Αρχική Special Topics Πρωτοχρονιά: Γιατί κάποιες χώρες γιορτάζουν πρώτες

Πρωτοχρονιά: Γιατί κάποιες χώρες γιορτάζουν πρώτες

Η Πρωτοχρονιά 2024 είναι γεγονός σε χώρες του πλανήτη αρκετά νωρίτερα από κάποιες άλλες. Τι ακριβώς συμβαίνει και τι εξήγηση δίνει ο …βασιλιάς της ζώνης ώρας;

0
r0 0 800 600 w1200 h678 fmax
Το Κιριμπάτι, στον Νότιο Ειρηνικό, είναι ένα από τα πρώτα μέρη της γης που υποδέχεται κάθε νέο έτος. (AP PHOTO)
Διαφήμιση

 

Την Πρωτοχρονιά χρειάζεται 25 ώρες για να ολοκληρωθεί μία ημέρα σε όλα τα κατοικημένα μέρη της Γης, ενώ κάποιες χώρες ανοίγουν τον κύκλο νωρίτερα! Κάθε ημέρα στη Γη διαρκεί περίπου 24 ώρες αλλά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να κλείσει η τελευταία ημέρα του έτους και να περάσουμε στην επόμενη.

Σύνταξη: ecozen.gr

Αυτό οφείλεται σε μια ιδιορρυθμία της διεθνούς γραμμής ημερομηνίας, του επίσημου σημείου έναρξης και λήξης κάθε ημέρας, σύμφωνα με το National Geographic. Η ιδέα της γραμμής ημερομηνίας εισήχθη σε ένα συνέδριο το 1884, στο οποίο ο κόσμος προσπάθησε να δημιουργήσει μια τάξη με την άνοδο των σιδηροδρόμων και των διεθνών ταξιδιών. Η διεθνής γραμμή ημερομηνίας ακολουθεί κατά προσέγγιση τον 180ο μεσημβρινό από βορρά προς νότο που διέρχεται από τη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού. Βρίσκεται στα μισά του κόσμου από τον κύριο μεσημβρινό, ο οποίος διασχίζει το Γκρίνουιτς της Αγγλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι χώρες είναι ελεύθερες να αποφασίσουν σε ποια πλευρά της διεθνούς γραμμής ημερομηνίας θέλουν να βρίσκονται με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια γραμμή που κάνει ζιγκ- ζακ μεταξύ του Βόρειου και του Νότιου Πόλου.

Καθηγητής Paul Eggert Ζώνες 'Ωρας

Για να γίνουν ακόμα πιο περίπλοκα, ωστόσο, οι χώρες ορίζουν τους δικούς τους χρόνους. Αυτήν τη στιγμή χρησιμοποιούνται 38 τοπικές ώρες, μερικές από τις οποίες ξεκινούν από τη Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα (UTC) με ”απόκλιση” των 30 ή 45 λεπτών αντί για μία ώρα, λέει ο διάσημος Paul Eggert, καθηγητής υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια γνωστός στην επιστημονική κοινότητα ως ο “Βασιλιάς της ώρας Ζώνης”

Τελικά, αν υπολογίζετε σε UTC, ο Eggert λέει ότι θα χρειαστούν 25 ώρες για να ολοκληρωθεί μία ημέρα σε όλα τα κατοικημένα μέρη της Γης. Έτσι, ο κύκλος τη Πρωτοχρονιάς ανοίγει και κλείνει με τις παρακάτω χώρες.

Η πρώτη χώρα που γιορτάζει την Πρωτοχρονιά

αρχείο λήψης (3)
Κιριτιμάτι, Ειρηνικός Ωκεανός

Οι πρώτες περιοχές στην ξηρά, που υποδέχονται το νέο έτος είναι το νησί Κιριτιμάτι και μια σειρά από άλλες 10 κυρίως ακατοίκητες περιοχές στον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό. Ένα από τα 33 νησιά που αποτελούν τη Δημοκρατία του Κιριμπάτι, το Κιριτιμάτι, βρίσκεται ακριβώς νότια της Χαβάης, εντός της ίδιας γραμμής γεωγραφικού μήκους αλλά γιορτάζει την Πρωτοχρονιά μια ολόκληρη μέρα νωρίτερα.

Αυτή είναι μια σχετικά πρόσφατη εξέλιξη. Η διεθνής γραμμή ημερομηνίας κάποτε διέσχιζε το Κιριμπάτι, που σημαίνει ότι η ημέρα μπορεί να είναι διαφορετική ανάλογα με το αν βρισκόσαστε σε ένα από τα δυτικότερα ή ανατολικότερα νησιά της χώρας. Αλλά το 1995, το Κιριμπάτι άλλαξε τη γραμμή ημερομηνίας, έτσι ώστε όλα τα νησιά του να έχουν την ίδια μέρα την ίδια ώρα και να κερδίζουν τους τουρίστες που θέλουν να γιορτάσουν πρώτοι στον κόσμο την Πρωτοχρονιά.

Η χώρα που “κλείνει” τους εορτασμούς για την Πρωτοχρονιά

Η τελευταία κατοικημένη περιοχή που γιορτάζει την Πρωτοχρονιά είναι τα νησιά Νιούε και η Αμερικανική Σαμόα στα νοτιοδυτικά του Κιριμπάτι στον Νότιο Ειρηνικό. Η μέρα τελειώνει τεχνικά μια ώρα αργότερα στο Baker Island και στο Howland Island, στις ΗΠΑ αλλά και τα δύο αυτά νησιά είναι ακατοίκητα, σύμφωνα με τον καθηγητή Eggert.

