Αρχική Special Topics Ιαπωνία: Ενημερώθηκαν όλοι 1 λεπτό πριν τα 7,6 Ρίχτερ!(Βίντεο)

Ιαπωνία: Ενημερώθηκαν όλοι 1 λεπτό πριν τα 7,6 Ρίχτερ!(Βίντεο)

Τις πληγές της μετρά η Ιαπωνία μετά τον καταστροφικό σεισμό 7,6 Ρίχτερ, με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους ενώ σοκάρουν τα βίντεο με τα προειδοποιητικά μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα 1 λεπτό πριν τον ισχυρό σεισμό!

 

0
Ιαπωνία σεισμός Reuters
Πηγή: Reuters
Διαφήμιση

 

Η Ιαπωνία εξακολουθεί να βρίσκεται σε συναγερμό μετά τον ισχυρότατο σεισμό 7, 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε την Πρωτοχρονιά 2024, ενώ τον γύρο του κόσμου κάνουν τα βίντεο πολιτών που ειδοποιήθηκαν για τον σεισμό 1 λεπτό πριν συμβεί, γεγονός που αποτελεί μια επανάσταση της τεχνολογίας και της έρευνας των επιστημόνων.  

Σύνταξη: ecozen.gr

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχουν αναφερθεί νεκροί στην Ιαπωνία μετά τον ισχυρό σεισμό 7,6 Ρίχτερ που έπληξε τις ακτές της κεντρικής Ιαπωνίας την Πρωτοχρονιά, με τον πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα να προειδοποιεί ότι οι ζημιές ήταν “εκτεταμένες” και ότι οι απώλειες είναι πιθανό να αυξηθούν.

Ο σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 1/1 κοντά στη χερσόνησο Νότο στη νομαρχία Ισικάουα, προκαλώντας την πρώτη μεγάλη προειδοποίηση για τσουνάμι στη χώρα μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του Μαρτίου 2011 που άφησε πίσω του περίπου 18.500 νεκρούς ή αγνοούμενους στα βορειοανατολικά. Δείτε τη στιγμή που φτάνει προειδοποιητικό μήνυμα σε κινητό τηλέφωνο πολίτη.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Ιαπωνία λίγο μετά τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ, ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα προειδοποίησε τους κατοίκους να προετοιμαστούν για περισσότερες καταστροφές. «Οι κάτοικοι πρέπει να παραμείνουν σε επιφυλακή για ενδεχόμενους περαιτέρω σεισμούς και καλώ τον κόσμο στις περιοχές όπου αναμένονται τσουνάμι να εκκενώσουν το ταχύτερο δυνατό», είπε ο Κισίντα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να παράσχουν «κάθε αναγκαία βοήθεια», δήλωσε ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. «Η κυβέρνησή μου βρίσκεται σε επαφή με τους Iάπωνες αξιωματούχους και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να παράσχουν κάθε αναγκαία βοήθεια στον ιαπωνικό λαό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τζο Μπάιντεν υπενθυμίζοντας ότι η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ είναι «στενοί σύμμαχοι».

Την ίδια στιγμή εντυπωσιακή είναι η περιγραφή του σεισμολόγου και Διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμου Παπαδόπουλου ο οποίος έζησε τον φονικό σεισμό των 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη δυτική ακτή της Ιαπωνίας ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, ενώ παραμένει απροσδιόριστος ο αριθμός των εγκλωβισμένων και χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι “ένα λεπτό πριν από τον ισχυρό σεισμό λάβαμε μήνυμα -όπως το δικό μας 112-, στα κινητά μας που έλεγε: “μείνετε ήσυχοι και ήρεμοι αλλά καλυφθείτε“. Και έτσι έγινε, υπήρξε απόλυτη ηρεμία και όλοι έκαναν αυτό που είχαν διδαχτεί από μικρά παιδιά. Κανείς δεν πανικοβλήθηκε γιατί είναι απόλυτα εξοικειωμένοι και τρία λεπτά μετά το σεισμό το κρατικό κανάλι ΝΗΚ έβγαλε ανακοίνωση για το τσουνάμι, με χάρτη που έδειχνε τις επικίνδυνες περιοχές και το αναμενόμενο ύψος του κύματος σε διάφορες περιοχές”.

Δείτε τη συγκλονιστική περιγραφή του Γεράσιμου Παπαδόπουλου

Η προειδοποίηση για τσουνάμι, η οποία αργότερα υποβαθμίστηκε, άρθηκε το πρωί της Τρίτης.

