Αρχική Special Topics Υδρογόνο: Είναι το “αντίδοτο” στη γήρανση;

Υδρογόνο: Είναι το “αντίδοτο” στη γήρανση;

Το “αντίδοτο” στα γηρατειά υποστηρίζουν πως βρήκαν μία ομάδα κινέζων επιστημόνων, υποσχόμενοι μία πρωτοποριακή θεραπεία με βασικό συστατικό το υδρογόνο .Αν κάτι τέτοιο ισχύει σημαίνει ότι ο άνθρωπος βρήκε τρόπο να πάει ενάντια σε ένα από τα πιο αμείλικτα μεγέθη: Τον χρόνο!

0
Μόρια υδρογόνου
Μόρια υδρογόνου Εικόνα: nationalgrid.com
Διαφήμιση

Η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει εδώ και καιρό ότι το υδρογόνο, το οποίο είναι το ελαφρύτερο και απλούστερο από τα στοιχεία, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην επιδιόρθωση των κυττάρων. Αυτό που κάνει το υδρογόνο τόσο ιδιαίτερο είναι η ικανότητά του να εξαλείφει τις τοξικές ρίζες που σχετίζονται με τη γήρανση. Το στοιχείο αυτό έχει μια καθολική επίδραση κατά της γήρανσης στα διάφορα κύτταρα και τους ιστούς, που σημαίνει ότι τα βοηθά να θεραπευτούν και να αναπτυχθούν. Για αυτό και ορισμένοι ερευνητές αναζητούν τρόπους με τους οποίους το σώμα θα μπορούσε να απορροφήσει επαρκώς τα μόρια υδρογόνου ώστε να έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Η ομάδα διεξήγαγε προκλινικές δοκιμές σε ηλικιωμένα ποντίκια όπου διαπίστωσαν πως το εμφύτευμα λειτούργησε ως καταλύτης, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση των οστών και την αναζωογόνηση των κυττάρων. Συγκεκριμένα, η νέα προσέγγιση άλλαξε την κυτταρική υποδομή, μειώνοντας τη φλεγμονή και βελτιώνοντας τη λειτουργία των κυττάρων. Τώρα οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι η θεραπεία με το υδρογόνο μπορεί να είναι αποτελεσματική και στους ανθρώπους, κάνοντας ένα τεράστιο άλμα ενάντια στη γήρανση.

υδρογόνο

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Communications», το υδρογόνο διαθέτει δυνατότητες που θα μπορούσαν να ανατρέψουν το κυτταρικό ρολόι. Το γήρας και ορισμένες ασθένειες συνδέονται συχνά με μια διαδικασία που ονομάζεται κυτταρική γήρανση, όπου τα κύτταρα σταματούν να διαιρούνται και απελευθερώνουν φλεγμονώδεις ουσίες.

«Το μικροπεριβάλλον της γήρανσης, το οποίο προκαλεί επίμονες φλεγμονές και απώλεια των εγγενών αναγεννητικών ικανοτήτων, αποτελεί κύριο εμπόδιο για την αποτελεσματική αποκατάσταση των ιστών σε ηλικιωμένα άτομα», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Αυτό δημιουργεί ένα σωματικό περιβάλλον που εμποδίζει την επιδιόρθωση των ιστών, επιταχύνει τη γήρανση και μπορεί να οδηγήσει σε οστικά προβλήματα στα ηλικιωμένα άτομα, καθιστώντας δύσκολη την επούλωση των καταγμάτων. Τα υπάρχοντα φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί για την κυτταρική γήρανση αφενός προκαλούν παρενέργειες, αφετέρου δεν είναι τόσο αποτελεσματικά.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης He Qianjun δήλωσε στην South China Morning Post ότι παρόλο που το εμφύτευμα ικριώματος κατασκευάστηκε αρχικά για την αποκατάσταση οστικών ελαττωμάτων σε ηλικιωμένους, ελπίζει ότι μια μέρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία παθήσεων και ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως το Αλτσχάιμερ.

Η ανακάλυψη αυτή δίνει ελπίδες για την καταπολέμηση των προβλημάτων που συνοδεύουν τη γήρανση και αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός στην εξεύρεση νέων θεραπειών.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

Διαφήμιση