Σαμόα Κιριμπάτι
Σαμόα

Επίσης, σε κοντινή απόσταση, η Σαμόα (και όχι η Αμερικανική Σαμόα) ήταν κάποτε μια από τις τελευταίες χώρες που υποδεχόταν την Πρωτοχρονιά. Μέχρι το 2011, όμως, γιατί τότε η χώρα αποφάσισε να αλλάξει τις ζώνες ώρας για να ευθυγραμμιστεί με τους εμπορικούς της εταίρους την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Με την αλλαγή αυτή, η Σαμόα ξεπέρασε τη διεθνή γραμμή ημερομηνίας για να γίνει μία από τις πρώτες χώρες που γιορτάζουν πλέον την Πρωτοχρονιά.

Τα παράξενα με τις ζώνες ώρας

Υπάρχουν επίσης και πολλά ακόμα παράξενα στη ζώνη ώρας εκτός από τη διεθνή γραμμή ημερομηνίας. Η Κίνα, για παράδειγμα, έχει μόνο μία ζώνη ώρας, παρόλο που γεωγραφικά η χώρα θα μπορούσε να έχει έως και πέντε. Ολόκληρη η χώρα τηρεί επίσημα την ώρα του Πεκίνου, η οποία έχει αποδειχτεί μία ταλαιπωρία για πόλεις όπως το Urumqi, το οποίο βρίσκεται 2.000 μίλια δυτικά της πρωτεύουσας. Εκεί, ο ήλιος μπορεί να ανατείλει μετά τις 10 π.μ. ώρα Πεκίνου.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι, αν διασχίσετε τα δυτικά σύνορα της Κίνας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ίσως χρειαστεί να ρυθμίσετε το ρολόι σας έως και τρεισήμισι ώρες πίσω. Γιατί αυτή η μισή ώρα; Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένες χώρες σε όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένου του Αφγανιστάν, της Ινδίας και της Βιρμανίας – χρησιμοποιούν αποκλίσεις μισής ή τετάρτου ώρας από την τυπική ώρα.

Τι συμβαίνει με την Πρωτοχρονιά στην Ανταρκτική

Η Ανταρκτική μπορεί να φαίνεται ότι εκτείνεται σε όλες τις ζώνες ώρας αλλά ο Eggert σημειώνει ότι αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Κάθε ερευνητικός σταθμός ακολουθεί μία συγκεκριμένη ώρα της χώρας, που αυτό σημαίνει ότι ο σταθμός McMurdo είναι σε ώρα Νέας Ζηλανδίας (UTC+12) και ο Πάλμερ σε ώρα Χιλής (UTC-3).

Αλλά τελικά, λέει ο Eggert, “το ρολόι δεν έχει μεγάλη σημασία στον Νότιο Πόλο. Όταν έχεις έξι μήνες μέρα και έξι μήνες νύχτα, ο χρόνος είναι πραγματικά αυθαίρετος”.

Αν έχετε κοιτάξει ποτέ το ρολόι σε υπολογιστή, smartphone, smartwatch ή πρακτικά σε οποιαδήποτε άλλη ψηφιακή οθόνη – και η ώρα ήταν σωστή – οφείλετε ευγνωμοσύνη στον Eggert, ανώτερο λέκτορα πληροφορικής στη Σχολή Μηχανικών Samueli του UCLA. Δουλεύοντας αθόρυβα στον ελεύθερο χρόνο του, ο Eggert βοηθά στη διαχείριση της ώρας όλων των άλλων σε 24 και πλέον ζώνες ώρας του πλανήτη.

Ο Eggert, που ονομάστηκε “The Time Zone King” από τον τεχνολογικό ιστότοπο OneZero του Medium, δεν περίμενε ποτέ ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κάνοντας κάτι που θεωρεί χόμπι. “Δεν το έκανα αυτό για να γίνω διάσημος, και δεν νομίζω ότι είμαι διάσημος τώρα”, έχει δηλώσει ο Eggert! “Είναι απλώς ένα χόμπι. Ο αδελφός μου ασχολείται με τη γενεαλογία, οπότε γνωρίζω τους προγόνους μου από τον 13ο αιώνα και το χόμπι μου είναι οι ζώνες του χρόνου“. Ο Eggert είναι σήμερα συντάκτης και συντονιστής της βάσης δεδομένων για τις ζώνες ώρας στην Αρχή Εκχώρησης Αριθμών στο Διαδίκτυο (IANA), η οποία είναι ένας από τους παλαιότερους λειτουργικούς θεσμούς του Διαδικτύου. Η IANA χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970 ως ανεπίσημος φορέας, προτού λάβει χρηματοδότηση από την Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων των ΗΠΑ και επινοήσει το όνομά της το 1988.

Πέρα από την Πρωτοχρονιά και τις χώρες που γιορτάζουν πρώτες, η σημασία της Βάσης Δεδομένων Ζωνών Ώρας εκτείνεται πέρα από το να διατηρούνται όλοι στην ώρα τους για τις συναντήσεις Zoom σε όλο τον κόσμο. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν καθημερινά τον κώδικα του Eggert, ανεξάρτητα από το αν είναι θερινή ώρα ή αν πετούν μεταξύ ζωνών ώρας. Επιτρέπει επίσης την τοποθέτηση χρονοσφραγίδων σε επίσημα έγγραφα και φωτογραφίες που δείχνουν πότε δημιουργήθηκαν και τροποποιήθηκαν.

Πηγή: NATIONAL GEOGRAPHIC

Διαφήμιση