Επικαλούμενο τις τοπικές αρχές, το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo έκανε λόγο για περισσότερους από 20 νεκρούς από την καταστροφή. Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας NHK ανέφερε ότι 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη σκληρά πληγείσα πόλη Γουατζίμα κοντά στο επίκεντρο, όπου 14 άνθρωποι φέρονται να έχουν παγιδευτεί σε κτίρια που κατέρρευσαν. Στο κοντινό Suzu, δήλωσε ότι ορισμένοι γιατροί δεν μπόρεσαν να φτάσουν σε ένα νοσοκομείο που βασιζόταν σε μια εφεδρική γεννήτρια για την παροχή ενέργειας.

Η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της Ιαπωνίας δήλωσε ότι είχε λάβει ανεπιβεβαίωτες αναφορές για 19 θανάτους νωρίτερα την Τρίτη, αλλά οι επίσημες ενημερώσεις σχετικά με τον απολογισμό ήταν σπάνιες.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας δήλωσε ότι η χώρα είχε πληγεί από 155 σεισμούς από την αρχική δόνηση της Δευτέρας. Σύμφωνα με το πρακτορείο AFP, ισχυρές σεισμικές δονήσεις έπληξαν την Πρωτοχρονιά την κεντρική Ιαπωνία, με τον πιο σημαντικό να σημειώνεται στις 16:10 (09:10 ώρα Ελλάδας) στο βορειοανατολικό άκρο της χερσονήσου, και το μέγεθός του να καταγράφεται αρχικά στους 7,4 βαθμούς προτού αναθεωρηθεί προς τα πάνω, στους 7,5 βαθμούς, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS), και στους 7,6 βαθμούς σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Πολλαπλές περιπτώσεις ζημιών και τραυματισμών έχουν αναφερθεί μετά τους ισχυρούς σεισμούς που συγκλόνισαν τις δυτικές ακτές της Ιαπωνίας τη Δευτέρα εν μέσω των εορτασμών για το νέο έτος στη χώρα, προκαλώντας προειδοποιήσεις για τσουνάμι και εντολές εκκένωσης σε αρκετούς νομούς.

Η σειρά των ισχυρών σεισμών με τους σημαντικότερους να φτάνουν σε προκαταρκτικό επίπεδο τα 7,6 Ρίχτερ πλήττουν από το απόγευμα της Δευτέρας μια ευρεία περιοχή στις ακτές της Θάλασσας της Ιαπωνίας στην κεντρική Ιαπωνία, σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (JMA).

Σύμφωνα με την JMA, μεταξύ των σεισμών, η μεγαλύτερη δόνηση σημειώθηκε στις 16:10 τοπική ώρα (0710 GMT) σε μικρό βάθος, καταγράφοντας μέγιστο 7 της ιαπωνικής κλίμακας σεισμικής έντασης στη χερσόνησο Νότο στο νομό Ισικάουα. Η JMA τον ονόμασε επίσημα σεισμό του 2024 στη χερσόνησο Noto.

Υπήρξαν έξι περιπτώσεις ανθρώπων που θάφτηκαν ζωντανοί μετά από κατάρρευση σπιτιών, που αναφέρθηκαν στη Γουατζίμα του νομού Ισικάουα, όπου ξέσπασε επίσης μεγάλης κλίμακας πυρκαγιά μετά τον σεισμό, δήλωσε ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας Γιοσιμάσα Χαγιάσι σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

b japan earthquake 2024 image twitter

Ο Χαγιάσι σημείωσε ότι ξέσπασε πυρκαγιά σε μετασχηματιστή στον πυρηνικό σταθμό Σίκα της εταιρείας Hokuriku Electric Power Company στη νομαρχία Ισικάουα, προσθέτοντας ότι η πυρκαγιά κατασβέστηκε και δεν υπήρξε καμία επίπτωση στον πυρηνικό σταθμό, σε συνέχεια προηγούμενης δήλωσής του ότι δεν εντοπίστηκαν ζημιές σε πυρηνικούς σταθμούς μετά τον ισχυρό σεισμό.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, δύο γυναίκες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία αφού έπεσαν ή χτυπήθηκαν από αντικείμενα που έπεσαν στην Αγουάρα, στο νομό Φουκούι. Μια γυναίκα ηλικίας 80 ετών στο Itoigawa, στο νομό Niigata, έπεσε κατά την εκκένωση και υπέστη τραυματισμό στο κεφάλι.

