Αρχική Special Topics Micromeria acropolitana: Το σπάνιο φυτό που φυτρώνει μόνο στην Ακρόπολη

Micromeria acropolitana: Το σπάνιο φυτό που φυτρώνει μόνο στην Ακρόπολη

0
Ακρόπολη
Διαφήμιση

 

Η «Micromeria acropolitana», το ενδημικό φυτό της Ακρόπολης που φύεται αποκλειστικά εκεί και πουθενά αλλού στον κόσμο, έχει κάνει την εμφάνισή της και πάλι στον Ιερό Βράχο, μετά από χρόνια εξαφάνισής. Η θέση του πληθυσμού αυτού του σπάνιου  φυτού βέβαια κρατείται μυστική για λόγους ασφαλείας. 

Μάλιστα, έρευνες που έχουν γίνει έδειξαν ότι το φυτό βρίσκεται εκεί πολύ πριν χτιστεί η Ακρόπολη.

Το φυτό ανθίζει σε βραχώδη μέρη, πάνω σε βράχια, πέτρες και στις σχισμές τους, εκεί που υπάρχει λίγο χώμα. Είναι ένα αρωματικό φυτό που ανθίζει συνήθως τον Απρίλιο-Μάιο, με μικρά ροζ λουλούδια.

Μερικές φορές παρατηρήθηκε ότι μεμονωμένα φυτά ανθίζουν και στο τέλος Δεκεμβρίου, τον Ιανουάριο, αλλά και στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Για τη διατήρηση του φυτού «Micromeria acropolitana» έχουν συλλεχθεί σπόροι από διάφορους πληθυσμούς, από τον φυσικό βράχο, και φυλάσσονται σε Τράπεζα σπόρων στο Ινστιτούτο Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

Το φυτό είχε εξαφανιστεί για αρκετά χρόνια. Τον Ιανουάριο του 1981 το φυτό συμπεριελήφθη, με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, στον κατάλογο των προστατευόμενων φυτών από το Ελληνικό κράτος. Το 2006, 100 χρόνια μετά την πρώτη του ανακάλυψη, εντοπίστηκε ξανά, γύρω από την Ακρόπολη από τον Έλληνα βιολόγο Γρηγόρη Τσούνη και τον γιο του Λάμπρο Τσούνη, ένας μικρός πληθυσμός 200 φυτών. Ταυτοποιήθηκαν το 2009 από τη Καθηγήτρια Βοτανικής Δρ. Κιτ Ταν από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Η θέση του πληθυσμού κρατείται μυστική για λόγους ασφαλείας.

Πηγή: wikipedia.org

Διαφήμιση