εγκατάσταση στη Μονρόβια.

Διαφήμιση