Ο πρωθυπουργός Fumio Kishida κάλεσε τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες να αξιολογήσουν τις ζημιές από το σεισμό το συντομότερο δυνατό, να διασφαλίσουν την ασφάλεια του κοινού, να διασώσουν τυχόν θύματα και να παράσχουν τις κατάλληλες πληροφορίες στο κοινό.

Ο κυβερνήτης της Ishikawa Hiroshi Hase ζήτησε από τις Δυνάμεις Αυτοάμυνας να στείλουν μέλη τους σε αποστολή ανακούφισης από την καταστροφή, δήλωσε ο Hayashi.

Τελευταίες αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης έδειξαν ότι πολλαπλές περιπτώσεις κατολισθήσεων λάσπης καθώς και καταρρεύσεις δρόμων έχουν αναφερθεί σε αρκετές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Νιιγκάτα.

Πολλαπλοί δρόμοι και σπίτια στο νομό Ισικάουα υπέστησαν ζημιές μετά τους ισχυρούς σεισμούς, ενώ πολλά σπίτια κατέρρευσαν στην περιοχή Νότο και στην πόλη Χακούι του νομού, ενώ περίπου 32.500 σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα.

Στην πόλη Kanazawa της Ishikawa, βίντεο που τράβηξαν επιβάτες έδειξαν κλυδωνισμούς που σημειώθηκαν σε πλατφόρμα τοπικού τρένου και βαγόνια τρένου. Η πύλη torii ενός ιερού στην Καναζάουα κατέρρευσε εξαιτίας των σεισμών, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί στη γύρω περιοχή, σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Τη Δευτέρα, η All Nippon Airways ανακοίνωσε ότι συνολικά 16 πτήσεις που αναχωρούσαν και έφταναν στα αεροδρόμια Shonai, Niigata, Noto και Komatsu την ημέρα αυτή θα ακυρώνονταν λόγω των σεισμών, επηρεάζοντας περίπου 1.450 άτομα.  Η Japan Airlines ακύρωσε επίσης συνολικά εννέα πτήσεις που αναχωρούσαν και έφταναν στα αεροδρόμια Niigata και Komatsu. Περίπου 730 άτομα επηρεάστηκαν.

Η σιδηροδρομική εταιρεία East Japan Railway Company ανέστειλε όλα τα δρομολόγια Shinkansen στις γραμμές Joetsu και Hokuriku σε όλο το νομό Ishikawa. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία προοπτική επανέναρξης των δρομολογίων, σύμφωνα με πηγές.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, η JMA εξέδωσε προειδοποιήσεις για τσουνάμι για ένα ευρύ φάσμα των δυτικών ακτών, συμπεριλαμβανομένων των νομαρχιών Ισικάουα, Φουκούι, Νιιγκάτα, Τογιάμα, Γιαμαγκάτα και άλλων νομαρχιών, μετά τους ισχυρούς σεισμούς, συμπεριλαμβανομένης μιας προειδοποίησης για μεγάλο τσουνάμι που εκδόθηκε για το νομό Ισικάουα.

iha japan earthquake leaves severe material damage 2024 01 01 12 59 21 798948

Ήταν η πρώτη φορά που εκδόθηκε προειδοποίηση για μεγάλο τσουνάμι μετά τον σεισμό του 2011 στη βορειοανατολική Ιαπωνία. Η προειδοποίηση για μεγάλο τσουνάμι εκδίδεται όταν αναμένεται τσουνάμι ύψους 3 μέτρων και άνω.

Στην Ισικάουα, όπου βρισκόταν το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού, παρατηρήθηκαν κύματα τσουνάμι άνω των 1,2 μέτρων στις 16:21 τοπική ώρα. Η νομαρχία Τογιάμα ανέφερε κύματα τσουνάμι ύψους 50 εκατοστών στις 4:23 μ.μ. τοπική ώρα, σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Οι χείμαρροι του νερού θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και τα 5 μέτρα και οι αρχές είχαν καλέσει τους ανθρώπους να καταφύγουν το συντομότερο δυνατό σε ψηλά εδάφη ή στην κορυφή ενός κοντινού κτιρίου, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Η κεντρική Ιαπωνία μετά και τα 7,6 Ρίχτερ ενδέχεται να υποστεί σεισμούς με μέγιστη ένταση στο σύστημα της επταβάθμιας κλίμακας της την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε η JMA κατά τη διάρκεια ενημέρωσης το απόγευμα της Δευτέρας, καλώντας τους ανθρώπους στην περιοχή να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για τις πιθανές ισχυρές δονήσεις.

Διαφήμιση