Αρχική Special Topics Μ.Βρετανία: Όταν η εικονική πραγματικότητα …βιάζει την πραγματική!

Μ.Βρετανία: Όταν η εικονική πραγματικότητα …βιάζει την πραγματική!

Η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, με ανυπολόγιστες και απρόσμενες καμιά φορά συνέπειες που δεν μπορεί ούτε ο ανθρώπινος νους να κατανοήσει · Ο λόγος για έναν εικονικό βιασμό, που έλαβε …χώρα στο Metaverse με θύμα το… avatar μίας 16χρονης!

0
μετασυμαν1
Διαφήμιση

Οι αρχές της χώρας διενεργούν έρευνα για το πρώτο στη Βρετανία καταγγελθέν περιστατικό ομαδικού βιασμού σε βιντεοπαιχνίδι που αφορά την εικονική πραγματικότητα, γνωστό και ως “metaverse” .

Mε λίγα λόγια δεν πρόκειται για πραγματικό βιασμό, αλλά εικονικό σε ένα «virtual» σώμα από «virtual» βιαστές, αλλά ωστόσο θα γίνει αστυνομική… έρευνα γι’ αυτό.

μετασυμπαν2

Πρόκειται μεν για μία εικονική πραγματικότητα, και συνάμα μία πραγματικότητα της εποχής! 
Συγκεκριμένα, στο περιστατικό εμπλέκεται ένα 16χρονο κορίτσι, που αισθάνθηκε ψυχική δυσφορία βλέποντας το άβατάρ της, τον ψηφιακό χαρακτήρα της, να πέφτει θύμα «ομαδικού βιασμού» στο metaverse από άγνωστα άτομα, μια εμπειρία που είχε βιώσει τον Φεβρουάριο του 2022 και μια 43χρονη στις ΗΠΑ.

Μολονότι δεν προκλήθηκε σωματική βλάβη, η 16χρονη κοπέλα υπέστη συναισθηματικό και ψυχολογικό τραύμα συγκρίσιμο με εκείνο ενός πραγματικού βιασμού, είπε η αστυνομία.

Αυτό το «οδυνηρό» περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια μιας καθηλωτικής συνεδρίας του βιντεοπαιχνιδιού κι ενώ το θύμα φορούσε ακουστικά εικονικής πραγματικότητας και βρισκόταν σε ένα διαδικτυακό «δωμάτιο» με μεγάλο αριθμό συναδέλφων χρηστών, πολλοί εκ των οποίων ενήλικοι άνδρες.

Ο αντίκτυπος του «εικονικού» βιασμού στην ψυχική υγεία του θύματος έχει εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τον χειρισμό αδικημάτων στο metaverse.

Ενώ αυτή η τεχνολογία προσφέρει μοναδικές και συναρπαστικές δυνατότητες, παρουσιάζει επίσης νέες προκλήσεις όσον αφορά τη διασφάλιση της ασφάλειας και την πρόληψη της βλάβης.

«H συγκεκριμένη υπόθεση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για αποτελεσματική αστυνόμευση και εποπτεία εντός των εικονικών κόσμων για την προστασία των χρηστών, ιδιαίτερα των ανηλίκων, από τέτοιες τραυματικές εμπειρίες», υπογραμμίζουν οι υπεύθυνοι της βρετανικής αστυνομίας ζητώντας νομοθετική ρύθμιση για το θέμα.

μετασύμπανΗ έρευνα της βρετανικής αστυνομίας αποσκοπεί στον εντοπισμό και την προσαγωγή ενώπιον της Δικαιοσύνης των δραστών του εικονικού βιασμού της 16χρονης.

Οι Αρχές εξετάζουν επίσης τις ευρύτερες επιπτώσεις αυτού του περιστατικού για την αστυνόμευση εικονικών αδικημάτων.

Καθώς η εικονική πραγματικότητα ενσωματώνεται ολοένα και περισσότερο στη ζωή μας, είναι σημαντικό να καθιερωθούν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές και μηχανισμοί για την αντιμετώπιση και την πρόληψη τέτοιων περιστατικών.

Μιλάμε για ένα φαινόμενο που δυστυχώς υφίσταται, καθώς η εικονική πραγματικότητα τείνει να αντικαταστήσει την… κανονική πραγματικότητα!

Διαφήμιση