Αρχική Special Topics Ο πιο παγωμένος μαραθώνιος στον κόσμο- Ο νικητής έτρεξε στους -55 °C

Ο πιο παγωμένος μαραθώνιος στον κόσμο- Ο νικητής έτρεξε στους -55 °C

Υπό συνθήκες βαθύ ψύχους διεξήχθη προ ημερών ο πιο παγωμένος μαραθώνιος στον κόσμο σε θερμοκρασία -55 °C, με τον νικητή να αποκαλύπτει ότι σχεδόν λιποθύμησε από τις συνθήκες ψύχους μετά από 34 σχεδόν χιλιόμετρα.

0
κρυο μαραθωνιος
Διαφήμιση

Ο παγωμένος μαραθώνιος διεξήχθη στην πόλη Oymyakon της Σιβηρίας, γνωστή ως Πόλος του Ψυχρού κόσμου – ο πιο παγετώδης μόνιμος οικισμός στον πλανήτη. Οι 38 δρομείς είχαν παγωμένα φρύδια και κινδύνευσαν να παγώσουν κατά τη διεξαγωγή του. Ο 24χρονος νικητής Konstantin Dragunov, φοιτητής που ολοκλήρωσε τον αγώνα σε τρεις ώρες επτά λεπτά, είπε ότι λίγο έλειψε να χαθεί στη χιονισμένη πίστα.

Μόνο όσοι έχουν ολοκληρώσει έναν μαραθώνιο γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να τρέξει κάποιος 42.195 μέτρα, τη θρυλική απόσταση που ενέπνευσε τον Φειδιππίδη όταν έτρεξε από τον Μαραθώνα στην Αθήνα το 480 π.Χ. για να φέρει τα νέα στη Μάχη του Μαραθώνα.

Σχεδόν 2.500 χρόνια αργότερα, ο μαραθώνιος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και αξιοθαύμαστα γεγονότα στον στίβο, αλλά είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι διεξάγεται σε τόσο αντίξοες καιρικές συνθήκες όπως στην έκτη έκδοση του «Cold Pole – Oymyakon» το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Γιακουτία της Σιβηρίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του insidethegames, η Γιακουτία είναι το πιο κρύο μέρος στον κόσμο, μια περιοχή έξι φορές μεγαλύτερη από τη Γαλλία ή την Ισπανία. Με πληθυσμό λίγο πάνω από 300.000, το Γιακούτσκ είναι η πρωτεύουσα μιας δημοκρατίας που φημίζεται για την πιο κρύα θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ σε κατοικημένο μέρος, στους -71,2°C στο Oymyakon. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το πραγματικό ρεκόρ ανήκει στο Verkhoyansk.

Υπό αυτές τις συνθήκες, 38 Ρώσοι αθλητές από έξι διαφορετικές περιοχές αποφάσισαν να τρέξουν στο Oymyakon, παρόλο που ήταν λίγο πιο ζεστός ο καιρός από το παγκόσμιο ρεκόρ. Οι συμμετέχοντες ξύπνησαν πολύ νωρίς καθώς ο αγώνας ξεκίνησε στις 6 το πρωί στους -55°C και αγωνίστηκαν σε δύο διαφορετικές αποστάσεις: 21.0975 μέτρα (ημιμαραθώνιος) και 42.195 μέτρα (μαραθώνιος).

κρυο1

Παγωμένος μαραθώνιος-Η διαδρομή του 

Η διαδρομή κάλυπτε την απόσταση μεταξύ Oymyakon και Tomtor. Οι αθλητές συνοδεύονταν από γιατρούς σε όλη τη διάρκεια του αγώνα για την αποφυγή κρυοπαγημάτων, αλλά κανένας από τους δρομείς δεν χρειάστηκε ιατρική βοήθεια.

Ερασιτέχνες από διάφορα επαγγέλματα συμμετείχαν στον μαραθώνιο, ακόμη και συνταξιούχοι ήρθαν να τον δοκιμάσουν αλλά μόνο λίγοι επαγγελματίες αθλητές συμμετείχαν σε αυτόν τον ξεχωριστό μαραθώνιο, όπου τερμάτισαν 12 άνδρες και δύο γυναίκες. Οι νικητές και στις δύο κατηγορίες ανδρών και γυναικών έλαβαν 100.000 ρούβλια, περίπου δηλαδή 1.038 ευρώ. Ο Konstantin Dragunov κέρδισε με χρόνο τρεις ώρες και επτά λεπτά και ακολούθησαν οι Mikhail Aprosimov (3:36) και Albert Sivtsev (3:57).

Η Isabella Borisova κέρδισε τον αγώνα των γυναικών σε έναν εκπληκτικό χρόνο 3 ώρες και 37 λεπτά, μόλις ένα λεπτό πίσω από τον δεύτερο νικητή των ανδρών. Η Marina Sedalishcheva ήταν δεύτερη με 4 ώρες και 25 λεπτά.

 

Διαφήμιση