Αρχική Ειδήσεις Οι “ξενιστές” λαγοκέφαλοι-Σε απόγνωση οι ψαράδες στην Κρήτη

Οι “ξενιστές” λαγοκέφαλοι-Σε απόγνωση οι ψαράδες στην Κρήτη

0
λαγοκεφαλος
Διαφήμιση

Σε απόγνωση βρίσκονται πλέον οι ψαράδες της Κρήτης , που καθημερινά δέχονται ¨επίθεση” από ένα είδος ξενιστή στην στο ελληνικό Αιγαίο, τους λαγοκέφαλους.

Όπως καταγγέλλουν οι επαγγελματίες αλιείς του Ηρακλείου βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς οι πληθυσμοί λαγοκέφαλων που έχουν εγκατασταθεί στα νερά της Κρήτης, καταστρέφουν  τόσο τον εξοπλισμό τους όσο και τις ψαριές τους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ψαριάς που έβγαλε … λαγοκέφαλο-γίγας, μήκους 70 εκατοστών και βάρους 8 κιλών, όπως αναφέρει το cretalive.gr.

Όπως σημειώνουν οι αλιείς, οι καταστροφές από τους λαγοκέφαλους είναι συχνές – σε δίχτυα και αλιεύματα, ενώ εκπέμπουν σήμα κινδύνου ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία και τη στήριξη των επαγγελματιών αλιέων, απέναντι σε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που μοιάζει να έχει παγιωθεί.

Αντίθετα με άλλα εισβολικά είδη ψαριών που είναι αρκετά κοινά στo Ν. Αιγαίο και είναι βρώσιμα (π.χ γερμανοί), η κατανάλωση του λαγοκέφαλου είναι επικίνδυνη, αφού οι ιστοί του περιέχουν την τετροδοντοξίνη, μια νευροπαραλυτική ουσία που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τον θάνατο.

Για αυτό τον λόγο απαγορεύεται η κατανάλωση και οι εκφορτώσεις λαγοκέφαλου. Ακόμη, επιβάλλεται ιδιαίτερη προσοχή από τους ψαράδες στην επαφή μαζί του σε περίπτωση τυχαίας αλίευσης.

Διαφήμιση