Αρχική Περιβάλλον Ψαράς βρήκε δεκάδες τοξικούς λαγοκέφαλους μέσα σε ζαργάνα

Ψαράς βρήκε δεκάδες τοξικούς λαγοκέφαλους μέσα σε ζαργάνα

0
Ψαράς βρήκε δεκάδες τοξικούς λαγοκέφαλους μέσα σε ζαργάνα
Διαφήμιση

Ένας ερασιτέχνης ψαράς στην Ιεράπετρα έπιασε μία ζαργάνα, και όταν την “άνοιξε” για να την καθαρίσει βρήκε στο στομάχι της δεκάδες νεογέννητους λαγοκέφαλους (γόνος). Σύμφωνα με το flashnews.gr, αυτό είναι το πρώτο περιστατικό αναφοράς για τους ιχθυολόγους της Ανατολικής Κρήτης, και το δεύτερο σε όλη την Κρήτη.

Ο ανταποκριτής Νίκος Πετάσης έγραψε στο Facebook: «Πρόκειται για μια ζαργάνα βάρους περίπου 1.5 kgr. που ψαρεύτηκε από τον 31χρονο αγρότη και ερασιτέχνη αλιέα Ηλία Τσέρο, το βράδυ της περασμένης Κυριακής , έξω από το λιμάνι της Ιεράπετρας».

«Στην προσπάθεια του να αφαιρέσει τα εντόσθια της, να την καθαρίσει και να την μαγειρέψει λίγο αργότερα στο σπίτι του, ο νεαρός διαπίστωσε ότι, στο στομάχι της είχε δεκάδες νεογέννητους λαγοκέφαλους, γεγονός που τον απέτρεψε από το να την μαγειρέψει, φοβούμενος την τοξικότητα των λαγοκέφαλων που μπορεί να είχε μεταφερθεί στο ψαχνό της» ανέφερε.

Ψαράς βρήκε δεκάδες τοξικούς λαγοκέφαλους μέσα σε ζαργάνα

«Ψάρευα το βράδυ της Κυριακής έξω από τον λιμενοβραχίονα της Ιεράπετρας, όταν στο αγκίστρι μου πιάστηκε μια μεγάλη ζαργάνα και χαρούμενος έτρεξα στο σπίτι μου να την καθαρίσω και να την μαγειρέψω, γιατί είναι ένας πολύ νόστιμος μεζές. Όταν αφαίρεσα τα εντόσθια της, είδα με έκπληξη ότι, στο στομάχι της είχε δεκάδες μικρούς λαγοκέφαλους, πράγμα το οποίο με φόβισε γιατί γνωρίζω καλά την τοξικότητα τους» είπε.

Στη συνέχεια ανέφερε: «Πήρα το Λιμεναρχείο και ρώτησα αν μπορώ να το καταναλώσω άφοβα αλλά οι λιμενικοί δεν μπορούσαν υπεύθυνα να μου απαντήσουν. Τότε πήρα τον κτηνίατρο Μιχάλη Σπυριδάκη, ανάφερα το γεγονός και εκείνος μου ζήτησε να δει το ψάρι και το περιεχόμενο του στομαχιού του και να εξετάσει εργαστηριακά την τοξικότητα τους. Έπειτα κάλεσα εσάς που μου συστήσατε να απευθυνθώ επίσης, στην ειδική ιχθυολόγο της ΔΑΟΚ Λασιθίου την κ Ελένη Ψόχιου, αλλά και στην κ Νότα Περιστεράκη στο ΕΛΚΕΘΕ».

Όπως είπε: «Είμαι από τους τρεις πρώτους ερασιτέχνες αλιείς, που πριν από μερικά χρόνια έπιασε τους πρώτους λαγοκέφαλους στη θάλασσα της Ιεράπετρας, και συνεχίζω να ζω με την απορία, πως δεν έχει βρεθεί ακόμη ο θηρευτής αυτού του επικίνδυνου για την αλιεία είδους», είπε ο 31χρονος ερασιτέχνης αλιέας Ηλίας Τσέρος.

Ψαράς βρήκε δεκάδες τοξικούς λαγοκέφαλους μέσα σε ζαργάνα

«Αυτό το περιστατικό που μου αναφέρεται από την Ιεράπετρα, είναι το δεύτερο ανάλογο περιστατικό που σαν υπηρεσία έχουμε συναντήσει στην Κρήτη. Όμως, επειδή σχετική συζήτηση έγινε στο πρόσφατο συνέδριο μας στο Ηράκλειο, οι επιστήμονες που ερευνούν το θέμ , απάντησαν κατηγορηματικά , ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί εκείνο το είδος ψαριού, που μπορεί να αποτελέσει τον θηρευτή του λαγοκέφαλου και να μειώσει τον πληθυσμό του από τις θάλασσες μας. Την ίδια ώρα ωστόσο, συνεχίζουν να εμφανίζονται και νέα είδη ψαριών στις θάλασσες μας», πρόσθεσε η υπεύθυνη ιχθυολόγο της ΔΑΟΚ Λασιθίου κ Ελένη Ψόχιου.

Στο λιμάνι της Ιεράπετρας το flashnews ζήτησε από τον πρόεδρο των Επαγγελματιών Αλιέων Λάμπη Τζαράκη να μάθει αν έχουν βρει οι ψαράδες της περιοχής άλλα ψάρια που τρώνε το γόνο των λαγοκέφαλων.

«Πολλές φορές έχουμε βρει στα στομάχια των κυνηγόψαρων μικρούς νεογέννητους λαγοκέφαλους. Στους τορνάδες, στις ζαργάνες, στις λαμπούκες και σε κάποια είδη της οικογένειας των καρχαριοειδών όπως είναι ο γαλέος . Δεν ξέρω όμως αν αυτός ο γόνος είναι του είδους του τοξικού λαγοκέφαλου η κάποιου άλλους είδους λαγοκέφαλου .

Οι ζημιές που συνεχίζουν να μας προξενούν οι λαγοκέφαλοι είναι πολύ μεγάλες και καθημερινές. Ορμούν πάνω στα δίχτυα η στα αγκίστρια των παραγαδιών μας και τρώνε τα βρώσιμα ψάρια που έχουμε πιάσει και ετοιμαζόμαστε να τα ανεβάσουμε πάνω στα αλιευτικά μας . Στην ουσία μας παίρνουν τη μπουκιά από το στόμα. Μας σκίζουν καθημερινά τα δίχτυα μας. Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες» είπε ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Αλιέων της Ιεράπετρας κ Λάμπης Τζαράκης.

Και πρόσθεσε: Τώρα βρίσκουμε και άλλα παράξενα ψάρια που ενδεχομένως να έχουν περάσει στη Μεσόγειο από τη Διώρυγα του Σουέζ, όπως είναι τα λεοντόψαρα, και οι τρομπέτες. Εχθές μέσα στο λιμάνι της Ιεράπετρας πιάσαμε ένα καινούργιο είδος επιθετικού ψαριού, που το βλέπουμε πρώτη φορά. Το διατηρούμε ζωντανό και περιμένουμε το ΕΛΚΕΘΕ με το οποίο έχουμε επικοινωνήσει να στείλει κάποιον ειδικό να το παραλάβει, για να το μελετήσουν οι ιχθυολόγοι».

Δείτε φωτογραφίες της ζαργάνας με τους λαγοκέφαλους

Διαφήμιση